Peter Fryckman

Fryckmanin pakkolasku

Kiistoja Kouri-kaupoista, väärennetyistä leimamerkeistä, samppanjalasteista, konkurssipesistä. Pitkän pakoilun jälkeen pakkolasku Suomeen. Putoaako Fryckman tällä kertaa jaloilleen?

Maaliskuu. City lähestyy Peter Fryckmania haastattelupyynnöin Etelä-Afrikkaan.

Kohuliikemies asuu Kapkaupungissa merenrantatalossa. "Peppe" kuten ystävät Peter Fryckmania kutsuvat, lupaa olla käytettävissä. Mutta.

Aina kun haastattelu on määrä tehdä, tapahtuu jotain. Fryckman ei soita sovitusti, ei vastaa puhelimeen, ei olekaan kaupungissa, on masentunut ja – mikä on taivaan totta – hänen isänsä kuolee. Tyhmempikin alkaa ymmärtää, että mitään haastatteluja ei ole aikomuskaan tehdä, ei ennen kuin Kouri-kauppoihin liittyvä pesäluettelosotku on Suomessa saatettu jonkin sortin välisatamaan.

Kuluu kaksi kuukautta. Saamme lukea, kuinka Fryckman on pistäytynyt isänsä hautajaisissa, kuinka hänet on myöhemmin pidätetty ja kuinka hän on yrittänyt hypätä ulos liikkuvasta autosta. Nyt Fryckman on vannonut pesäluettelon varauksin. Prosessi jatkuu, mutta miehen metsästys saa vihdoin päätöksen.

Keväinen päivä Helsingin keskustassa. Yrjönkadulle kaartaa vaalea Jeep Cherokee. Auton rekisteri on SIX – 2. Kuuluisa nykyään takavarikossa oleva Rolls Royce on rekisterinumeroltaan SIX – 1.

Peter Fryckman on pukeutunut tummansiniseen paitaan ja ruudulliseen pikkutakkiin.

"Sori mä oon vähän myöhässä. Oisit sä saanut tän haastattelun jo aikaisemminkin, mutta sitten tuli isän kuolema, eikä siinä oikein pystynyt ajattelemaan muuta."

Fryckman johdattaa meidät neljännessä kerroksessa sijaitsevaan huoneistoonsa ja pyytää riisumaan kengät. Huoneisto on ylellinen: meriaiheisia maalauksia, Venäjältä tuotu antiikkinen kattokruunu, kiinalaisia veistoksia. Seinillä on kuvia Fryckmanin liikematkoilta. Fryckman osoittaa kuvia: "Kazakstanin presidentti, Armenian kirkon päämies..."Lattiaa suojaa seepran ja keihäs-antiloopin taljat.

Harrastat metsästystä?

"Kuukauden päivät pyrin olemaan metsällä. Se on semmoista savannilla kävelyä, josta mä tykkään, katsella eläimiä ja…"

Suurin saaliisi?

"Muun muassa tuon keihäsantiloopin olen ampunut."

Olet joskus yrittänyt tuoda norsun syöksyhampaita Suomeen?

"Haastatteluissa ei kehtaa koskaan sanoa, että on kaatanut norsun, koska siinä on aina pieni ongelma…Norsujen kohdalla tilanne on jännä, koska Zimbabwessa, Sambiassa ja Botswanassa on alueita, joilla norsukanta on riistäytynyt käsistä. Näille alueille myydään joka vuosi kaatolisenssejä."

Saatko huonon omatunnon siitä, että ammut eläimiä?

"En voi sanoa, että kokisin huonoa omaatuntoa. Savannilla ei ole supermarkettia tai hodaripaikkaa, vaan me joudumme riistan metsästämään ja syömään. Enemmän mulle tulis huono omatunto, jos söisin pikaruokapaikoissa, koska siinä on kysymys menetelmistä, joilla saadaan joukkoruokailuliha mahdollisimman halvaksi. Joka kerta mä tukisin teollisuutta, muun muassa kanaloita, joissa kanat eivät koko elinaikanaan voi liikkua minnekään."

Elintilaa eläimille?

"Se on äärimmäisen tärkeää. On aivan sama, kasvatetaanko eläimiä ruoaksi vai nahaksi, mutta pääasia on, että niitä kohdellaan asiallisesti ja hyvin ja että niille taataan hyvä olo häkissään."

Onnellinen vankeus ennen tuomiota?

"Turkistarhauksesta puhuttaessa voidaan niin sanoa."

Olet äskettäin vapautunut painostusvankeudesta. Millainen kokemus se oli?

"Olen onnellinen, koska sain käydä tutustumassa Katajanokan oloihin. Siellä on hyvä olla, se on turvallinen paikka. Huonommissa hotelleissa olen maailmalla nukkunut."

Katjanokkahan on nyt myynnissä. Kiinnostaisiko vankila sijoituskohteena?

"Se on varmasti yksi parhaiten rakennettuja taloja aikoinaan. Ihmetellä täytyy, että ainakin se osa, jossa mä kävin, oli kokonaan säästynyt homeongelmilta. Ne talot, joita isämme ja isoisämme ovat rakentaneet, on oikein rakennettu. Meidän täytyy todella katsoa peiliin, sillä homevauriot ovat pääsääntöisesti 1970-luvun taloissa, jotka olemme itse rakentaneet."

Mistä painostusvankeudessa oli kyse?

"Jouduin vannomaan pesäluettelon valtiopakon alaisena. Samaa painostuskeinoa on käytetty esimerkiksi Neuvostoliitossa ja muissa niin sanotuissa ’edistyksellisissä’ maissa. Menet vankilaan tai kirjoitat nimen. Vankila painostuskeinona ei ole enää tätä päivää. Niin ei voi tapahtua johtuen siitä, että meillä on perustuslaki, jonka mukaan pitää toimia, halusimme sitä tai ei. Täytyy muistaa, että kyseessä ei ole rikos, vaan siviiliasia. Siviiliasiassa valtio ei voi käyttää tällaista pakonomaista toimintaa!"

Mutta käytti kuitenkin?

"Tässä tapauksessa rikottiin perustuslain 21 pykälää, kun minut pakotettiin vannomaan pesäluettelo. Jos minä olisin vannonut sen käräjäoikeudessa ensimmäisenä päivänä, olisi minulta mennyt perustuslain suoma kansalaisoikeus valittaa päätöksestä. Ja minulla oli valitus sisällä korkeimmassa oikeudessa. Kun kysyimme korkeimmasta oikeudesta, miten tämä on, niin ne sanoi, että jos minä kirjoitan nimeni, niin sitä valitusta ei käsitellä. Eli olin tilanteessa, jossa joko piti mennä vankilaan tai kirjoittaa nimi."

Vannoit pesän toisena päivänä varauksin?

"Se tarkoittaa sitä, että kun meillä on valitus sisällä KKO:ssa, meillä on mahdollisuus olla kirjoittamatta näitä. Onhan aivan selvää, että me jotka olemme yhtiötä pyörittäneet, me tiedämme mitä siellä on ja mitä siellä ei ole."

Sekava vyyhti, kun vieläkin pestään Kouri-kauppojen jälkipyykkiä.

"Siihen mahtuu valtava määrä juridiikkaa ja asiantuntijapalkkioita. Ongelmana kaikissa tilanteissa on, että kirjoittajat ja jopa osa oikeuden jakajista on vieraantunut liiketoiminnasta."

Millaisia bisneksiä sinulla on ulkomailla?

"Eri tyyppistä trading-kauppaa ja tulliterminaaleja ynnä muuta kuten aiemminkin."

Kerro suvustasi.

"Meillä on verenperintönä myös merenkulku. Samalla tavalla suvussa on ollut valtava määrä pappeja, ja sitten liikemiehiä. Esimerkiksi tämä isoisäni isän alkoholiliike, joka tuli esiin Jönköping-jutun yhteydessä, oli perustettu jo 1890-luvulla ja sen rekisterinumero oli 713. Eli sehän on hyvinkin ensimmäisiä suomalaisia yrityksiä."

Kiista viinakaljaasin lastista oli värikäs.

"Samaa samppanjaa tarjoiltiin muun muassa Titanicilla. Se oli äärimmäisen hyvää, monien asiantuntijoiden mukaan parasta samppanjaa, mitä he ovat ikinä juoneet."

Sitä maisteltiin muun muassa Palacen kabinetissa. Miten vertaat 1907 Heidsieckia nykyisiin huippusamppanjoihin kuten Krugiin?

"Sehän oli valtavan makeaa, koska siihen aikaan sokeripitoisuus pulloa kohden oli 360 grammaa, kun se nykyään on vain murto-osa siitä. Samppanja ei ole aiemmin missään olosuhteissa säilynyt sataa vuotta. Se tarvitsi juuri tällaisen olotilan: 64 metrin syvyydessä pimeässä ja kosteassa tasalämpöisessä tilassa."

Kiistan lopputulos oli raskas pettymys?

"Ei ollenkaan pettymys, koska saimme sieltä aika paljon pulloja, joita edelleen myymme. Enemmän mua kiinnosti se idea, että joku isoisä tekee tällaista bisnestä ja lasti on menossa tsaarin perheelle. Se on osa meidän suvun historiaa."

Aloitit 15-vuotiaana myymällä joulukuusia.

"Siihen aikaan, kun ei ollut viikkorahoja kellään, niin oli luonnollista, että tartti tehdä jotain, jos vaikka halus mennä elokuviin tai minne nyt nuoret halusivatkaan mennä."

Viime aikoina on käyty keskustelua kansalaispalkasta. Kannatatko Sinä ajatusta?

"Wahlroos on äärimmäisen älykäs kaveri ja kansalaispalkka sellaisenaan on äärimmäisen fiksu idea. On vain kysymys siitä, mikä kansalaispalkan määrä olisi ja mistä aloitettaisiin verojen keruu."

Miten se rahoitetaan?

"Wahlrooskin varmaan ajattelee, että sillä voitais purkaa tämä täysin järjetön valtion ja kuntien virkamiesten määrä, joka pyörittelee nyt jokaisen sosiaalitapauksen kanssa papereita edestakaisin ja miljoona potilasta – tai asiakasta, miksi niitä kutsutaan – joutuu henkilökohtaisesti vielä näitä virkamiehiä tapaamaan."

Sosiaalipuolen virkamiehet tuottavaan työhön…

"Kansalaispalkalla turvattaisiin perustoimeentulo ja samat mahdollisuudet jokaiselle. Ja samalla saataisiin pois sosiaalitantat, joilla ei toden totta tee yhtään mitään. Meillä on 750 000 virkamiestä, vaikka yhteiskunnan pitäisi pyöriä noin puolella niistä."

Olet kahdesti pyrkinyt eduskuntaan. Vieläkö sinulla on poliittisia intohimoja?

"Ei enää sen kummemmin. Nuorempana olisi ollut varmasti sanottavaakin, mutta nyt on parempi antaa nuorten yrittää, kun vanhat on saanut sotkettua asiansa."

Et siis enää lähde vaaleihin?

"Turha sinne on sillä tavalla pyrkiä. Ainoo mikä tietysti mua vois kiinnostaa politiikassa, on se, että me saisimme tilanteen, jossa myös alioikeudet noudattaisivat perustuslakia ja ylipäätään saataisiin niin esteellisyydessä kuin kestoissa ja kaikissa muissakin näissä normaaleissa asioissa, jotka Euroopassa ovat jo pitkään olleet kunnossa, lait myös Suomeen. Että myöskin alioikeuksissa tuomarit niitä noudattaisivat ja ne ennen kaikkea ymmärtäisivät."

Olit vuonna 1991 Vaasan liberaalien ehdokkaana ja kiertelit vaalitilaisuuksissa helikopterilla ja Rolls Roycella.

"Se oli aikaa, jolloin oli aika kiire kun joutu tekemään liiketoimintaa samaan aikaan kuin politiikkaa, niin se on selvä ettei silloin kerkiä ja… Se oli kumminkin aika iloista aikaa, enkä sitä aikaa vaihtaisi missään tapauksessa pois."

Neljä vuotta myöhemmin olit Helsingin kokoomuksen jäsenäänestyksessä seitsemäs. Kokoomus kuitenkin tiputti Sinut listoiltaan.

"Joo mä olen aina pärjännyt äänestäjien silmissä. Olen edelleenkin Yrittäjien Kokoomuksen jäsenenä, mutta väleistäni puolueeseen en ole keskustellut. Ei mulla ole koskaan ollut ongelmaa pärjätä vaaleissa. On vaan kysymys siitä, noudatetaanko siltä osin taas lakeja, että valitaan ne edustajat ja annetaan niille mahdollisuus tulla valituiksi, jotka saavat eniten ääniä."

Olet sanonut kärsineesi malariasta ja masennuksesta. Miltä terveydentila näyttää?

"Terveydentila ylipäätään mulla on ollut koko ikäni suht koht hyvä. Onhan selvää, että elämää kukaan ei pärjää ilman pieniä ruumiillisia vastoinkäymisiä. 13 vuoden aikana, mitä mulla on verottajan kanssa ollut kädenvääntöä, on aivan selvää, että siinä on ollut omat ongelmansa."

Miten selvisit masennuksesta?

"Olin masentunut ainoastaan siitä, mitä äsken sanoin. Meillä ei oikeudessa lueta papereita, eikä oteta jo EU:ssa hyväksyttyjä lakeja huomioon. Enemmän oon huolissani siitä tilasta, joka alioikeuksissa ja yleensä oikeudessa on kun ottaa huomioon EU:ssa olevat lait ja säännöt. Siitä mä olen enemmän huolissani kuin omasta terveydestäni, koska mikäli lainsäädäntöä ei saada niin esteellisyydestä kuin kestoista ja muistakin EU:n tasolle, niin en usko, että saamme uusia nuoria fiksuja yrittäjiä."

Aiotko viettää täällä kesän tai pidempäänkin?

"On tarkoitus olla kesä Suomessa ja palata syksyllä Afrikkaan, koska siellä alkaa paremmat ilmat. En ole koskaan tykännyt räntäsateesta, pimeästä, kylmästä ja kosteasta. Pimeys on Suomen pahin vitsaus."

Mistä syystä Kanariansaaret ovat niin suosittuja lomakohteita…

"Ne pitäisi sisällyttää sosiaaliturvaan keväisin ja syksyisin, niin saataisiin paljon iloisempia työteliäämpiä ihmisiä, ettei tarvi aurinkoa aina puolta vuotta odottaa."

File: Peter Fryckman

Ikä: 49 vuotta
Kengät: 42
Lapset: Mona ja Jesse
Koti: Helsinki ja Kapkaupunki
Auto: pari Jeeppiä
Kello: Cartier
Juoma: maito
Tuoksu: ruusu
Parisuhde: avioliitto
Intohimo: penkkiurheilu

Epämääräisen menestyksen symboli

Fryckman on merikapteenin poika, josta kasvoi kansainvälinen monitoimikapitalisti ja epämääräisen menestyksen symboli, kuten Apu-lehti vuonna 1998 otsikoi. Kymmenen vuotta aiemmin Suomen Kuvalehti oli kirjoittanut salaperäisestä liikemiehestä otsikolla Herra mahdollisuus. Jutun kuvatekstin mukaan kasvokuva Fryckmanista oli viisi vuotta vanha, koska mies haluaa pysytellä tuntemattomana, eikä hänestä oltu vuoden 1983 jälkeen saatu uusia kuvia.

1988 Peter Fryckmanin oli pakko tottua julkisuuteen, kun kävi ilmi, että hän oli kaikessa hiljaisuudessa hankkiutunut SYP:n suurimmaksi osakkaaksi halliten noin kuutta prosenttia pankin osakekannasta. Myöhemmin osuus kasvoi yli kymmeneen prosenttiin.

Liiketoimensa Fryckman aloitti 15-vuotiaana myymällä joulukuusia, kortteja ja ilmapalloja. Opintorahansa hän sanoo sijoittaneensa Marimekon osakkeisiin. Ensimmäisen yrityksensä, Cocktail Shopin, Fryckmann perusti jo koulupoikana. Yritys myi kotiviini- ja oluttarvikkeita. Sillä Fryckman sanoo ansainneensa ensimmäisen miljoonansa.

Fryckman on toiminut myös squash-halliyrittäjänä Porkkalankadulla, kiinteistöbisneksessä, teollisuusmaalaamoalalla, rakennusteollisuudessa, viinien edustajana ja maahantuojana sekä luonnonpuiston omistajana. Muita Fryckmanin yrityksiä ovat esimerkiksi mausteita elintarviketeollisuudelle kauppaava Fryckman-yhtiö (ent. Osakeyhtiö Six), Aromimauste, Lahden Teollisuusmaalaamo, Suomen Väestönsuojelu, Suomen Tilaelementtitehdas sekä lukuisat sijoitusyhtiöt.

Liiketoiminnan kääntöpuoli on tullut tutuksi. Parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa on molemmissa vireillä neljä kannetta ja korkeimmassa oikeudessa kaksi valituslupajuttua, joissa Fryckman on asianosaisena. Fryckmanilla on kaksi lainvoimaisuutta vailla olevaa vankeustuomiota, yhteensä neljä vuotta. Tuomiot eivät ole täytäntöönpanokelpoisia. Fryckmanin nimi löytyy lisäksi yhden merkittävän KKO:n ennakkotapauksen takaa niin sanotussa leimamerkkijutussa (väärennysaineiston hallussapito, KKO:1995:105).

Kesäkuussa 1998 Peter Fryckman vaati samppanjaa sisältävän Jöngköping-viinakaljaasin lastia itselleen, koska lastin oli tilannut Fryckmanin isoisän äiti Hilda Natalia Fryckman.

Viimeisimpänä tempauksenaan Fryckman on haastanut Suomen valtion Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka odottaa valtion vastinetta 6. heinäkuuta mennessä.

9 kommenttia

Mixxu

26.6.2005 00:07

Hyvä homma.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

green_eys

4.4.2007 15:08

Mahtaako löytyä nyt Peterltä uima-alas pesijän paikkaa jossakin TKK:nn tietokannassa opiskelijoille veinaan sellaiseenkin DUUNARIIN olen törmännyt !
Marko.F

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

CTaylor

28.10.2008 10:54

Savannilla on kuitenkin Jeeppejä ja Cartier-kelloja kasvaa puussa..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

2020-l fryckman

25.12.2008 02:12

fryckman on Värikäs äijä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

halu -hannah

3.1.2009 19:13

onko maani hyvää viljelysmaata afrikassa.maustekuningas frykman .mihin kirjaantuu vuokra maasta .olen vielä etsimässä mm.elokuva ym greditsuisse asiaa.nyt papereiden kanssa .coca-cola jo takaisin .paprut hefta-leenalla.pitäs saada pois .ibanimme oko vaihtuneet.koska takas entäs se asunto ja villinki asia isäsi ja poliisit asusteli .ei saa muistella pahalla ,asiota paljon vääristellään ja joudutaan kauhun valtaan esin nimi vladimir sähköpostissa.olisi ollut hyvä saada asiat selviksi .kamala se ostettu diaknoosi vai mitä .on pakko silloin vastata.tsau bella .

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Brunet Hki

18.2.2009 18:47

Syytön, symppis,kiltti, komee mies ;)
Siunausta Peppelle, kaikkea hyvää !

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aikuinen Nainen

21.4.2009 22:24

Aivan ihana mies. Kyllä meitä ottajia on,erittäin kiltti. Häntä kohdeltu väärin ja siunausta hänelle, hän on ihminen!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

¨^oo^

12.9.2009 21:39

Voi-voi ressukkaa, taas jotain uutta törkeää kavallusta ? Onkohan joutunut "turhaan" silmätikuksi! Toivon hänelle voimia !!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Seuraaja

11.4.2014 00:58

Värikäs ja reilu mies joka joutui oikeusmurhan uhriksi taannoin, jos oltais tutkittu tarkemmin
Kourikaupat niin sieltä olisi pudonnut myös politikkoja , mutta ei tutkittu...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi