Rolf Nordström - Rolf the Ripper

Esteettisen kirurgian kuningas, joka leikkaa 700 ihmistä vuodessa.

Rolf Nordström
Rolf Nordström

Rolf Nordström on esteettisen kirurgian kuningas, joka leikkaa 700 ihmistä vuodessa. Hänelle aniharva tapaus on liian vaikea. Ja nyt yhä useampi nuori(!) mieskin haluaa Nordströmin veitsestä. Mutta miksi ihmeessä hänellä on aina hedelmäsalaattia työpöydällään?

Professori Rolf Nordströmin Plastiikkakirurginen Sairaala sijaitsee Helsingin keskustassa. Annankatu 11:n vanha ja arvokas rakennus on paketissa. Ulkosivua ehostetaan. Nuoret hymyilevät barbit avaavat oven Kauneuden Valtakuntaan. Itämaisia sfinksejä, upottavia aitoja mattoja, tyylihuonekaluja ja rauhaa. Missään ei näy siteisiin kiedottuja muumioita. Odotushuoneen seinille on ripustettu kansainvälisestikin korkealle arvostetun kirurgin sertifikaatteja, sekä julkkisten nimikirjoituksin syleiltyjä valokuvia. Katseeni hitsaantuu Hermuseen.

Harmaaseen pukuun ja siniseen t-paitaan pukeutunut huippuveitsi on hoikka ja hymyilevä. Hän säteilee ulkomaista eleganssia.

Kävelemme tien toiselle puolelle “toimistotiloihin.” Hirven, villisian ja kauriinpäät vartioivat hulppean huoneiston eteistä. Nordström metsästää suurriistaa.

Sä olet kiehtova hahmo, ja tää sun ala (kauneuskirurgia) on äärimmäisen kova juttu nykyään. Nuoret suhtautuvat itsensä leikkelyyn kuin manikyyrissä käyntiin.

"Kun aloitin, esteettinen kirurgia oli vähän sellainen no-no-juttu, silloin plastiikka- ja rekonstruktiivisen kirurgian kentällä kukaan ei oikein tunnustanut tekevänsä häpeälliseksi koettua työtä. Eikä ala kehittynyt pimennysverhojen takana, eihän se sellaisessa ilmapiirissä voi kehittyä!

"Esteettinen kirurgia on hengissäsäilymisen bonus. Se ei pelkästään riitä, elämässä pitää olla myös laatua! Tätä ei vuosia sitten voitu hyväksyä. Suomessa murros myönteisempiin asenteisiin on tapahtunut aika hiljattain, suunnilleen vuonna 1996. Tutkimusten mukaan tämä homma on nykyään aika hyväksyttyä."

Eikö se ole vähän sama kuin hiusten värjääminen ja hampaiden oikominen?

"Se on yksi muoto huolehtia itsestään. Ihminen on kokonaisuus ja elämä on tietyntyyppinen matka. Me ollaan saatu tämä keho, tämä kanootti, joka kestää paremmin ja näyttää paremmalta kun sitä huoltaa. Ihminen voi valita puleeraako mersua vai hoitaako kanoottia."

Kanootti kuulostaa ihan Katri-Helenalta.

"Kauneutta kannattaa pohtia. Missä kauneus oikein on, mitä se on, onko se skin-deep vai jotain syvempää. Kauneus ei ole vain skin-deep, se on moniulotteinen asia. Onnellisuus, rakastuminen, kaikki sisäinen elämä näkyy ihmisen kasvoissa."

Kanootin kuoresta huolehtiminen, ei helvetti. Tämä on laajempi juttu. Sehän alkoi jo 80-luvun alussa kun kehokulttuurista muovautui populaarikulttuuria. Silloin ihmiset olivat lihaksistoltaan ihan eri kuosissa kuin nykyään. Silloin oivellettiin että bodya voi muokata salilla.

"Voi valita puleeraako itseään vai autoaan."

Viime viikolla mä tapasin mukavan miehen joka oli juuri ostanut uuden auton. Sillä oli kuitenkin jalassa aivan järkyttävät farkut. Mä sanoin ettei toivoakaan saada mua ajelulle ennenkuin byysat on vaihdettu. Että olisi syytä vaihtaa kanootin klabbit.

"Tuo on raju mutta hyvä juttu!"

Auto on miehen kanootti. Palataan vielä kauneuteen. Miksi naiset suorittavat vertailevaa tutkimusta ulkonäkönsä suhteen?

"Voisikohan olettaa, että olemassa on jatkuva kilpailutilanne?Ihminen nimittäin tähtää geenejään tulevaisuuteen parhaassa mahdollisessa kuoressa ja paketissa, eikä tässä kilpailussa ole koskaan liian hyvä. Jos kaunis heittäytyy laakereilleen ja ajattelee, että ooh kun mä olen kaunis, hän on vähemmän kaunis kuin siinä tilanteessa jolloin hän tuntee tyytymättömyyttä itseään kohtaan ja haluaa muuttua vielä kauniimmaksi. Geenit prässäävät meitä yrittämään yhä parempaa ja juuri tämä synnyttää riittämättömyyden tunteen."

Mun mielestä mediapoliittinen viestikapula prässää ihmisen psyykeä, ja painostaa häntä muuttumaan superpiparkakun näköiseksi. Naisten psyykessä on joku pimeä spotti josta käsin niitä voidaan hämmentää.

"Ei voi kieltää, etteivätkö muodit ja media vaikuttaisi voimakkaasti juuri naisiin, mutta kyllä ne nykyään vaikuttavat miehiinkin."

Kuinka paljon sun asiakkaista on miehiä?

"Neljäkymmentäprosenttia, ja määrä kasvaa koko ajan."

Se on yllättävän iso luku. Mitä ne teettävät?

"Hiustensiirtoja erittäin paljon, luomia, neniä, mitä milloinkin."

Ovatko miehet muuttumassa naisten kaltaisiksi?

"Aikaisemmin mies riisti naista, koska nainen oli hänestä taloudellisesti riippuvainen. Tansseissa mies haki, ja ruma nainen tunsi epätoivoa jäädessään seinäkukkaseksi. Roolit ovat vaihtuneet. Nainen ei tarvitse miestä elättäjäksi, joten hän hakee miehestä muita ominaisuuksia. Jotta mies olisi haluttua riistaa, hänen on oltava kaikinpuolin haluttava."

Anoreksiakaan ei ole enää vain nuorten kimmojen tauti. Tämä on julma maailma.

"Kyllä, mutta sen eteen voi tehdä jotain."

Kuinka suurta osaa seksi näyttelee kauneusbisneksessä? Kulutusyhteiskunnassahan ihminen on jonkinlainen seksilelu, tavara.

"Seksin osuutta ei voi väheksyä. Kun yhteiskunta ja koneet hoitavat monia asioita, vapaa-aika lisääntyy. Miten sitä tuhlataan? Jäljelle jää työ, perhe ja seksi."

Jos sun luokse tulee nainen joka haluaa huippumallin feissin ja sä näet, ettei siitä tule Helena Christenseniä niin miten sä sanot sen sille? Kieltäydytkö sä leikkelemästä sen naamaa?

"Melkein aina voidaan tehdä jotain. Tekninen korjaus on kuitenkin ihan eri asia kuin sisäinen, mielen korjaus. Pohdin aina asiakkaan kanssa mitä elämänmuutosta leikkaus potilaalle tuo, lisääkö se todella elämänlaatua. Jos näen, että asiakkaan odotukset ovat turhan suuret kieltäydyn tekemästä mitään. Muistan erään nuoren naisen joka oli omasta mielestään maailman paras sairaanhoitaja, mutta ei saanut työtä koska hänen alaluomissaan oli jotain hämärää. Jos hänen luomensa olisi leikattu, hän olisi syyttänyt työttömyydestään leikkausta."

Suurin osa leikkauksista varmaan onnistuu.

"Kyllä, teen seitsemänsataa leikkausta vuodessa. Jos prosentti epäonnistuisi se olisi seitsemän. Ei ole epäonnistunut. Puolet meille tulevista potilaista tulee muualta, paikoista joiden kirurgiaan he eivät ole olleet tyytyväisiä."

Tämähän on pleasure principle-juttu. Ihmiset hakevat kauneudesta itselleen mielihyvää. Se on ihan ok, onhan parempi lykätä parikymmentä donaa face-liftiin tai tisseihin kuin kokaan tai hepoon.

"Mielihyvässä on melkein aina kemiasta kysymys. Ihan sama saadaanko mielihyvä hölkästä, peiliinkatsomisesta tai siitä, että mies viheltää kadulla perään. Ihan samaa endorfiinikeskusta hämmentävät huumeet. Mielihyvän haku on biologiassa, vältetään mielipahaa ja haetaan mielihyvää."

Kauneuden Valtakunnan lisäksi tämä mesta on Aistien Valtakunta. Kuinka paljon sun omat mieltymykset näkyvät paikan sisustuksessa?

"On tämä paikka minun näköiseni. Pidän vanhoista huonekaluista ja esineistä. Estetiikka on minulle tärkeätä."

Siis nimenomaan kauneus?

"Mä olen kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri ja tein myös ortopedista ja traumatologista kirurgiaa. Olen tehnyt sitä hyvin paljon kahdenkymmenenviiden vuoden aikana, ja nähnyt sen puolen. Elämme elämysten ja pinnan maailmassa. Tässä vallitsevassa todellisuudessa esteettinen kirurgia on tietyille ihmisille ratkaisu tietyissä tilanteissa."

Ihmiset takertuvat yhteen juttuun. Että jos mä saan ton jutun fiksattua kaikki on hyvin.

"Tuota näkee usein. Eräillä se on näin, toiset taas haluavat jatkuvasti parantaa ulkonäköään."

Toisaalta miehetkin haluavat aina isomman ja stydimmän auton. Se on ihan sama juttu. No, sä olet alan kuningas ja julkkis. Susta ei liiku likaisia juttuja kaupungilla.

"Sehän on hyvä. Ehkä se johtuu siitä, että mä vietän aikaa poikieni kanssa. Mulla on kolme poikaa joiden kanssa pelaan jalkapalloa, kalastelen, metsästelen ja matkustelen. Nämä ovat kivoimpia juttuja. Töitä teen ehdottomasti liikaa, mutta koitan parantaa tapani."

Minkälainen on onnistunut kauneusleikkaus?

"Se on sellainen ettei huomaa mitään tehdyn."

Mikä on juuri nyt in esteettisessä kirurgiassa?

"Kokonaisvaltaisuus. Ajattelu jonka mukaan ihmistä kannattaa hoitaa kokonaisuutena. Nykyään tehdään kokonaisvaltaisia remontteja, enää ei takerruta yksityiskohtiin. Ja siinä sivussa koitetaan pitää psyykestäkin huolta."

Tämä pinnan kulttuuri on vallannut alaa sen jälkeen kun talous on noussut uuteen kukoistukseen.

"Ehkä juuri siksi minua on juuri pyydetty puhumaan tästä aiheesta Vatikaaniin, Paaville."

Tuntuu kreisiltä ja campilta että Paavi pohtii esteettistä kirurgiaa. Tässä täytyy olla kolmannen vuosituhannen sykettä!

"Bimboajattelu on mennyttä aikaa. Nykyään tajutaan että kauneus ja äly tukevat toisiaan. Ne eivät sulje pois toisiaan. Tässä työssä on takana hyvän elämän tavoittelu."

Siis siinä on takana moraali?

"Kyllä. Lars Fimmerstad pohtii kirjassaan arvoja jotka antavat ihmiselle valtaa. Kauneus on hänen mielestään kärkipäässä. Ihmiset asettuvat mielellään kauneuden uhreiksi. Niin, mitä kauneus sinun mielestäsi oikein on?"

Harmoniaa itsensä kanssa.

"Voiko siis esine olla kaunis?"

Parhaimmillaan se on harmoninen, levittää hyviä fiiliksiä.

"Platonin Pidoissa tangeerattiin kauneutta, sitä mitä se on. Tultiin siihen tulokseen että ihminen haluaa omistaa sitä. Kauneudessa on samoja elementtejä kuin rakkaudessa. Sisäinen hyvinvointi heijastuu ulkoiseen."

Kauneuden Valtakunnan Keisarina istut valtavan salaisuuksien arkun päällä.

"Kyllä, luottamus on erittäin tärkeä osa tätä työtä. Ilman sitä ei ole mitään. Se kuuluu itsestäänselvästi lääkärin moraaliin."

Sä olet myös kauneuden filosofi ja pohtinut paljon kauneuden uskonnollista puolta.

"Tekniikkojen pitää olla alan huippua, mutta minulle estetiikkaan kuuluu koko elämä. Pohdin paljon kauneuden filosofiaa, sitä mitä syvimmältään teen, sitä mitä ihmisessä tapahtuu kun häntä muutetaan. Vapautuuko hänestä esimerkiksi syyllisyydentunteita. Uskonto kiehtoo minua, koska se liittyy kaikkeen, myös pinnallisuudesta syyllistämiseen. Luterilaisuudessa vain kärsimyksen kautta pääsee taivaaseen. Se joka ei ole kärsinyt ei pääse."

Onko siinä ajatus siitä että kauneuskirurgi olisi paholaisen palveluksessa?

"Kyllä varmasti. Ja onhan minulla valtaa, mutta sen lisäksi vastuu, ettei kenestäkään tule hirviötä."

Jos taivaaseen pääsyn varmistamiseksi täytyisi tehdä hyväntekeväisyyteen kauneusleikkauksia, kenet leikkaisit?

"Teen niitä aika paljon. Monet kokevat elämäntilanteensa niin pahana että he suunnittelevat hengen riistoa jos heillä ei ole varaa leikkaukseen. Ei ole mitään takeita että ihminen paranisi leikkauksella, mutta jos sen teen, olen tehnyt voitavani."

Kepeyden ja pinnallisuuden syvyyttä ei ennen arvostettu, mutta asia on muuttunut. Olen vakuuttunut, että vastaus seuraavaan kysymykseen kertoo susta enemmän kuin tuhat sanaa. Mitä syöt aamiaiseksi?

"Tuoretta ja raikasta hedelmäsalaattia. Ja sitä on koko päivän pöydälläni siltä varalta että haluan sitä lisää."

5 kommenttia

njati

27.9.2005 15:17

olen tavannut miehen,ja se on tiukan olonen äijä.ei ylilupaa,ja jälki on mun kokemuksen perusteella hyvää.jopa tosi hyvää.maksaa,mutta laatu maksaa aina,ja noissa asioissa mä ainakin maksan,kuin rupeisin pihtailemaan,ja ottaisin sen "hiukan edukkaamman",ja rupeisin tuijottamaan himassa että miks helvetissä mun silmäluomeni roikkuu irti mun silmämunasta,roikkuu alempana ku toinen tai vastaavaa.pahoja skenaarioita,mutta tosia,eikä lähellekkään pahimmasta päästä.toinen ydikysymys on luonnollisuus.noita,"kaks reikää nenänpään kohdalla" näkee sillontällöin.ei paljon naurattas.tai hiusrajassa jotain outoa.ihan ku raeruohoa...Mies on alansa nero,ja sanoisin operaatiota harkitsevalle:mene suoraan sille,unohda täällä muut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hiuspako

7.12.2005 22:46

Mainitsit että operaatiot ovat kalliita. Onko mitään hajua paljonko tarvii budjetoida, jotta saisi ohimot taas peitettyä houksilla? Olisin kiitollinen edes jonkinlaisesta hintahaarukasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tietävä

7.12.2005 22:54

Hiuspako: kyselit Nordströmin hintoja... katso hänen sivuiltaan http://www.nordstromhospital.fi/.
"Hiustensiirrot hinnat alkaen 800 €" eli ei tuo nyt kovin suolaiselta vaikuta, en sitten tiedä kuinka iso operaatio olisi kyseessä sun tapauksessa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Plastos

20.11.2006 21:57

Kauneuskirurgia on so last season. Nyt ollaan natuja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

moppe1979

23.3.2009 16:25

Rolf on isäni ikäinen. Ukkoni poltti viitisentoista vuotta kessua. Käy lenkillä silloin tällöin. Ihan perusjamppa oikeastaan. Silti hän näyttää herra Nordströmiä about 10 vuotta nuoremmalta. Liekö Rolf maistanut omia metodejaan, ja 52-vuotias menisi sujuvasti juuri eläkeiän ohittaneesta vanhasta herrasta.

Way to go. Ja siitä sitten vaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi