Pelastaudu pakkaselta!

Miten selvitä napailmoilla? City pureutuu pakkaseen.

Raikas talvi-ilma saa verenkierron liikkeelle. Kun ulkonaolijan lihaksiin kulkeutuu reilusti happea, myös aineenvaihdunta tehostuu ja kuona-aineet kulkeutuvat paremmin ulos. Totta, mutta entä jos jo ovelle jäätyy?

Vika on todennäköisesti vaatteissa, koska ihminen kestää periaatteessa kuinka kovaa pakkasta tahansa. Pukeutumisen nyrkkisääntö on kerroksissa, joiden on pidettävä tuulta ja joista ensimmäinen ei saa olla kosteutta keräävää puuvillaa. Pään ja kaulan kautta haihtuu tunnetusti yli 75 prosenttia kehon lämmöstä, mutta legenda jäätyneistä aivoista on puppua. Ennen kuin aivot voivat jäätyä, kehon lämpötilan pitää laskea niin alas, että koko verenkierto pysähtyy. Yksittäiset ruumiinosat sen sijaan voivat jäätyä, ja kun niistä kerran pysähtyy veri, seuraava pysäkki on amputaatio. Esimerkiksi valkoinen nenänpää on jo merkki pintaverenkierron puutteesta. Paras ensiapu siihen on lämmin käsi.

Vaikka vaatteet olisivat kunnossa, pakkanen käy aina hengitykseen. Koska pakkas-ilma on kuivaa, keuhkoista poistuu kylmällä enemmän kosteutta kuin tavallisesti. Ja mitä huonompi on yleiskunto, sitä tukalammaksi olo käy. Paras apu hengittämiseen ja kosteuden puutteeseen onkin suun peittävä kasvosuoja. Toisaalta suoja myös lisää hengityksen vastusta – ja sen ulkopuolle kertyvä vesi näyttää aika hurjalta.

Kun kasvot jäävät paljaiksi, niiden suojaksi on pakko kikkailla jotain. Naisille hyvä ensiapu on esimerkiksi meikkivoide. Pelkät vesipitoiset kosteusvoiteet ovat kuitenkin pahasta, koska kovalla pakkasella ne käytännössä jäätyvät iholle. Varsinaisista rasvoista taas on hyötyä vain silloin, jos ne imeyttää kasvoille vähintään puoli tuntia ennen ulkoilua. Muuten voiteet sekä liiskaavat lämpimät ihokarvat että päästävät hien rasvan ja ihon väliin. Jos kasvot ehtivät paleltua, niitä ei saa koskaan hangata lämpimiksi. Paleltunut iho menee rakkuloille samalla lailla kuin palovamma, ja lumiset lapaset rikkovat sen lopullisesti.

Myöskään silmien suojaaminen hankiauringolta ei ole turhaa lässytystä. Vai miltä kuulostaa lumisokeus, eli silmään palaneet pintahaavat, jotka tuhoavat solut ja nostavat hermot pintaan infernaaliseksi poltoksi. Vaurion aiheuttama kipu sokeuttaa noin päiväksi, mutta pysyviä vammoja siitä ei jää.

Ykköskikka kylmyyteen on siis tehokas varustearsenaali, koska ruokavaliollakaan palelemiseen ei voi vaikuttaa. Myöskään alkoholi ei lämmitä vaan päinvastoin tehostaa lämmön haihtumista ja supistaa verenkiertoa. Seuraavan kerran kylmähoidoksi City suosittelee seuraavaa: hiero ranteiden sisäpuolia vastakkain lämpimän veden alla. Ranteissa valtimoveri kiertää niin lähellä ihoa, eli verenkierto reipastuu helposti.

Juttua varten on haastateltu Hengitysliiton asiantuntijalääkäri Antti Ahosta, ravitsemusasiantuntija Patrik Borgia, Töölön sairaalan ylilääkäri Sirpa Asko-Seljavaaraa, yleislääkäri Raili Klimscheffskij’ä ja ylilääkäri Heikki Saaren-Seppälää. Taulukko tuulen vaikutuksesta pakkasen purevuuteen www.fmi.fi/tuotteet/tuotteet_23.html.

Näissä et palele

Kengät: Kanadalaisen Sorelin Glacier -vaelluskengät on vuorattu kauttaaltaan 5 millin thermolite-lämpöeristeellä. Nupukkinahkaa, jalkaterässä kumirantu. 140 e Partioaitasta.

Sukat: Espanjalaisen Lorpenin Polartec Powerdry -trekking- tai laskettelusukat 39/48 e Partioaitasta.

Hanskat: Brittiläisen Extremitiesin Gotetex-kalvoiset rukkaset irrotettavalla fleece-vuorella 129 e Partioaitasta.

Takki: Joutsenen Polar-untuvatakki puolireiteen 399 e tai Columbian fleece- ja Omnitec-kankaisten takkien yhdistelmä 327 e Kesport-Intersportista.

Ihorasva: Cliniquen Wheather Everything SPF 15 pakkas- ja aurinkorasvan yhdistelmä. 50 ml ovh 50,40 e.

Lasit: Oakleyn Wisdom-laseihin saa ainoana Suomessa kaikki säädöt optisista voimakkuuksista eri peilipintoihin. 130-170 e mm. Keopsista.

4 kommenttia

vänrikki

31.1.2003 15:08

Ilmeisesti pakkasvaoiteet ovat parantuneet siitä ajasta mitä minä olin intissä(saapumiserä 1/00 KaiPr), koska siellä kerrottiin pakkas voide tutkimuksesta, jonka loppu lauseena oli se että pakkasvoiteista ei ole hyötyä vaan paremminkin haittaa kylmässä. voiteen kanssa iho kyllä tuntuu lämpimämmältä kuin ilman voidetta, mutta todellisuudessa ihon pinta on kylmempi voiteen kanssa kuin ilman. eli koska iho tuntuu lämpimältä paleltuman vaara on suurempi.

Kaikkein paras suoja pakkasta vastaan on kerrospukeutuminen ja sellainen hupullinen takki jonka hupussa pitkä karvaihen karvareunus ja jonka saa vedettyä kireälle narulla. karvat pitävät lämpöä naaman lähellä ja tuulta ulkopuolella.

Raaka totuus on että kylmästä ei kannata kärsiä ;-) siis pipo päähän ja kalsarit jalkaan, vaikka joku on niille erotiikan tappajat lempinimen antanutkin, mutta kumpi tappaa erotiikan tehokkaammin housut vai sitten se että "alakerta" paleltuu?

Jr

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nitwit

3.2.2003 13:55

Ihmettelen tässä miksi hesalaiset ei käytä kalsonkeja? Olen kuullut ja nähnyt kun valitetaan että "on kylymä" mutta ei kalsonkeja jalassa... Pistäkkee kalsongit jalkaan nii ei tule kylymä. Jos tulloo, toiset päälle...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nonvege

5.2.2003 02:51

Miksi jutussa suositeltiin untuvatakkia mainitsematta turkiksia millään tavalla? Nuoleskeleeko City kaupungin vegenuoria?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

oli

22.4.2003 02:00

Jeps nutukkat ko vetäsee jalakaan ja heiniä täytöksi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi