Rap goes latotanssit

Elokuu luottaa romantiikkaan ja kansanperinteeseen. Ne myyvät hyvin.

Juno, Nopsajalka ja Jonas Karlsson odottavat jo kesän isoja ulkoilmakeikkoja.
Juno, Nopsajalka ja Jonas Karlsson odottavat jo kesän isoja ulkoilmakeikkoja.

Nopsajalka, Juno ja Jonas Karlsson haaveilevat Vanhankaupungin Soundfactory-studiolla ensi kesästä. Tarkoitus on valloittaa Suomi.

"Kuinka siistiä olisi, jos jengi kulkisi kesällä kaupungilla pussihousuissa ja henkseleissä", Juno maalailee.

Huhtikuussa Hääväki saapuu -levynsä julkaiseva Elokuu on nimennyt musiikkinsa cityhumpaksi. Siinä vahvalla bassolla ryyditetty humppakomppi kohtaa Junon räpit ja Nopsajalan laulun. Livesoittimiin nojaava tuotanto on pehmeää ja hiottua, radioiden soittolistoille suunnattua.

Pääkaupunkiseudun kasvatit laulavat maalaisromantiikasta. Onko sitä varten opeteltava uusi rooli vai onko maalaismaisemiin sujahtaminen luontevaa?

"Molempia", Juno sanoo.

"Se tulee sillä lailla luonnostaan, että vaan tiputtaa sen kaupunkiunivormun, mikä kaikilla on nykyään. Junokin vaan ottaa ton hupparin pois, kun se lähtee keikalle", Nopsajalka pohtii.

"Kyllä mä ajattelin pitää tollasia vaatteita kaikilla keikoilla", Juno kuittaa ja osoittaa Nopsajalan slipoveria ja sarkahousuja.

"Jengi haluaa jotain uutta ja erilaista. Ja jotain vanhaa ja lainattua", Nopsajalka muotoilee.

Kansanperinnettä hyödyntävät muutkin. Nopsajalka nostaa Elokuun vertailukohdiksi Jätkäjätkät, GG Caravanin ja akustista levyä työstävän Stig Doggin.

Suomalaisessa rytmimusiikissa ei enää tarvitse lainata jenkkikulttuurista. Lähtökohdaksi kelpaavat omatkin kansallismaisemat. Nopsajalka on ollut ennenkin tekemisissä kansanmusiikin kanssa. Hän oli osa Soul Captain Bandia, joka kymmenisen vuotta sitten lainasi Matkamiehen laulu -biisissä Hummani heitä. Senkin jälkeen kansanmusiikin kanssa on flirttailtu, mutta nyt kansanperinteeseen ja maaseudulle sukelletaan tosissaan.

Nopsajalka on tahkonnut Soul Captain Bandin jälkeen reggaeta soolourallaan. Hän on vastuussa muun muassa Vanhankaupungin ravintola Helsingestä Suvilahteen muuttaneen Kuningassoundi-kesäklubin letkeästä meiningistä.

Juno puolestaan on vakiinnuttanut paikkansa maan eturivin räppäreiden joukossa. Viime vuonna mainetta tuli SMC Hoodratsien riveissä.

"Haluttiin opetella ensin se, miten tehdään oikeata reggaeta tai oikeata räppiä. Nyt me varmaan jo osataan ne, joten voidaan syventyä johonkin muuhun", Nopsajalka sanoo.

Miehet aikuistuvat, tutut piirit on jo nähty. Nyt Elokuu haluaa ison yleisön ja sitä kautta voita leivälle. Jätkien vitsailuissa toivotaan keikkaa Seinäjoen Tangomarkkinoille tai Elämä lapselle -konserttiin. Yleisöksi kelpaavat "kaikki kuuntelukykyiset". Ensisingle Soutaa huopaa olikin ensimmäinen "räppibiisi" Suomen kuunnelluimman radiokanavan Radio Suomen listoilla. Myös YleX ja NRJ ovat tarttuneet patentoituun hittiin innokkaasti.

Nopsajalan suunnitelmissa oli viime keväänä swing-jazzin ja hiphopin naittaminen. Karlsson oli puolestaan tehnyt demopohjia ja soitti niitä Nopsajalalle. Ajatukset osuivat yksiin ja cityhumppa syntyi. Vuotta myöhemmin Karlssonin Soundfactory-studion sohvalla istuu odottavissa tunnelmissa seesteisen tyytyväinen Elokuu. Hääväki saapuu -albumi on muutamaa raitaa vaille valmis. Kaikki kymmenen kappaletta kertovat romantiikasta, rakkaudesta ja parisuhteista.

"Joidenkin mielestä ne ei ole niin tärkeitä aiheita. Jengi sanoo, että mitä te laulatte rakkaudesta, kun voisi hyvin vetää tärkeistä aiheista yhteiskunnallista paatosta. Mikä voi olla tärkeämpää kuin se, miten kohtelet lähimmäistä?" Nopsajalka runoilee.

Niinhän se on: rakkaus on tärkeää. Mutta ennen kaikkea: rakkaus myy.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi