Rasvainen rahavyö

Ylipaino ei ole esteettinen, vaan eettinen ongelma. Samaan aikaan kun 800 miljoonaa ihmistä on nääntymässä nälkään, yhtä mahtava joukko kantaa ylipainoa. Jos unohdetaan logistiset ongelmat, länsimaalaisten ahmimalla ylimääräisellä energialla voitaisiin ruokkia maailman nälkäänäkevät. Oma ilmiönsä läski-ilmiössä ovat suomalaiset, tuo Euroopan lihavin kansa, jonka liikapainosta johtuvien sairauksien hoitoon käytetään jo enemmän rahaa kuin tupakoinnista aiheutuvien.

Tällä hetkellä joka toinen suomalainen on ylipainoinen. Keskimääräinen liikapaino on 12 kiloa per kansalainen, ja sen tuottamiseen vaaditaan 84 000 kaloria energiaa yli tarpeen. Tuon energian voi kääntää esimerkiksi 168 Big Maciksi. Suomen kansa on siis nauttinut 84 miljoonaa kerroshampurilaista suoraan vyötärölleen. Kolmen euron alessa nuo ylimääräiset Big Macit olisivat maksaneet 252 miljoonaa euroa.

Maistuis varmaan muillekin.

P.S. Lietolainen 55-vuotias keskustalainen peruspalveluministeri Liisa Hyssälä haluaa ravintolat kiinni jo klo 03. Paljostako vetoa, että Hyssälä ei ole elämässään ollut helsinkiläisessä yökerhossa puolenyön jälkeen?

17 kommenttia

bilehile_

9.5.2003 13:19

Jonkun maalaisten ei pitäs sanoa edes ääneen mielipidettään stadin menomestojen aukioloajoista.
Mitä ne tietää bailaamisesta?
Nuijat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

paljasjalkainen stadilainen

9.5.2003 14:28

Kommentoisin nimim. bilehileen viestiä.
Osoittaa äärimmäisen huonoja käytöstapoja leimata kaikki maalaiset juhlinta osaamattomiksi nuijiksi. Stadin väestöstä kun huomattava osa on juuri näitä maalaisia. Monen keski eurooppalaisen mielestä juuri sinä olet taas nuija ja maalainen. Mietipä sitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JanosPanos

9.5.2003 14:31

Ihan oikeesti, juuri niin kuin City kirjoitti: vaatimus raflojen aukiolon rajaamisesta 03:een on pepusta

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ak1ra

9.5.2003 17:30

Kirjoituksessa kerrottiin, että ylipaino on eettinen ongelma. On totta, että energialla josta ylipaino muodostuu hoidettaisiin pitkälle kehitysmaiden "energia-vajetta".

Tosiasia kuitenkin on, että rasva-ja hiilihydraattipitoinen ravinto (roskaruoka, makeiset, snackit, "eväsleivät" jne) ovat halvinta ravintoa tuottaa että nopeinta nauttia.

Vaurauden merkki pikeminkin on,se, että kenellä on varaa syödä niin monipuolista ja proteiinipitoista ruokaa, että pysyy hyvässä kunnossa. Ja kenellä on aikaa urheilla riittävästi pysyäkseen timmissä kunnossa.

Ylimääräinen rasvakudos ei siis ole vaurauden, vaan köyhyyden merkki länsimaisessa yhteiskunnassa, missä nörttiduunarit elävät Jolt-kolalla ja kebabilla ja päivittäisen liikunnan huipentuma on printterin värikasetin vaihto.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

aa

11.5.2003 14:11

onko länsimaisen pahuuden (typerä) päivitteleminen todellakin suurin älyllinen ponnistus mihin nykyään kyetään? kyllä - suomalaiset syövät liikaa ja afrikkalaisilla on liian vähän. nämä asiat vain eivät oikeasti ole kytköksissä toisiinsa. toisen yltäkylläisyyden ei tarvitse tarkoittaa toisen tappiota.

jos afrikassa tehtäisiin enemmän töitä omien olojen parantamisen eteen ja valitettaisiin vähemmän länsimaiden sorrosta (olkoonkin että sorto on tosiasia), niin johan alkaisi köyhyys vähetä. kaukoitä on tästä oiva esimerkki - luonnonvaroiltaan köyhät japani, taiwan ja etelä korea ovat pystyneet saavuttamaan länsimaisen elintason nimenomaan työnteolla. rahan syytäminen afrikkaan on typerää ja vastuutonta, sillä vaikka raha menisikin oikeaan kohteeseensa, se ei millään tavalla kannusta ihmisiä tekemään töitä eikä näin ollen korjaa ainoaa todellista ongelmaa. maailmassa on turha odottaa oikeutta

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kystä

12.5.2003 12:39

Kommentti näihin ajatuksiin länsimaalaisten yltäkylläisyydestä:
Miksi meidän hyvät ystävät pitäisi syödä vähemmän tai tuntea syyllisyyden pistoksia nahoissamme kun tungemme purilaisia naamaamme? Mielestäni on aivan uskomattoman typerää edes arvostella meitä syömisistämme! Emme pysty antamaan ns. ylimääräistä ruokaa esimerkiksi Afrikkaan. Kulutus kun kasvattaa kysyntää, mutta vain kun kuluttaja maksaa kulutuksestaan. Vähempi kulutus taas vähentää työpaikkoja ja kansantalouden käyrä kääntyy. Haloo!!! Asiat eivät aina ole niin helvetin yksinkertaisia! Ei se toimi sillä tavalla että päätetään yhdessä tuumin että, "Joo hei, mä syönkin vain lehtisalaatin tänään".
Me tiedämme että ruokaa on tarjolla ja syömme sitä liikaa, entäs sitten! Me myös työskentelemme, maksamme veroja, kasvatamme lapsemme, koulutamme jälkipolvet tulevaisuuden osaajiksi ja teemme tämän kaiken hyvin. Yhteiskuntajärjestelmämme vuoksi, joka on erityisen humaani, voimme kaikki hyvin ja ruokaa on yli tarpeen.

Kehitysmaissa on pitkä matka hyvinvointiin ja järjestykseen. Siksi emme voi antaa ns. ylimääräistä sapuskaamme sinne. Ajatellaanpa vaikka että me lähettäisimme ruokaa Afrikkaan ihan vain auttaaksemme. Siellä on pakosti oltava paikalla länsimaisen tavaranjakajan ja ns. tuomarin käskemässä ja katsomassa että jako on edes jokseenkin tasapuolinen. Muuten raukat tappavat toisensa, kun ei ole lakeja tai luonnollisia moraalisääntöjä.

Eiköhän unohdeta hetkeksi ainakin se, että apu annetaan muualle. Otetaan tämä läskikysymys esiin vaikka ensin täällä Suomessa ja katsotaan sitten mihin ME voimme käyttää mahdollisesti säästyvät pennoset. Kulutus ja siihen liittyvät totuudet eivä ole yksinkertaisia käännettäviä lehtisiä vaan monet asiat johtavat uusiin kysymyksiin. Syömällä vähemmän paskaruokaa laihdumme ja kuluttamalla enemmän terveellistä ruokatavaraa saatamme pitää talouden käyrät kurissa. Muistetaan kuitenkin että suomalaiselta on vaikea kieltää sitä sinistä lenkkiä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Peeäs

12.5.2003 14:59

Tuossahan on ideaa sulkea pikaravintolat kello 03:n mennessä. Yökukkujat itseni mukaan lukien välttyisivät seuraavana aamuna podettavasta morkkiksesta, joka johtuu yömässäilystä. Toisaalta myös nälkäinen baarissa riekkuja lähtisi aikaisemmin pois kapakasta ja näin ollen välttyisi (?) nautintoeinesten liikakulutukselta. Seuraavana aamuna ei myöskään tarvitsisi hokea ikuista "en juo enää ikinä" -läppää.
Taisi mennä jo vähän aiheen vierestä ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Saija1981

13.5.2003 10:31

Kehitysmaiden oma tuotanto ei kannata kun suuret teollisuusmaat kuskaavat sinne ylituotantonsa ja myyvät sen niin alhaiseen hintaan, ettei siellä viljaa kannata kasvattaa. Toinen suuri ongelma on se, että suurin osa ihmisistä muuttaa kaupunkien ylikansoitettuun slummiin. Vesi on likaista ja taudit leviää.

Meidän ylipaino-ongelma ei ratkea surkuttelemalla kehitysmaita, vaan pitäis tehä jotain muuta sen asian eteen. Tottakai se riippuu yksilön valinnoista. Ei se auta että suljetaan ruokapaikat kolmen jälkeen. Nykyään herkuttelusta on tehty kamala pahe ja ruuasta nauttiminen on melkein kuolemansynti. Ei se kertaviikkonen nakkarimuona niitä ylikiloja kerrytä, vaan se päivittäinen ruokavalio, mitä se sitten onkaan. Toisekseen pitääkö meidän anorektisia ollakaan?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

helsinkiläinen

13.5.2003 23:50

Joo, tulihan se nyt päätoimittajan korostuksesta varmasti selväksi, että peruspalveluministeri on LIETOLAINEN ja KESKUSTALAINEN eikä HELSINKILÄINEN ja siten ei ilmeisestikään ole oikeutettu kommentoimaan päätoimittajalle rakasta ja ilmeisen koskematonta sekoilu-dokailu-örinäelämää? Toivon tosiaan, ettei kukaan aidosti helsinkiläinen ole noin mauton! Kyllä tästä suomalaisesta, aivan sikamaisesta alkoholikulttuurista on hyvä tehdä keskustelunavauksia, oli sitten kotoisin vaikka Kittilästä. Ja jos päätoimittaja ei tiedä, niin peruspalveluministerin kotikunta Lietohan on tuossa Turun kyljessä ja Turku on taas yksi suomalaisen juoppokulttuurin keskipisteistä, joten eiköhän Hyssälä tiedä ihan tarkkaan, mistä puhuu. City-lehdelle toki olisi vahingollista, jos suomalainen juoppokulttuuri siistiytyisi, koska samalla vähenisivät Kaarle 12:n ja muiden örvellyspaikkojen mainokset lehdestä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

gi4

14.5.2003 00:27

Suomalaiset euroopan lihavin kansa?

Briteissa jauhetaan sita etta Britit on, ja Italiassa etta Italialaiset on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

The_Mano

14.5.2003 13:42

///QUOTE;
peruspalveluministerin kotikunta Lietohan on tuossa Turun kyljessä ja Turku on taas yksi suomalaisen juoppokulttuurin keskipisteistä
///QUOTE;

Eli ravintolat pitää turuus sulkea jo klo 21 illalla. Muualla (sivistyneiden, IHMISTEN alueilla) ne saa olla nykyisen kaltaisesti auki.
Jos turuus ei ole käytöstapoja, niin ei siitä pidä muita syyttää / rankaista.
Ehkä pitäisi tehdä kieltolaki, joka olisi voimassa turuus.
Satamaan tehdään tulli, bussi ja junalaiturien jälkeen.
Eli laivasta tullessa, alkoholia sisältävien laukkujen kanssa, pääsee bussiin tai junaan. Ne ajavat pysähtymättä läpi turuust.
Jos taas haluaa poiketa turuus, on mentävä sinne tullin läpi, joka tarkistaa ettei löydy viinaa laukusta. Tai edes pimeetä pulloa. Tarkistus suoritetaan kumikäsineen kanssa, pyllistys ja yskäisy tekniikalla.
Kyllä ryypiskelykultuuri paranisi turuus. Eikä ravintoloiden tarvitsisi edes turuus sulkea oviaan aiemmin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

corw

16.5.2003 11:10

Olenko nyt ymmärtänyt väärin, vai onko tosiaankin niin ,että perus-helsinkiläinen kuvittelee Helsingin olevan aino kaupunki Suomessa, missä yökerhot ovat auki 04:n?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

johanna00

17.5.2003 22:45

kommentoisin Ak1ra:n viestiä!

Jos todella kuvittelet ettei liika syömisestä ole haittaa ja että olo on hyvä niin valitettvasti voin kertoa, että jonain päivänä olo tuski on hyvä, kun ylipainoisuudesta on tullut henkinen ongelma ja kun ruumiissa on tuhat eri tautia. vain sen takia, ettei ihminen tajua lopettaa syömistään ajoissa.
sanoit myös että kellä on aikaa kuntoila pysyäkseen timmissä kunnossa. ei kenenkään tarvitse omata hirveitä lihaksia ja olla langan laiha ollaakseen kunnossa. jo muutama kävelylenkki viikossa tekee hyvää, ja jos sinulla ei ole siihen aikaa niin kerrohan miten sinulla on aikaa syödä kaikenmaailman hampurilaisia tai sitä ns. ylimääräistä ruokaa?
Ja sen haluaisin vielä sanoa, että kun vuodessa valtiollamme tai kuka ne ikinä maksaakaan, menee niin paljon rahaa ylipainoisten hoitoon niin eikö olisikin tuhat kertaa järkevämpää ja parempaa käyttää ne rahat esim. köyhien ja niiden nälkäänäkevien hoitoon?
Eli eikö hetki kannattaisi miettiä mitä suuuhunsa tunkee?
Jos vastaus on ei, niin älkää sitten myöskään tulko valittamaan miten kurja olo on ja miten taudit valtaavat elämänne!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

johanna00

17.5.2003 22:55

äskeinen kommenttini oli siis osoitettu myös parille muulle jo kirjoittaneelle!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nörrö

18.5.2003 09:58

On se hassua, että yhdessä bic macissa on 530000 kaloria ja 84000 kaloria vastaa 168 bic macia.

On se hassu homma, että yksikään tuntemani ihminen ei tiedä kaloreista puhuessaan tarkoittavansa kilokaloreita (kcal), eli tuhansia kaloreita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

KoivisII

18.5.2003 20:09

Aktralle: Periaatteessa "nörttiduunari" ei suinkaan vastaa yhteiskuntamme vähäosaisinta niin, että hänen elämäntavoistaan voitaisiin puhua köyhyyden merkkinä. Etenkin nyt suurimman teknokuplan jo puhjettua ne "nörttiduunarit", joilla edelleen ON töitä, tekevät varmaan 3 ihmisen työt ja mahd. se näkyy palkassakin. Painoindeksin suhde yhteiskuntaluokkaan tuskin on nykyään lainkaan niin selvä kuin aikaisemmin

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ent. stadilainen bilehile

19.5.2003 06:52

Olen samaa mieltä KoivisII:n kanssa siitä, että nörttiduunaria, jolla niitä töitä tällä hetkellä on, voi tuskin pitää vähäosaisena. (Sillä oletuksella toki, että osaa kyseinen "nörttiduunari" ei hakkaa HTML:ää nälkäpalkalla, vaan osaa jotain, josta oikeasti maksetaan). Lisäksi väitän, että vaikka nörtit eläisivätkin Jolt-kolalla ja kebabilla, en tunne montaakaan ylipainoista nörttiä. Ihannepainon alarajalla tasapainoilevia tosin sitäkin enemmän.

Mitä aukioloaikoihin tulee, yökerhot voisi laittaa kiinni jo kahdelta. Ehkäpä tuolloin väki ilmaantuisi niihin aiemmin ja/tai joisi vähemmän. Touhun tuntien kumpikin kuulostaa parannukselta nykymenoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi