Renny Harlin

Kaikki hyvin Harlinwoodissa?

Huonon leffan jäljet johtavat sylttytehtaalle: Rennynkään mielestä Sylvester Stallone ei ole omimmillaan käsikirjoittajana.
Huonon leffan jäljet johtavat sylttytehtaalle: Rennynkään mielestä Sylvester Stallone ei ole omimmillaan käsikirjoittajana.
Niillä on Kämpissä loistavaa kalakeittoa. Köyhä kirjailijapoika pääsi testaamaan sitä kun sattui actionohjaaja Renny Harlinin (Harjolan Lauri Riihimäeltä) kanssa samaan pöytään. Eikä osannut olla kyselemättä työasioista, vaikka herrasmies ei sellaista lounaalla tekisi. Ihan kärkeen piti saada tietää mikä mielenhäiriö sai ottamaan Driven-leffan käsikirjoittajaksi Sylvester Stallonen, kun tuntuisi että hyväkuntoinen hyljekin olisi ollut parempi valinta?

"Hyvä kysymys. Se (Syltty) oli jo kehitellyt useamman vuoden tätä projektia ja halusi palavasti tehdä kilpa-autoleffan ja oli sitä mieltä, että kun hän kirjoitti Rockyn, niin hän haluaa kirjoittaa myös tämän. Mulla oli viritteillä oma projekti, joka olisi kertonut Ayrton Sennasta, mutta siitä ei tullut mitään. Sitten mä panin hynttyyt yhteen Syltyn kanssa. Ja kyllä mä koko esivalmistelujen ajan yritin sille sanoa, että eikö me nyt millään voitaisi ottaa tähän joku, joka osaisi kirjoittaa, mutta se oli niin vannoutunut siihen, että se on hänen projektinsa, hän näyttelee siinä ja sillä sipuli. Että se on ainoa tapa, jolla se leffa tehdään."

Miltä se leffan draamapuoli nyt sitten itsestäsi vaikuttaa?

"Mä sanoisin, että leffa on vahvempi autokilpailupuolella kuin draamapuolella."

Mutta Hollywoodistahan olisi löytynyt kirjoittajia pilvin pimein?

"Kyllä siellä kirjoittajia on, muttei ole hyviä. Leffoja tehdään valtavat määrät, mutta niistä 90 prosenttia on huonoja, laajennettuja tv-sarjan jaksoja. Kyllä lahjakkaat kirjoittajat Jenkeissäkin tekevät romaaneja tai teatterille tai jotain. Leffapuolella raha on kyllä varsin hyvää kirjoittajillekin, mutta itse työprosessi taas ei välttämättä istu itsenäiselle, luovalle tekijälle. Tekstejä korjaillaan vielä kuvausvaiheessakin ja niille saattaa lopulta kertyä kymmeniäkin kirjoittajia."

Kaikki nämä sun tehostevuodet sä olet vakuuttanut, että haluaisit tehdä myös vakavampaa kuvaa. Milloinkas käyt sanoista tekoihin?

"Kyllä se koko ajan mielessä on, haluaisin itse asiassa tehdä rakkausleffan, kun löytyisi vaan hyvä stoori. Mä olisin halunnut ohjata Rambling Rosen, missä olin tuottajana, mutta siinä oli jo ohjaaja... Ehkä mun ura olisi nyt toisen näköinen, jos... Mut olisko siitä sitten tullut hyvä leffa, en tiedä. Mutta ei mulle lähetetä oikeastaan muita juttuja kuin näitä tehosteleffoja, kun jenkit on sitä mieltä, että jos ne haluaa pihvin ne maksaa siitä ja jos ne haluaa hampurilaista ne maksaa siitä. Mutta kyllä kaikkien näiden tehostevuosien jälkeen tekisi mielellään jotain muuta, ettei jäisi historiaan vaan sen takia, että on tehnyt hyvää viihdettä. Ensimmäinen askel siihen suuntaan on ehkä jo se, että mä muutin New Yorkiin, jossa on ihan oikeaa kulttuuria, eikä vaan pelkkää elokuvaa ja elokuvaa niinkuin Losissa, jossa kaikki pyörii leffan ympärillä, eikä kukaan tunnu ajattelevan mitään muuta. Nykissä on independenttejä tuotantotahoja, Miramax on siellä, Robert DeNiron lafka on siellä, Woody Allen on siellä... ja uusia virikkeitä..."

Sullahan on nyt kuitenkin fyffeä toista kasaa, eikös voisi ajatella tuottavansa totisempaa draamaa omalla rahalla, jos se kerran niin kovasti kiinnostaa?

"No, ei. Kyllä se on leffamaailmassa sääntö numero yksi, ettei tee omalla rahalla. On paljon kivempi leikkiä toisten rahoilla..."

Mitenkäs se toisten fyrkalla leikkiminen onnistui Drivenin kanssa, joka on ihan paska leffa? Tuleeko nyt näpeille niin, että on kohta oltava taas Elokuvasäätiön eteisessä tuotantotukia ruikuttamassa?

"No ei se nyt hirveän huonosti ole mennyt... Se ei vaan ollut iso Amerikassa niinkuin oltiin toivottu. Nyt toivotaan, että se lähtee paremmin Euroopassa ja Japanissa ja muualla missä tunnetaan kilpa-autoilua. Siksi toisekseen sen rahoitus on suurilta osin ulkomaista, joten se oli oikeastaan voitolla jo ennen kuin sitä edes tehtiin. Se oli sen tekemiselle suorastaan ehto, kun cart-kisojen katsojamäärät ei ole siellä (jenkeissä) kovinkaan isoja ja formula ykköstä ei tunneta oikeastaan ollenkaan."

Suomessa kuitenkin katsotaan nyt odottavasti Harlinin suuntaan, että jokohan sekin putoaa ja antaa svenssoneille taas yhden syyn ilkkua. Joko uralla ruutulippu näkyy vai onko jotain projekteja vireillä?

"Mun täytyy vaan sanoa sellaisille suomalaisille, että yleisöltä pyydetään kärsivällisyyttä, isot asiat tapahtuu hitaasti. Ja syyskuussa aletaan kuvata mun seuraavaa leffaa, joka on Ray Bradburyn novelliin perustuvaa scifiä. Siinä matkustetaan ajassa taaksepäin ja sotketaan vahingossa koko evoluutio. Pääosassa on Pierce Brosnan ja naiseksi mä haluaisin Michelle Yeohin (Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme)."

Eikös Ivan Reitman ole juuri tehnyt evoluutioleffan?

"Juu, Evoluutio. Mutta se on ihan pelkkä komedia. Enkä mä halua puhua siitä sen enempää, kun en mä halua moittia muiden kuvia, mutta kyllä se on jotain aivan uskomatonta..."

Driven leffassa käväiset cameoimassa ja kuvassa vilahtaa myös poikasi Luukas. Olet usein kertonut haluavasi perheen, mutta ehditkö nyt sitten ikinä kersalle isäksi?

"Aikamoisia järjestelyhän se aina vaatii, mutta kyllä me ehditään olla yhdessäkin. Se on nyt kolme ja puoli ja osaa uida ja seuraa innolla kilpa-autoilua. Että on siitä seuraa."

No niin, kaikki hyvin Harlinwoodissa ja mitäpä olisi jollain ruotsalaisilla tarjota, kun meillä on Renny? Kuka muka on jostain Bergmanista kuullutkaan?

3 kommenttia

Fani48948984

9.1.2006 16:00

Minkälainen idiootti kyselee tuollaisia kysymyksiä ihmiseltä, jota ei tunne? Tuskin Harlin haukkui tämän artikkelin "kirjoittajan" tekemiä lehtijuttuja "paskoiksi", kuten "kirjoittaja" teki Harlinin elokuvaa kohtaan.

Ja Robert DeNiro kirjoitetaan kylläkin Robert De Niro.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

voivoi

10.11.2006 13:14

Toimittaja osoittaa muka niin kovin nokkelilla ja osuvilla kysymyksillään pelkästään heikkoa "ammattitaitoa". Onneksi Renny aitona maailmanmiehenä ei provosoidu typeristä ja amatöörimäisistä kysymyksistä. Milloinkahan City-lehden toimittajat oppivat sen tosiasian, että he eivät ole juttujen päätätähtiä, vaan haastateltavat?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

makke1972

5.12.2010 04:17

Kun kerran laitoin Lordille ideaa leffasta että tehkää elokuva kauhuleffa niin ei kauvaa mennyt kun ideaa laitettiin pyörimään jo ennen kun koko idea syntyi joten hyvä juttu kun leffa tuli hieman leffa oli ei huono mutta katsottava.
jatko-osa kun tulisi niin se olisi loistava jos sen tekisi Renny Harlin ja jos hän ei tee niin yhteistyönä Stephen Kingin Kanssa siitä saisi kauhean ja pelottavan jatko-osan joka tempaisi katsojan mukaansa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi