Rahaton New Yorkissa

Rakkaat halpamatkalaiset, kära billigresare, saavumme New Yorkiin.

Moi, mä oon Leonardo di Caprio ja tää leffa on The Departed. Tossa mun takana näkyy kaakkois-Manhattan.
Moi, mä oon Leonardo di Caprio ja tää leffa on The Departed. Tossa mun takana näkyy kaakkois-Manhattan.

Hurruuttele koko päivä edestakaisin Staten Islandin ilmaislautalla ja ihaile Vapaudenpatsasta. Kapua Roosevelt Islandilta kaapeliradan kyytiin. Kiikkerä kärry kiikuttaa metrolipun hinnalla Roosevelt Islandilta Manhattanille ja näkymät ovat huikeita. Rullaluistele keskuspuistossa. Kiidä jäällä talvella ilmaiseksi kaupungin Bryant Parkissa sekä Keskuspuistosta.

Vaikka New Yorkin nähtävyydet ovat kalliita, kaupunkiin saa tuntumaa ilman rahaakin.

Aja vaikka koko päivä metrolla. Jos pitää oikein kiirettä, kuten metroajelun ennätysmiehet Matt Green ja Don Badaczewski, New Yorkin kaikki 468 pysäkkiä ja 370 kilometriä ehtii huristella läpi vuorokaudessa. Metrossa kuulee paljon palopuheita ja näkee akrobatia- ja lauluesityksiä.

New Yorkissa voi hypätä jos jonkinlaiseen kiertoajeluun: on helikopteria, pop-kierrosta, Sinkkuelämää-teematourneeta... Sen sijaan, että maksaisi itsensä kipeäksi ohjatusta kyydistä, budjettimatkaaja voi järjestää itselleen oman leffakierroksen tai kiertää popin maamerkkejä, esimerkiksi Cityn osoitekirjan mukaan. Leffamatkaaja katsoo ennen matkaa läpi kasan New Yorkiin sijoittuvia elokuvia: Paholainen pukeutuu Pradaan, King Kong sekä Miehet mustissa 2, Wall Street, Kun Harry tapasi Sallyn, Ransom, Annie Hall, Manhattan, Tootsie, Taksikuski, Kummisetä, Rosemaryn Painajainen.

Viihdeannistakaan ei nollabudjettilaisen tarvitse tinkiä: Lower East Side on pullollaan ilmaista stand up -komediaa illasta toiseen, ja ainahan voi ängetä tv-ohjelman yleisöön. Ilmaisjakelulehti amNewYork pitää stand up -keikoista listaa päivittäin. Televisioyleisöksi pääsystä voi lukea lisää osoitteesta www.nycvisit.com, kohdasta “Visitors”.

Menu à la cheap

Päivä on hyvä aloittaa perinteisellä newyorkilaisella budjettiaamiaisella: bagel with cream cheese. Tuhti suupala pitää kylläisenä iltapäivään asti, ja verottaa matkabudjettia vain dollarin verran. Bageleitä voi ostaa jokaisesta kulmadelistä. Maanantaisin Blind Tiger Ale Housessa Greenwich Villagessa tarjoillaan ilmaisia hodareita, Hudsonin ja West 10. kadun kulmassa. Perjantaisin taas kannattaa poiketa Croxley Ales -baarissa, jossa chicken wingsit ovat ilmaisia klo 17–19 välillä (Avenue B, 2. ja 3. katujen välissä). Lisää ruoka- ja juomatarjouksia löytyy osoitteesta www.drinkdeal.com.

Halvat huvit

Ei pidä masentua, vaikka päiväbudjetti olisi hiipumaan päin ja bilemieli nousussa. Ei ainakaan mikäli olet nainen, sillä The Gin Mill -baarissa on tiistaisin Ladies Night ja margaritat ovat vain taalan kappale (81.katu ja Amsterdam Avenue). Joka keskiviikko East Park Grillissä pidetään vodkabileet (2. Avenue, 81. ja 82. kadun välissä). Viidellä taalalla saa kumota niin monta vodkadrinkkiä kuin sielu sietää klo 17–20 sekä uudelleen maksamalla vielä klo 20–22. Budjettibilettäjälle elintärkeitä nettisivuja New Yorkissa ovat www.myopenbar.com sekä klubiopas www.velvetlist.com.

Halpaa matkaa!

Tv:n osoitekirja

 • 495 Grove Street, Bedfordin ja Groven kulma
  Asuvatko Rachel ja Monica yhä täällä, vaikka Frendit loppuivatkin?
 • Broadwayn ja 110. kadun kulma
  Seinfeldin Tom’s Restaurant sijaitsee Morningside Heightsissa.
 • 401 Bleecker Street
  Magnolia Bakery: tarjolla Carrie Bradshaw’n ja Miranda Hobbesin suosikkimuffinsseja.
 • 66 Perry Street
  Talo, joka näytteli Carrien kämppää, vaikka virallinen osoite sarjassa olikin 245 East 73rd Street. Sarah Jessica Parker asuu oikeasti ihan kulman takana Charles Streetilla.
 • 650 Madison Avenue
  Rachelin työpaikka: Ralph Laurenin pääkonttori.

Rockin osoitekirja

 • 90 Rivington Street
  Mobyn teehuone Teany.
 • 6 West 25th Street
  Jay-Z:n 40/40 Club
 • 315 Bowery
  Legendaarisen lokakuussa 2006 ovensa sulkeneen punk-klubin CBGB:n osoite. Käy ihmettelemässä Blondien, Policen, Talking Headsin synnyinkeidasta. Myös Sex Pistols, Guns’n’Roses ja AC/DC ovat järkyttäneet täällä.
 • 41 Central Park West
  Ihmettele Madonnan New Yorkin asuintalon vaatimatonta ulkonäköä. Talossa on 85 asuntoa ja 12 kerrosta. Madonnaa ei hyväksytty CPW:n kaksoistornien asukkaaksi.
 • 1190 5th Avenue
  Näin rock-tähtien lapset syntyvät. Chris Martinin ja Gwyneth Paltrow’n Moses-poika syntyi Mount Sinai Hospitalissa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi