Pyhä Pietari!

Ennakkoluulottomat heittäytyjät palkitaan Pietarissa

Pietarissa on paljon myyntikojuja. Matushka-nuken lisäksi turistien vakiotuliaisiin kuuluu puna-armeija-kama.
Pietarissa on paljon myyntikojuja. Matushka-nuken lisäksi turistien vakiotuliaisiin kuuluu puna-armeija-kama.
Pietaria on aina pidetty Venäjän kaupungeista eurooppalaisimpana. Mahtava menneisyys ja täysin avoin tulevaisuus – matkailijalle 300-vuotisjuhliinsa freesattu Pietari on korkea- ja matalakulttuurillinen aladininluola.

Kaupungissa liikkuminen on helppoa. Lieneekö sosialismin peruja, mutta Pietarissa lähes jokainen auto muuttuu käden heilautuksella pirssiksi. Hinta neuvotellaan etukäteen, eikä suharin paikallistuntemukseen ole aina luottamista. Kuten ei myöskään kielitaitoon. Jos hermot eivät kestä satavuotiaan Ladan kyytiin hyppäämistä, on metro varteenotettava vaihtoehto. Ja muutenkin näkemisen arvoinen kristallikruunuineen ja freskoineen. Metromatka maksaa kymmenen ruplaa.

1. Sukupuolierot

Kun Suomessa kaikki pukeutuvat tasa-arvoisesti tuulipukuun tai farkkuihin, ovat Venäjällä mieheys ja naiseus voimissaan. Pietarissa naisellisuus tarkoittaa korkokenkiä, suurta hiusvärkkiä, erittäin lyhyttä hametta ja erittäin pitkiä kynsiä. Miesten kansallisasu on musta nahkatakki ja suorat housut. Kenkien tulee kiiltää, korujen ja kellon näkyä.

Piikkarisaappaisiin ja turkiksiin sonnustautuneena et erotu katukuvasta. Paras shoppauspaikka niille on Gostinyi Dvor (Nevski prospekt 35), ostoskeskus täynnä kalliita pikkuputiikkeja. Pääkatu Nevski Prospekt lataa lisää: Gucci, Boss, Versace, Kenzo, Joop!, Dior, Givenchy.

2. Luokkaerot

Pietari on kirjaimellisesti rakennettu ruumiiden päälle. Kolmesataa vuotta sitten Pietari Suuren suuruudenhullu suunnitelma vei satojentuhansien rakennuksille pakotettujen talonpoikien, sotilaiden ja sotavankien hengen. Mutta näin se on Venäjällä aina ollut: pieni ylimystö käskee ja köyhä kansa kyykkää. Vuoden 1905 kapina ja 1917 vallankumous keskittyivätkin juuri Pietariin.

Todisteita muinaisen ajan loistosta voi käydä ihmettelemässä Pietarhovissa, Pietari Suuren 1700-luvulla Versaillesin malliin rakennetussa linnassa, 25 kilometriä Pietarista.

Nykyisessä Pietarissa maailman huippua olevat luokkaerot todella tuntuvat ja näkyvät. Fasadikaduilla uusrikkaat suhaavat Mersuillaan juhlista toisiin, kun sivukujilla haisee köyhyys ja katulapset imppaavat liimaa.

Sosialismin näennäisen tasa-arvoisuuden jälkeen ovat tuloerot kärjistyneet entisestään, eivätkä huima inflaatio, korruptio ja laajalle levinnyt harmaa talous ainakaan auta asiaa.

Uusrikkaiden leikkikenttään voi tutustua mm. ravintolaklubi Oneginissa (Sadovaja ulitsa 11). Pröystäilevän ylettömässä kitsch-avaruusaluksessa suoraan catwalkeilta poimitut tarjoilijat kantavat huippuhintaisia drinkkejä julkimoiden huulille. Ovella toimii face controll, mutta ulkomaalaisille sisään pääsy absurdin space-rokokoon loistoon saattaa olla paikallisia helpompaa.

3. Vaihtoehto-kaupunki

Vastavoimana nousukkaiden samppanjalle ja kaviaarille sikiää vahva underground-toiminta. Pietarin vaihtoehtokulttuurien näyttämönä toimii kulttuurikeskus Puskinskaja 10 (Pushkinskaya ulitsa 10). Graffitien, flyereiden ja julisteiden pystyssä pitämien seinien sisältä paljastuu klubeja, nousevia bändejä, taiteilijoiden työtiloja sekä kokeilevan taiteen gallerioita. Ja John Lennon -temppeli.

Illalla kulttuurtehtaalla jytää Pietarin suosituimpiin klubeihin kuuluva Fish Fabrique (Ligovski prospekt 53). Välitön ilmapiiri, halpa olut ja bändit vetävät Fiskan täyteen joka ilta. Pietarilaisten yhtyeiden lisäksi saatat sattua vaikkapa Cleaning Womenin keikalle.

Tiivis tunnelma on myös sata henkeä vetävässä Molokossa (Perekupnoi pereulok 12), jossa vaihtehtobändit veivaavat puoleen yöhön asti. Klubikansan pommisuojasuosikki Griboedov (Voronezhskaja 2 a) on hikinen, mutta sokkeloineen ja chill out-sohvineen visiitin väärti. Gribassa juhlitaan hartaasti, ja usein pitkälle aamuun. Kuten Pietarissa on tapana.

4. Juomatavat

Oluttölkki suhahtaa auki, pietarilainen perhe on päiväkävelyllä. Kaduilla juodaan niin paljon, että tilanne pistää jopa suomalaiseen puistobissettelyyn tottuneen silmään.

Selityksenä on, että Venäjällä keskiolutta eli pivoa pidetään virvoitusjuomana siinä missä meillä laittikokista. Vasta votka lasketaan varsinaiseksi alkoholiksi. Eikä senkään nauttimista paheksuta, päinvastoin.

Venäjällä juodaan yli kuusi litraa viinaa henkeä kohden vuodessa. Se on neljä litraa enemmän kuin Suomessa. Jotakin slaavilaisesta mentaliteetistä voi oppia pistäytymällä Votkamuseossa (Konnogvardeiski bulvar 5). Tarjolla on viina-tarinoita ja kymmeniä eri votkamerkkejä.

Katujen lisäksi hyvä paikka juomakulttuurillisille havainnoille ovat baarit. Katsasta piskuinen, aina täynnä oleva Datsa (Dumskaja ulitsa 9) sekä intellektuellien suosima Tsynik (Pereulok antonenko 4). Hae valkosipulileipäsi, kun megafoni karjuu “zaberite grenki!”.

FILE: Pietari

Noin 4 730 000 asukasta.

Sää

 • Tammikuu -8
 • Heinäkuu +17

Juoma

Huoneenlämpöinen votka ja viipale ruisleipää.

Ruoka

Blinit mädillä.

 • 3 dl Bulgarian jogurttia
 • 15 g hiivaa
 • 2 dl tattarijauhoja
 • 1 tl sokeria
 • 1 dl maitoa
 • 1 tl suolaa
 • 1 rkl voisulaa
 • 1 muna
 • smetana, sipuli ja kaviaari

Lämmitä jogurtti ja sekoita siihen hiiva, jauhot ja sokeri. Anna kohota parisen tuntia. Sekoita joukkoon lämmintä maitoa, suola, voisula, yksi munankeltuainen ja viimeiseksi vaahdoksi vatkattu valkuainen. Paista letuiksi blinipannulla ja tarjoa smetanan, sipulisilpun ja kaviaarin kanssa. Ruokajuomaksi maistuu venäläinen samppanja.

Kirja

Leo Tolstoi: Anna Karenina
Traaginen rakkaustarina 1800-luvun ylimystöstä.

Kuuluisia pietarilaisia

 • Tsaaritar Katariina Suuri
 • Runoilija Anna Ahmatova
 • Kirjailija Fjodor Dostojevski
 • Presidentti Vladimir Putin
 • Runoilija Alexandr Pushkin
 • Säveltäjä Dmitri Sostakovits
 • Kirjailija Gogol

Ruoka-ravintoloita

 • Na Zdorovie Restaurant. Hyvää venäläistä ruokaa. Sisustus tarjoaa läpileikkauksen Venäjän historiaan. Boshoy Prospekt 13.
 • Idiot. Legendaarinen 50-luvun tyyliin sisustettu kuppila. Kasvisruokaa ja kaupanpäälle snapsi. Klassikkoja Idiotin listalta ovat Rikos ja rangaistus-coctail (reippaasti votkaa, martinia, konjakkia ja samppanjaa) sekä menu, johon kuuluu illallinen, litra vodkaa sekä kuljetus lähimpään sairaalaan. Moiki 82.
 • Shinok Ukrainian Restaurant. Kaupungin parasta ukrainalaista. Auki 24 h/7. Zagorodny prospekt 13.

5 kommenttia

suuppi

27.5.2005 17:39

eikös suomalaiset juo viinaa yli 10 litraa vuodessa...?!?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nuuskaa78

30.5.2005 17:34

Toi taksikyytihomma on niin totta, oltiin kurssin kanssa puolitoista vuotta sitten paikalla ja Ladoilla suhastiin , pienessä autossa oli 5 plus kuski: takapenkillä yksi poikittain ja muut mittas kierroksia. Kuski ajoi kuin jj hockenheimissa ja mutterit tippui mutta hengissä selvittiin. Jos takapenkillä on joku valmiiksi kun oot menossa taksiin niin älä mene.
Metro klubilla kolme kerrosta toimintaa , näkemisen arvoinen, jos ei venäläisestä konemusasta tykkää niin löytyy myös baarialueita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kerb

11.6.2005 04:18

Sata vuotta sitten ei kylla tehty Ladoja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tarkotettiin

16.6.2005 20:35

tarkotettiin varmaan nimenomaan viinaa, ei mitään kaljoja, viinejä yms (joista lasketaan puhdas alkoholi). Eikös ton Idiotin sisustus pitäs olla enemmän dostojevskin ajasta ku 50-luvulta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Maili

11.10.2005 13:49

Pietariin siis! Huomenna :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi