Saigon rocks!

Moottoripyöriä ja jättimäisiä kauppahalleja.

Vilinää jo aamusta. Yli yhdeksään nukkuvan oletetaan Vietnamissa olevan vakavasti sairas.
Vilinää jo aamusta. Yli yhdeksään nukkuvan oletetaan Vietnamissa olevan vakavasti sairas.
Vietnamin suurimmassa kaupungissa surraa ja pörrää. Ho Chi Minh Cityssä eli entisessä Saigonissa moottoripyöriä on enemmän kuin Lapissa mäkäräisiä, ja kokemattomalta länkkäriltä menee puoli tuntia kadun ylittämiseen. Varsinaisia liikennesääntöjä ei ole, mutta pääosa motoristeista tuntuu kannattavan oikeanpuoleista ajojärjestystä.

Pörinä vaimenee hieman pikkutunneilla, mutta kiihtyy taas viiden aikaan vietnamilaisten ryhtyessä päivän toimiin. Yli yhdeksään nukkuvan oletetaan olevan vakavasti sairas – älä ihmettele huolestuneita koputuksia huoneesi ovella.

Vastapainoksi aikaiselle herätykselle paikalliset ottavat nokkaunet aina kun pystyvät, paikasta riippumatta: kuorsaavia miehiä, naisia ja lapsia lojuu pysäköityjen moottoripyörien selässä, hotellien tiskeillä, kauppojen portailla ja liikenteenjakajissa.

Elämää Agent Orangen jälkeen

Mitä julmempi sota, sitä syvemmät haavat. Vietnamissa arvet yltävät luuhun asti ja näkyvät yhä katukuvassa. Kommunistisen pohjoisen ja USA:n tukeman etelän välistä, 1975 päättynyttä sotaa on dokumentoitu War Remnants Museumissa (28 Vo Van Tan). Napalmin polttamat lapset, kidutuskammiot ja kemiallisten myrkkyjen runtelemat sikiöt lasipurkeissa kertovat vähän turhankin havainnollisesti sodan verisistä vaiheista.

Amerikkalaisten ylivoima pakotti Vietkongin sissit maan alle – kirjaimellisesti. Cu Chi -tunneliverkoston avulla liikuteltiin ihmisiä, aseita, ruokaa ja informaatiota. Tunneleita on laajennettu niin, että länsimaalaisetkin mahtuvat ryömimään sisään. Halutessasi voit myös kokeilla vaikka kalasnikovilla ampumista. Retkiä järjestää esimerkiksi VGA Tourist (58 Bui Vien).

Sosialistien markkinoilla

Kolikon kääntöpuoli. Vietnamin sota on dokumentoitu War Remnants Museumissa.
Kolikon kääntöpuoli. Vietnamin sota on dokumentoitu War Remnants Museumissa.
Kauppa se on joka kannattaa – kommareillakin. Jättimäisissä kauppahalleissa myydään kaikkea elektroniikasta vastateurastettuihin eläimiin. Suuri Ben Thanh Market (Le Loi) on myös turistien suosiossa, joten varaudu tinkimään. Ben Thanin hallin ulkopuolelle nousee joka ilta Night Market. Jos tarmoa riittää, niin katsasta myös China Townin marketit sekä keskustan käsityöpuodit. Oikeita tavarataloja on vielä vähän, yksi harvoista on Tax Department Store (Le Loi ja Nguyen Hue -katujen kulma). Silkki on halpaa ja hyvälaatuista, samoin räätälityö. Teetä vaatteet Phan Ngu Lao -alueen vaattureilla.

Ho Chi Minh City

5 400 000 asukasta.

Sää

 • Tammikuu 32˚c
 • Heinäkuu 31˚c

Juoma

Xeo-riisiviina maistuu pontikalta ja on vaikutuksiltaan yhtä arvaamaton. Kun riisiviinassa kelluu käärme, on juoman nimi Ruou ran, ja se parantaa kaiken hämäräsokeudesta impotenssiin.

Ruoka

Pho-riisinuudelikeittoa ryystetään kadunkulmakioskeissa ympäri vuorokauden, mutta ruokalistalta löytyy myös koiraa, ankan sikiöitä, peltomyyrää ja rapeita hyönteisiä.

Kirja

Denise Chong: The Girl in the Picture. Tiedäthän kuvan, jossa napalmin polttama tyttö juoksee itkien tietä pitkin? Chong kertoo mitä tapahtui sen jälkeen, kun yhdeksänvuotiaan Kim Phucin kotikylää pommitettiin 1972.

Baarit

 • Saigon Saigon Bar.
  Klassikko Hotel Caravellen katolla.
 • Lost in Saigon, 169 Phan Ngu Lao ja Allez boo, 187 Phan Ngu Lao.
  Reppureissaajien suosikit ovat auki aamuun.

Klubit

 • Q Bar, 7 Lam Son.
  Trenditietoisen minimalistin valinta.
 • Lush, 6 Ly Tu Troung.
  Klubiskenen uusin tulokas.
 • Apocalypse now, 2 Thi Sach.
  Legendaarinen tanssipaikka.

Ravintolat

 • Quan An Ngon, 138 Nam Ky Khoi Nghia.
  Superherkullista vietnamilaista ruokaa sekä BBQ-buffet.
 • Temple Club, 29-31Ton That Thiep.
  Ravintola, lounge ja kattoterassi.
 • Banh Xeo 46A, 46A Dinh Cong Trang.
  Täytettyjä vietnamilaisia lettuja.

2 kommenttia

TravelMania

2.4.2006 23:49

Vietnam. No, oon kierrelly ja kaarrellu maailmaa ja ihmiset on ihmisiä -pääasiassa vielä mukavia sellaisia- maailman jokaisessa kolkassa. Paitsi Vietnamissa. Vietnamilaisesta voisin synonyymina sanoa runkkari. Nuo länkkäreitä dissaavat pikkuruiset paskiaiset on vertaansa vailla olevia idareita. Jos et usko, mene ja koe. Amen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

queenofoceans79

3.4.2006 11:36

Yhdyn osin Travelmanian kommenttiin. Yllätyin kuinka nyrpeitä ja hankalia vietnamilaiset olivat. Varsinkin kun muissa Kaakkois-Aasian maissa ihmiset oli niin ihania. Kaipa se historia jotain selittää... Kaunis maa oli kumminkin!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi