Rautatieaseman yleiset vessat ovat pullollaan huumeruiskuja – Mistä löytyisi parempi paikka piikittäjälle?

Paraatipaikalla sijaitsevien vessojen päätyminen törkykuntoon kertoo piikityspaikkojen puutteesta.

Rautatientorin vessat ovat täynnä ruiskuja.
Rautatientorin vessat ovat täynnä ruiskuja. Kuva: Jonne Niskanen / Facebook

Ajatus on kaunis. Kunpa kukaan ei piikittäisi huumeita, tai ei ainakaan tekisi sitä julkisessa, yhteisessä tilassa. Valitettavasti se on kaukana todellisuudesta.

Kovimpien huumeiden kanssa addiktion kourissa painivien elämä on liikkeessä. Siihen liittyy usein asunnottomuutta, elämää kadulla, mistä myös huumeet saadaan hankittua ja “katujen” tarjoamia sosiaalisia verkostoja, joita oman kämpän nurkassa vieroitusoireiden kanssa taistelevalle yksinäiselle ihmiselle ei ole saatavilla.

Siksi Rautatientorin vessat näyttävät törkyisiltä ja ovat pullollaan huumeruiskuja, kuten Jonne Niskanen postauksellaan Facebookin Puskaradio Helsinki -ryhmään huomioi. Huumekulttuurin keskeisenä näyttämönä toimivassa vessassa saattaa odottaa karu näky esimerkiksi kaupungin ytimessä hädästä kärsivää turistia tai kakkapaikkaa lapselleen etsivää äitiä. 

“Kivan näköisiä nämä julkiset vessat Rautatientorilla, eikö näille pirinisteille voi mitään tehdä. Ihan täynnä neuloja ja neulapapereita…”, Niskanen kirjoittaa saatesanoiksi kuville, joissa näkyy kymmeniä ruiskuja ja niiden paketteja vessan ritilälattialla.

Kuva: Jonne Niskanen / Facebook

Helsinkiin kaavailtiin keväällä valtuustoaloitteessa valvottuja tiloja, joissa huumeiden käyttäjät voisivat piikittää turvallisessa ympäristössä aiheuttamatta toiminnallaan haittaa muille ja mahdollisimman vähän itselleen.

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Kati Juva kertoi MTV:lle, kuinka ajatus aloitteesta sai alkunsa uutisesta, jonka mukaan Kelan toimisto Helsingin Malmilla joutui sulkemaan yleisövessansa huumeiden käytön vuoksi. Ennen huoneiden toteutumista on edessä kuitenkin pitkä selvitysprosessi ja todennäköinen poliittinen vääntö.

Vastaavia käyttöhuoneita löytyy eri puolilta Eurooppaa ja ne myötäilevät kansainvälisen huumepolitiikan muutosta, jossa yhä useammin tarjotaan käyttäjille apua pelkän rankaisemisen sijaan.

6 kommenttia

Valot päälle

10.9.2018 14:41

Jos nämä aineet saisi tablettimuodossa apteekista niin halvalla että kunnon pärinöihin pääsisi ihan vaan laittamalla tabletteja suuhun, piikittäisikö kamaa enää kukaan?

Käsittääkseni piikittämisen tarkoitus on saada pieni ja kallis huumeannos riittämään mahdollisimman pitkäksi aikaa. Kieltolaki siis aiheuttaa piikitystä huumeiden käyttötapana.

Kovin suurta muutosta ei edes tapahtuisi, koska lääketehtaiden valmistamia, 100% puhtaita opioidikipulääkkeitä ja dekstroamfetamiinia saa tälläkin hetkellä apteekista reseptillä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

KoksuKokeilu

11.9.2018 00:51

Vastaavia käyttöhuoneita. Jutun lopussa lause alkaa, vastaavia käyttöhuumeita. Hyvä juttu btw!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Viracocha

11.9.2018 20:31

Ensin valtio tukee käyttäjiä perustamalla piikkienvaihtopisteitä. Sitten valtio tukee käyttäjiä perustamalla piikityspisteitä. Mitä seuraavaksi?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kovemmat otteet

25.9.2018 14:09

Jokainen nisti kuuluu vankilaan. Tuohon oven taakse poliisi päiväksi vahtimaan ja nistiä vankilaan. Siellä myös parhaat mahdollisuudet näillä vieroittua ja kenties saada elämä hallintaan. Valitettavasti meillä kuitenkin hyysätään näitä. Rahat tulee kelasta tai varastamalla ja päätä vain silitellään. Ja veronmaksaja kärsii...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

päläpälä

5.10.2018 16:43

Onko pk-seudulla yhtään huumeklinikkaa? Jotain organisaatiota, joka olisi erikoistunut huumeissa koukkuun oleviin asiakkaisiin? Meillä historia kertoo, että huumeet tappavat.

Vankila on väärä paikka. Hyvä terapeuttinen hoito, on mahdollista saada ja toteuttaa monella eri tavalla.

Huumeet ovat tulleet Suomeen meidän rajojemme ulkopuolelta. Se on meidän koko yhteiskunnan vastuulla. Se ei ole käyttäjän vastuulla, koska käyttäjissä on alaikäisiä, syrjäytyneitä, köyhiä, ihmissuhdeongelmaisia, hylättyjä lapsia, nuoria sekä niitä aikuisikäisiä.

Niin reseptillä saa. Eli lääkärillä sekä apteekkarilla on vastuunsa myös kannettavanaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nykyaikaan

15.10.2018 20:14

Huumekauppiaat kannattavat rangaistuksia: se nostaa huumeiden hintaa.

Ainoa tunnnettu toimiva ratkaisu ovat valtion takaamat edulliset vieroitushoidot, joihin kuuluu edulliset tai ilmaiset mömmöt.

Huumekauppiaat unohtuvat saman tien, ja riippuvainen voi alkaa miettimään normaalimpaa seuraa ryöstöihin yllyttävän kauppiaan sijaan.

Toinen ryhmä joka hyötyy kieltolaista ovat poliisit. Heillä riittää oikeuksia tutkia Myllylöiden rekistereitä niin kauan kuin autoritäärinen ja keskiaikainen rangaistusmentaliteetti on käytössä perimän ja käytösmallien saneleman riippuvuuden hoidossa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi