Pekka Sauri - Kaupunkilainen

Ikivihreä Pekka Sauri on nyt kaupungin pomo. Mitä hän aikoo?

90-luvun alun vihreä rokkitohtori ja ikiaikainen radioterapeutti on elämänsä näyttöpaikassa. Apulaiskaupunginjohtajana Pekka Saurilla on valta muuttaa kaupunkikuvaa. Onko hän se, joka vihdoin tekee Helsingin keskustasta olohuoneen?

Kaupungin virastot ja kansliat ympäröivät Sofiankadulla sijaitsevan espanjalaisen Ravintola Nuevon. Liikkumattomiksi föönatut kampaukset ja sukupuolettomat jakkupuvut täyttävät pöydät byrokratian charmilla. Ison silmälasipäisen miehen hiukset ovat sekaisin, mutta paita ja puku ovat upouusia.

Olet vaihtanut villapaidan pukuun?

"Näin on. Maassa maan tavalla! Suurin osa apulaiskaupunginjohtajan duunista on kokouksia, eikä merkittävien asioiden hoitamista viitsi vaikeuttaa niin mitättömällä tekijällä kuin pukeutumisella. Puku minimoi häiriötekijät."

Nähtiin viimeksi Stockan Alkossa. Mä muuten ostin sitä sun suosittelemaa italialaista punaviiniä. Se oli erinomaista. Mitä se nyt olikaan?

"Mä en muista...mutta voin tsekata."

Kiva. Johdat meidän stadia tuosta naapurikorttelista?

"Joo. Kauppatorin kulmalta. Kolmannen kerroksen työhuoneesta on ikkunanäkymä Satama-altaaseen. Voin seurata kalapöytien tarjontaa. No, ihan oikeatakin duunia riittää. Alaisuudessani on seitsemän eri virastoa tai laitosta: joukkoliikenne, rakennusvirasto, pelastuslaitos, hankintakeskus, kouluruokaa ja siivousta tuottava Palmia eli entinen palvelukeskus, tukkutori eli entinen teurastamo sekä Helsingin Tekstiilipalvelu. Yhteensä seitsemäntuhattakaksisataa työntekijää."

Jumantsukka. Puolustat noita tahoja Kaupungintalon budjettineuvotteluissa, väännät niille fyrkkaa?

"Juuri näin."

Iso vihreä luottamusmies istuu tukevalla vihreällä oksalla. Pesti taisi tulla loistavaan aikaan. Eduskuntavaaliehdokkuutesihan meni munilleen. Miksi?

"Itsekin ihmettelen...Mulla on luontainen vastenmielisyys itseni myymiseen. Mun on paljon helpompi kampanjoida jengin kuin omasta puolestani. Olen jotenkin kiusaantunut itseni tyrkyttämisestä, se on selvä asia."

Totta. Mediaseksikkyys ei ole koskaan ollut sun vahvin korttisi. Kerro millaisiin seikkailuihin olet kaupunkia puolustaessasi joutunut? Viime perjantaina apulaiskaupunginjohtaja joutui varsinaiseen tulikokeeseen?

"Joo. Mä olin mukana urbaanissa pelastusoperaatiossa, jota Pelastuslaitos harjoitteli Myllypuron purkutaloissa. Savusukeltajan kamat, ilmapullo, maskit ja kypärät päälle ja huoneeseen, joka sytytettiin palamaan. En tiedä oliko se hauskaa, mutta olihan se elämys."

Helsingin rahapula on surkea juttu. Bussiliputkin maksavat tuplasti muun Euroopan hintoihin verrattuna. Milloin tästä noustaan?

"Tämän vuoden aikana tilanne kääntyy toivottavasti parempaan suuntaan. Joukkoliikenteen kaupungin tukien leikkaaminen on tietysti hirveän iso juttu. Hinnannousu on kuitenkin pyritty kasaamaan kertalippuihin, että kausiliput olisivat halvempia. Leikkausten kanssa samaan aikaan pitäisi pystyä tekemään uudistuksia. Se on vaikeaa. Yhteistyön parantaminen voi kuulostaa tylsältä, mutta siinä on taikaa. Virastojen väliset raja-aidat pitäisi saada matalammalle. Olen ensimmäisen puolen vuoden aikana yrittänyt käydä oman toimialani läpi ihan lattiatasolla."

Istuskellut tulipalossa?

"Sen jälkeen uskallan ehkä kokeilla kouluruokaakin!"

Tänne tullessani tapasin Leenan, Aleksin lakisääteisen pummin. Sen, joka, huutaa pitkän matkan päästä: "PEKKA SAUUURII, anna kaksi euroaa..." Leena kertoi lopettavansa hommat puoli tuntia ennen kuin Kauniit ja Rohkeat alkavat. Saahan Leena seistä edelleen Aleksin lämmitetyllä jalkakäytävällä ja häiritä ihmisiä?

"Siellä se on. Ei se mua häiritse."

Friikit kuuluvat katukuvaan. Kaupunkiin kuuluu heterogeenisyys?

"Joo. Eläköön kaikki olomuodot! Uudet ideat ja hauska touhu ovat kaupunkilaisuuden ydintä. Urbaanisuuteen liittyy ajatus kaikesta kuviteltavissa olevasta aktiviteetista. Ja tietenkin suvaitsevaisuus, niin kauan kuin ihmiset eivät tee vahinkoa toisilleen."

Kaupunkitutkimuksen professori Richard Floridan mukaan homot ja taiteilijat hylkäävät poroporvarilliset kaupungit. Toisaalta Hollannissa äänestettiin paljon Pim Fortyuinia, joka oli tunnetusti ennakkoluuloton...Mihin Helsinki sijoittuu innostavuus / suvaitsevaisuusbarometrillä?

"Viime vuonna tehdyssä, elämänlaadun indeksiä kartoittavassa tsekkauksessa Helsinki sijoittautui kolmanneksi maailmassa."

Hienoa! Rasismista puhutaan paljon. Ehkä rasismi ja muut epämiellyttävät ilmiöt näyttävät suvaitsevaisuuden lisääntyessä räikeämmiltä kuin ennen?

"On helppoa populismia väittää Helsinkiä rasistisemmaksi kuin ennen. Ei tarvitse mennä kovin kauas taaksepäin päästäkseen aikaan, jolloin täällä ei ollut lainkaan ulkomaalaisia. Kun ulkomaalainen oli outo ilmiö, tietynlainen rasismi oli itsestään selvää, koska muukalaiset herättivät huomiota. Miksi normaaleista asenteista olisi pitänyt puhua? Nyt rasismi kertoo epänormaalista asenteesta. Rasistiset alakulttuurit, esimerkiksi skinit pukeutuvat tietyllä tavalla, näyttävät tietyn näköisiltä. Ilmiö on näkyvissä ja hallittavissa. Olisin huolestuneempi hiljaisesta, päätöksiin vaikuttavasta suvaitsemattomuudesta. Suomessa vallitsee pikemminkin hiljainen suvaitsevaisuus kuin suvaitsemattomuus."

Lammasmaisuus? Kaupunkilaiset kapinoivat aika vähän itseään koskevia päätöksiä vastaan.

"Kannattaa osallistua omaa kaupunkia koskeviin päätöksiin."

Listasin muutamia kapina-aiheita. Keskustaa voisi aika pienellä säädöllä ulottaa tälle puolelle kaupunkia. Miksei Senaatintorilla ole kesällä ulkoilmakahviloita? Kaupungin kauneimmalla piazzalla maistuisi kahvi tai drinkki. Ovatko luvat tiukassa?

"Jonkun pitäisi testata. Senaatintoria varjellaan aika hyvin, mutta eihän se estä yrittämästä. Muut tapahtumat todistavat, ettei se ole mahdotonta. Toriahan on yritetty saada elävämmäksi Leningrad Cowboysien keikoilla ja maakuntapäivillä."

Maakuntapäivien lörtsykahvilat ovat Kauppatorimeininkiä. Senaatintorilla voisi olla vähän stailatumpia kahviloita.

"Mä voin selvittää asiaa."

Juhannuksen kaltaisina juhlapyhinä Helsinki on kuin hautausmaa. Turistit saavat silloin aika oudon käsityksen pääkaupungista. Tyylikkäät putiikit ja viihtyisät pienet ravintolat toisivat elävyyden lisäksi kipeästi kaivattua fyrkkaa hallintokortteleihin.

"Ympäröivissä kortteleissa on paljon kaupungin virastoja. Kaupungin Rahatoimistossa on hieno vanha pankkisali, toisella puolella Kiinteistövirasto. Ne ovat alikäytössä virka-ajan ulkopuolella, ja vähän virka-aikanakin."

Näitkö eilisen Hesarin kuvan, jossa kaksi kundia laskivat pulkalla Tuomiokirkon rappusia? Siinä oli hyvää fiilistä. Brysselin Grand Place on jouluna luistinrata. Rusettiluistelut torille?

"I’ll think about it."

Kauppatorin ympärillä pyörivä liikennehelvetti on myös huono juttu. Olisi kivaa ottaa keskustan kauneimmat kadut haltuun kävelemällä.

"On olemassa suunnitelma kävelykeskustan laajentamisesta Keskuskadulle. Makkaratalon makkara on mukana debatissa. Jotkut kaupunkilaisethan haluaisivat säilyttää sen. Itse en jää suremaan makkaraa ja vielä vähemmän niitä Pysäköintitalon betoniramppeja, jotka tuhoavat jalankulkijan näkökulmasta koko korttelin pimentämällä jalankulkuväylän."

Miksei Makkaratalon tilalle voisi rakentaa alkuperäisen rakennuksen kuoria? Kämphän on duunattu samalla systeemillä.

" Totta. Kaupungintalostakin on jäljellä vain kuoret. Ja juhlasali. Kaikki muu purettiin pois ja rakennettiin 60-luvulla uusiksi, vain juhlasali ripustettiin työmaan keskelle. Unioninkadun ja Espan kulman Apteekintalo purettiin kokonaan pois ja rakennettiin uudestaan samanlaiseksi."

Aleksin rakentaminen on onneksi loppu. Se aiheutti kiroilua ja hammastenkiristystä, mutta nyt on nastaa tallailla piikkikoroilla ja katsoa, miten mummot pääsevät ostoksille rullatuoleilla ja jalat kuivina.

"Joo, rakennushankkeet ja palvelut asetetaan helposti vastakkain keskustelussa. Asiat eivät ole niin yksioikoisia. Kaupungin pitää myös uudistua. Jos se ei uudistuisi, vähän ajan päästä ei olisi palvelujen maksamiseen tarvittavia verotuloja. Tätä ei ole kauheasti tuotu esille."

Kaupunki on stadilaisen olohuone. Siksi sinne haluaa vempeleitä ja viihdykettä. Kaupunkimesenaatit ottakaa yhteyttä!

"Älkää odottako, että kaupunki tekee kaiken teidän puolestanne, vaan miettikää, mitä te voitte tehdä kaupunkinne puolesta! Kaupunki-niminen organisaatio ei voi keksiä kaikkia ideoita, vaan antaa mahdollisuuden niiden toteuttamiseksi. Jos hyviä ideoita on olemassa niin toteuttamaan vaan! "

Olet myös tunnettu Suomen Frasierina, Yölinjan pitkäaikaisena vetäjänä. Äänesi kuului yöhön kuin nyrkki ruohonleikkuriin. Frazier tosin ratkoo sydänsuruja, sinä selvittelit kuusitoista vuotta suomalaisen ahdistuksen syviä vesiä. Jäikö joku juttu vaivaamaan?

"Parisuhdeväkivalta. Se jäi mieleen raskaimpana juttuna, sekä varsinkin se, kuinka sinnikkäästi naiset etsivät syitä jatkaa suhdetta. Se oli uskomatonta ja siitä tuli välillä aika synkeä olo..."

Miksi suomalainen kundi lyö?

"Se lyö yleensä syyllisyydentunnosta, huonosta omastatunnosta. Jos nainen ei hyvän sään aikana sulje naamaansa, mies antaa avokämmentä, läpsii tai tuuppii. Kukaan ei puhu lyömisestä tai hakkaamisesta. Mokaaminen panee lyömään."

Mokaaminen ja dokaaminen?

"Tuo klassinen, väkivaltaa tuottava yhdistelmä! Alkoholi kuuluu melkein aina kuvaan. Lupauksen pettämistä ja heikkoutta ei kestetä. Aamulla itketään, rukoillaan ja kadutaan, anellaan vielä yhtä mahdollisuutta."

Viime perjantaina Yleisradiolle jätettiin Yölinjan puolesta -adressi. Iso Pomo ei varmaankaan ehdi jatkamaan vapaaehtoistyötä, vaan nauttii Helsingin kehittämisestä?

"Tämä on saamarin kivaa. Ei välttämättä helppoa, mutta hauskaa. Työ sopii mulle erinomaisesti. Pidän siitä, että vaikeat asiat hoidetaan neuvottelemalla. On kivaa kuunnella erilaisia näkökulmia, kartoittaa ongelmakohtia ja etsiä mahdollisimman toimivia ratkaisuja."

6 kommenttia

P-mies

28.2.2004 12:41

Hyvä Jaana! Tehdään koko kaupungista juuri sellainen kuin SINÄ haluat! Anna mennä! Jee!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

zurnal

7.3.2004 17:26

Jaana Rinne on maailman huonoin toimittaja. Älkää enää kiusatko meitä, vaan antakaa sille potkut ja lopettakaa nämä kamalat artikkelit!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Napalakki

10.3.2004 23:26

Sauri puhukoon vain omasta puolestaan, mitä makkaratalon ramppiin tulee, eikä kaikkien jalankulkijoiden. Kuljen paikan ohi joka ikinen työpäivä, jalan, ja suorastaan pidän juuri rampin luomasta tilavaikutelmasta ja hämäryydestä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sur

12.3.2004 11:42

miten niin huono? jaana rinne on suomen paras toimittaja!

lisää!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lexa2

26.3.2007 18:20

Sauri on paras. Ihan symppis :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

saurifanclub

23.1.2013 10:34

Sauri ON IHAN PARAS!!!
Jos saataisiin kloonattua Sauri hesa olis todella parempi paikka asua, tsemppiä ja jaksamista haasteisiin :)))

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi