Rasismi pilkahtelee pintaan urheilun maailmassa

Barcelonan Dani Alves pisteli poskeensa banaanin, joka heitettiin hänen eteensä katsomosta.

Monet urheilusarjat panostavat tänä päivänä rasisminvastaiseen toimintaan. Viime päivien tapahtumien valossa tälle on syynsä, sillä urheilukenttien ja -katsomoiden tunteenpalo kääntyy edelleen liian usein rasismiksi.

Barcelonan huippufutari Dani Alves valmistautui antamaan kulmapotkua sunnuntain ottelussa Villarealia vastaan, kun hänen nenän eteensä lensi katsomosta heitetty banaani. Alves ei jäätynyt rasistiseksi provokaatioksi tarkoitetusta tilanteesta, vaan nappasi banaanin käteensä, kuori sen ja tunki suuhunsa. Kulmapotku lähti tyylikkäästi suu täynnä banaania.

Koripallokentillä on myös nähty valitettavan usein rasismia. Edellinen epäily rasismista saatiin kotimana kentillä vain muutamia päiviä sitten, kun Joensuun Katajan Sami Lehtoranta ja Espoon Hongan bahamalaispelaaja Jaraun Burrows ottivat yhteen Korisliigan pudotuspeleissä. Burrows väitti Lehtorannan kutsuneen häntä apinaksi ja eräs Hongan pelaaja oli väittänyt kuulleensä Burrowsia kutsutun Katajan vaihtopenkiltä “saatanan neekeriksi”. Kataja kieltää tapahtumat omassa tiedotteessaan jyrkästi.

Kotimaisten korisparkettien pikku hässäkän ohella rapakon takana Yhdysvalloissa kohistaan myös rasismista. LA Clippersin ympärille nousi viikonloppuna pimeä varjo, kun viihdemedia TMZ julkaisi Clippersin omistajan Donald Sterlingin keskustelun tyttöystävänsä kanssa.

Keskustelussa Sterling kyselee tyttöystävältään, miksi hänen pitää julkisesti näyttäytyä tummaihoisten kanssa ja yrittää kieltää tältä muun muassa esiintymisen koko Los Angelesin rakastaman entisen NBA-supertähden Magic Johnsonin kanssa.

Magic vastasi aiheeseen Twitterissä muun muassa sanomalla, ettei aio enää koskaan mennä Clippersin peliin.

Omistajan kuvottavat puheet ovat nostaneet myrskyn NBA:ssä ja useat pelaajat ovat kertoneet, ettei Sterling heidän mielestään voi jatkaa seuran omistajana ja etteivät he suostuisi pelaamaan hänen omistamassaan seurassa. Rasistiset puheet sopivat valitettavan hyvin Sterlingin aiempaan imagoon, jota hän on rakentanut muun muassa viemällä vuosien varrella naisystäviään Clippersin pukuhuoneeseen, jossa pelaajat ovat parhaillaan olleet suihkussa ja kommentoinut naisille, että “katsokaa noita upeita tummia vartaloita.” Clippersin entinen valmentaja Elgin Baylor nosti muutama vuosi sitten jopa oikeusjutun johtuen Sterlingin rasistisista huomautuksista.

Eniten säälittää Clippersin pelaajisto. Viimeiset vuosikymmenet NBA-koripalloliigan heittopussina toiminut LA Clippers on saanut vihdoinkin kasaan joukkueen, jolla on potentiaalia vaikka voittaa mestaruus. Tilanteen kiusallisuus tiivistyy Clippersin huipputakamies Chris Paulin kaksoisroolissa: hänen pitäisi johdattaa joukkonsa voittoihin, mutta samalla tuomita NBA:n pelaajaliiton puheenjohtajana seuransa omistajan toimet jyrkästi.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi