Sairaan kaunis saaristo

City kokosi oppaan Turun saariston sydämeen.

Rauhaa, jylhää kivikkoista luontoa, unohtumattomia auringonlaskuja. Turun saaristoa tullaan ihmettele-mään valtamerien takaa. Tänne on Eksynyt JOHN f. kennedy junior ja täällä lomailevat ruotsalaisen mahtisuvun wallenbergin jäsenet. Ja pian myös sinä.

Nauvossa, Norrskatan saarella, on mökin ovi, johon on koputtanut John F. Kennedy Junior, lento-onnettomuudessa traagisesti menehtynyt John-John.

JFK jr. oli lomailemassa ja päätti lähteä kanoottiretkelle Turusta Ahvenanmaalle. Enteellisesti reissu kuitenkin tyssäsi Nauvon kohdalle, koska ilma huononi, eikä melomisesta enää tullut mitään.

Reippaana nuorukaisena John John marssi lähellä laituria olevalle mökille, koputti oveen ja kysyi, voisiko avaamaan tullut rouva hieman auttaa.

Rouva toimi coolisti ja järkkäsi pojille kyydit mantereelle häkeltymättä legendan pojasta. Edes nimmari ei kiinnostanut, vaikka rouva tunnisti miehen.

" Silloin tajusin, millaisia ihmisiä suomalaiset ovat", JFK jr:n kerrotaan sanoneen.

On valitettavaa, että Santorini ja Lanzarote ovat suomalaisille usein tutumpia saaria kuin Iniö tai Nauvo. Saaristomeren luonto, yksi UNESCO:n suojelemista pallon biosfäärialueista, on sykähdyttävää katsottavaa, ja karussa seesteisyydessään suorastaan zen. Kahden tuhannen miljoonan (!) vuoden aikana muovautuneet kalliot wanhoine saaristolaisrakennuksineen hakkaavat ayia napojen stripit mennen tullen. Täällä syntyi marsalkka Mannerheim, ja täällä vierailevat arabiprinssit ja Wallenbergit. Viime kesänä nauvolaisessa L´escale-ravintolassa söi Qatarin emiiri.

Vaikka Turun saariso kuuluu yläluokan lemmikkeihin, myös pikkurahalla pärjää. Jokamiehenoikeus rules saaristossakin, joten niukalla kassalla selviää, jos majoittuu telttaan tai B&B-paikkoihin (edullisimmillaan 20 euroa) ja kokkailee ruuat trangialla. Saarten välillä kulkevat lossit ovat ilmaisia, yhteysaluksilla henkilömaksu on kaksi euroa. Pyörästä laskutetaan euro, ja Tieliikennelaitoksen lautat (keltaisia) ovat ilmaisia.

Meri-ilma nuorentaa – ihan todistettavastikin. Paraisten Alkossa 29-vuotiaalta kuohuviinipullon ostajalta kysyttiin paperit.

Turunmaan saaristoon kuuluu 15 pikkuruista kuntaa, joissa asuu talvisin vähemmän ihmisiä kuin monessa kerrostalokorttelissa. Mutta elämää – sitä on.

Parainen

Sijainti: Ainoa kaupunki Suomessa, joka rajoittuu kokonaan veteen. Turkuun matkaa 23 km.

Tapahtumia: Rowlit in the City-festarit 17.-20.7. Ruotsalaisvärit-teistä aikuisrokkia, esiintymässä mm. Robert Wells, Nordman ja Suurlähettiläät.

Nähtävyyksiä: Pohjoismaiden suurin, sata metriä syvä avolouhos, jossa kalkin louhinta on jatkunut aina 1300-luvulta asti. Myös festarit rokataan täällä. Osa Paraisten kes-kustasta on kaunis kuin karamelli.

HUOM! Stentorpin lammastila Kirja-vaisissa. Tila vuokraa kaunista muumimökkiä, johon mahtuu enin-tään kuusi henkilöä. Lähempänä merta et voisi olla, koska ulko-ovelta on 50 cm rantaan. Lampaat ovat nostalginen mauste. Puh. 02-4588 711

Nauvo

Sijainti: Saaristotietä maantie-lautalla Paraisilta. Nauvon saaris-toon kuuluu kahden pääsaaren lisäksi n. 3000 pienempää saarta ja luotoa.

Tapahtumia: Taikuri Solmu Mäkelän keräämä sirkusjulisteiden näyttely 16.8. saakka Gammelgårdissa.

Nähtävyyksiä: Åke Sandvallin muistonäyttely kirkonkylässä: laivojen pienoismalleja ja meri-aiheisia maalauksia. Museo ja galleria ovat avoinna päivittäin -11.8 saakka klo 11-18. Harmaa-kivikirkko 1400-luvulta.

HUOM! Nauvon Kaptensgården, kaksi wanhan koulun ulkoraken-nuksiin kunnostettua suloista B&B-huonetta. Päärakennuksessa kahvila ja taidenäyttelyitä. Läckert. 02-465 7225.

Korppoo

Sijainti: Korppoo sijaitsee keskellä Saaristomerta. Pinta-alasta kymme-nesosa on maata, loput vesialuetta. Suurin saari on Kyrklandet, toinen keskeinen saari on Norrskata.

Tapahtumia: Ribs-juhlat ravintola Buffalossa 14.6.

Nähtävyyksiä: 1200-luvulta peräi-sin oleva harmaakivikirkko, Norr-skatan puukirkko sekä saaristo-kappelit Aspössa ja Jurmossa. Utön majakka.

Spessua: Ravintola Buffalo – saaris-tossa harvinaista bilemeininkiä. Rumar Strand Marina, gourmet-tason ruokaa saariston raaka-aineista. Pippuripihvinkin saa, mutta herra ties kuinka hyvän. Puh. 02-464 5200

Houtskär

Sijainti: 660 vakituisen asukkaan saari lähellä Ahvenanmaan meri-alueen rajaa.

Tapahtumia: Purjehdustanssit 16.7. Nasbyssa.

Nähtävyyksiä: Opastettuja vene-retkiä aiemmin sotilaallisessa valvonnassa ja maihinnousukiellossa olleeseen Jungfruskäriin, joka on osa kansallispuistoa.

HUOM! Alkon noutopiste Spar-bankenissa: tilaa vinkut tänään, saat ne seuraavana päivänä. Si-monsprodukt, käsityökahvila, jossa uniikkeja saaristoaiheisia lintu-patsaita.

Iniö

Sijainti: Saaristokunta Turunmaan ja Ahvenanmaan rajalla. Saaria ja luotoja on yli 1000 ja rantaviivaakin yli 700 km. ”Pieni, sitkeä, karu ja villi”, julistaa kotivisu. 250 vaki-tuista asukasta

Tapahtumia: Muinaistulet, vene-kauden päättäjäiset 30.8. Tulet sytytetään klo 21, markkinat Keis-tiössä.

Nähtävyyksiä: Sophia Wilhelmina, pääsaaren 1700-luvulla rakennettu kirkko.

HUOM! Maailma pysähtyy Bergs-hagenissa, 200 vuotta vanhalla saaristolaistilalla. Kustavista puolen tunnin matka MS Auroralla. Puh. 02- 4635368

Kustavi

Sijainti: Lounais-Suomen saaris-tossa, 70 km Turusta länteen päin. Silta mantereelle.

Tapahtumia: Volter Kilpi - kirjalli-suusviikko 16.-20.7. Alastalon salissa. Lohimarkkinat 2.8. Saaris-tokulttuurin viikko elokuun lopulla, päättyy Muinaistulien yöhön 30.8.

Nähtävyyksiä: Isokarin majakka, jonne opastettuja kierroksia. Nk. Jeremian luolat; ukalliopaasien muodostama kiviryhmä Isonvihan vuosilta, jossa Jeremias-niminen mies piileskeli vainoajiaan. Maistonkit eli juhannussalot, Ruotsista meille saapunut kaunis kotkotus.

HUOM! Laura Petertzens Studio-käsityömyymälä ja ravintola. Kera-miikastaan maankuulu Kustavin käsityöpaja, Iniöntie 411. Avoinna joka päivä klo 9-20. Ja Alko! There´s a God! Pleikiläntie 2.

Taivassalo

Sijainti: Noin 70 km Turusta län-teen, yhteys mantereelle 460 metriä pitkän Kaitaisten sillan yli.

Tapahtumia: Silakrysäys 5.7. keskustan alueella klo 10-15. Silakkaa monessa muodossa, tapahtumia ja markkinakojuja.

Nähtävyyksiä: Muinaiskartanot: keskiajalla tai viimeistään 1500-luvulla muodostettuja asuma-kartanoita ovat Tammisto, Paltvuori Kunnarainen, Siusluoto, Laupunen ja Rahin Isokartano.

HUOM! Järjestettyjä live-roolipelejä 1600-luvun kartanomiljöössä Järppilän kartanossa. Puh. 02-433 1812

Velkua

Sijainti: 45 kilometriä Turusta, Suo-men kolmanneksi pienin kunta väki-luvulla (250) mitattuna.

Tapahtumia: Velkuapäivät 11.-13.7. ja Muinaistulien yö 30.8.

Nähtävyyksiä: Vuonna 1793 Palvan saarelle rakennettu kirkko on suo-sittu matkailunähtävyys.

HUOM! Vaihelan Kievari, vanhalle saaristolaistilalle kunnostettu kor-keatasoinen ruokarafla, jonne isän-täpari tuottaa omat viinit Italiasta ja Ranskasta. Puh. 02-2525 706

Merimasku

Sijainti: Sisäsaaristokunta, jonne on hyvät maantieyhteydet Turusta ja Naantalista upean Särkänsalmen sillan yli.

Nähtävyyksiä: Villivuoren luonto-polku, jossa merkkejä pronssi-kauden asukeista. Kallioon hakattu, mystinen jatulintarha.

Spessua: Taattisten tila, 1500-lu-vulta peräisin oleva saaristolaistila, jossa toinen toistaan suloisempia majoitustiloja. Sopii myös niille, joille pelkkä lököily ei riitä. Puh. 02-4369583

Rymättylä

Sijainti: Saaristokunta siltojen päässä, 32 kilometriä Turusta.

Tapahtumia: 19.7. Jaakon markki-nat, kunnan kesäpäivät.

Nähtävyyksiä: Pyhän Jaakobin kirk-ko 1300-luvulta.

HUOM! Herrankukkaro, varsinainen saaristolandia, jossa 50 erilaista rakennusta, erilaisia saunoja, turve-yrtti- ym. hoitoja, saaristolaisruokaa, mittatilausillanviettoja. Herran-kukkaroon pääsee Turusta höyrylaiva Ukkopekalla. Puh. 02-515 3300

Askainen

Sijainti: Kunta osin mantereella, osin saarilla noin 30 km Turusta.

Tapahtumia: Kurkkumarkkinat 9. elokuuta. Askainen on maankuulu kurkuistaan, ja sadonkorjuuta juhlistetaan monin tavoin Suuren Kurkun päivänä.

Nähtävyyksiä: Louhisaaren Kartano-linna, marsalkka Mannerheimin syntymäpaikka, Louhisaarentie 244. Vuonna 1655 valmistunut pää-rakennus edustaa Suomessa harvi-naista palatsiarkkitehtuuria, maus-teena oma kummitus. Louhisaa-ressa on myös laaja englantilainen puisto kävelyteineen. Avoinna -31.8. päivittäin klo 11-17.

HUOM! Merikeitaan seisova pöytä, 24 eurolla tuoretta kalaa, saaristo-laisperunaa ja -leipää niin paljon kuin napa vetää. Puh. 02 431 3781. Majoitustilaa, kalanperkuutilat ja venepaikkoja hard core -kalastajille Univalkamassa, puh. 02-431 3709.

Kemiönsaaret

Sijainti: Kolmen kunnan, Kemiön, Dragsfjärdin ja Västanfjärdin, jakama saari 60 km Turusta.

Tapahtumia: 8.-12.7. Kemiön mu-siikkijuhlat, 12. päivä myös meri-päivät. 4.-6.7. Baltic Jazz; Västanfjärdin lahja jazzin ystäville.

Nähtävyyksiä: Sagalundin sata vuotta vanha ulkoilmamuseo, Kemiön keskiaikainen harmaakivikirkko ja Westersin yrttiviljelmä. Västanfjärdin kunnan vetonaula on uusi telakka, joka vaalii vanhoja merenkulku-perinteitä. Myös Västanfjärdin 1700-luvulla rakennettu puukirkko sekä kansallisromattinen kivikirkko ovat näkemisen arvoisia. Paljon muinais-jäänteitä; saarella asuttiin jo 8000 vuotta sitten.

HUOM! Jopa kaksi Alkoa – kannattaa käyttää tilaisuus hyväkseen. Toinen sijaitsee Kemiössä, Koulutie 1 ja toinen Taalintehtaalla, Malmintie 2. Ihana ruokapaikka Högsåran saarella on Farmors Café, jossa tarjoillaan perinteistä saaristolaisruokaa.

Rengastie: Käyttäjän opas

Miten sinne pääsee?

Ensikertalaiselle ehkä helpoin tapa tutustua saaristoon on ajaa/patikoida/pyöräillä nk. rengastietä pitkin. Rengastien reitti kulkee järjestyksessä Parainen-Nauvo-Korppoo-Houtskari-Iniö-Kustavi, ja vedet ylitetään lauttojen, siltojen ja yhteysalusten avulla. Reittiä voi vaihdella yhteysalusten reittien mukaan. Reittiä varten on painettu oma kartta ja aikataulu, jonka voi tilata Saariston Matkailuneuvonnasta (kts. alla). Reitin ajamiseen menee autolla noin kaksitoista tuntia, joten yhden päivän tournee rengastie tuskin on.

Huom. Rengastien reitillä liikennöidään päivittäin ajalla 28.5.-26.8. ja keskiviikosta perjantaihin ajoilla 14.-23.5. ja 27.8.-19.9. Muina aikoina koko reitin kattavaa liikennöintiä ei ole.

Ahvenanmaalle pääsee Vuosnaisista (lähellä Kustavia) tai Korppoon Galtbysta. Henkilömatkustaja pääsee Åland Trafikenin lautoille ilmaiseksi, mutta henkilöautosta peritään 70 euron maksu. Jos autoilija kuitenkin yöpyy reitillä (muualla kuin Kustavissa tai Maarianhaminassa), joutuu matkasta pulittamaan vain 17 euroa. Kaikki Ahvenanmaasta osoitteessa www.aland.fi

Ota huomioon, että lautoille ja yhteysaluksille joutuu ajoittain jonottamaan. Pahimmat ruuhkat vallitsevat juhannuksena, mutta myös heinäkuussa kannattaa varautua odotteluun.

Pyöräilijänä kannattaa odottaa, että autoletka on päässyt lautalta matkaan perille saavuttaessa. Pyöräteitä ei saaristossa juurikaan ole, joten autot ja pyöräilijät joutuvat liikkumaan välillä jopa vaarallisen lähellä toisiaan.

Etenkin jos olet saariston suhteen totaalinen ummikko, suosittelemme yhteydenottoa Saariston Matkailuneuvontaan, 02-458 5942. Neuvonnasta voi tilata karttoja ja esitteitä, joista selviävät kaikki oleelliset kulkureitit, aikataulut ja yhteystiedot. Sama informaatio on myös netissä, www.saaristo.org

Mistä tyyny pään alle?

Matkailu on yksi Saaristomeren tärkeimmistä elinkeinoista, joten eritasoisia majoituspaikkoja löytyy pikkuruisimmiltakin luodoilta. Ota kuitenkin huomioon, että juhannuksen jälkeen alkavana sesonkina monet majoituspaikat ovat täyteen buukattuja. Älä siis luota siihen, että tänään soittamalla saat huomiseksi majapaikan. Tarkista vapaat majoituspaikat Suomen Saaristovarauksesta puhelimitse (02) 465 1000, netistä www.saaristovaraus.com, tai Turku Touringista, (02) 262 7444, www.turkutouring.fi.

Saariston yleisin majoitustyyppi on vuokramökki. Mökkejä vuokrataan yleisimmin viikoksi kerrallaan, mutta myös viikonloppuja voi kysyä. Lyhyempään oleskeluun löytyy runsaasti eritasoisia majataloja, maatilamajoituksia ja B&B-paikkoja. Suurimmissa kunnissa on myös hotelleja, mutta miksi asua niissä, jos majoitustiloiksi kustomoituun kalastusvajaankin pääsee? Rengastietä matkaileva voi tietysti ratkaista majoituspulmat asumalla asuntovaunussa tai -autossa.

Vene vuokralle?

Turun saaristossa toimii vain yksi varsinainen venevuokraamo, Midnight Sun Sailing (02) 428 100. Firmasta saa vuokrata purje- ja moottoriveneitä, ja se järjestää myös opastettuja purjehduksia, joissa maallikkokin pääsee ruorin taakse.

Useista majoituspaikoista voi myös saada veneen käyttöönsä, mutta saatavuutta kannattaa tiedustella aina etukäteen. Jotkut paikat vaativat myös todistetta merenkulkutaidoista, esim. suoritettua saaristolaivurikurssia tms.

Veneilijälle Saaristomeri on paratiisi. Pelkästään vieraslaitureita ja -satamia on kymmeniä ja ruotsalaisten rakastamia luonnonsatamia samaten.

Saaristomeren Matkailukeskus on tehnyt kaksi yksityiskohtaista reittisuositusta veneilijöille. Saaristomeri à la carten ideana on purjehtia hyvinvarustetusta vieras- ja kyläsatamasta toiseen. Päivämatkat ovat melko lyhyitä ja 11 lomapäivälle jaetut reitit helppoja purjehtia. Saaristomeri au naturel -reitillä trippaillaan luonnonsatamissa ja vähemmän liikennöidyillä vesillä. Osa reitistä kulkee Saaristomeren kansallispuistossa. Tarkat reittiohjeet ja kartan saat Matkailukeskuksesta.

Pientä tärkeää

Saarilla on omat ambulanssinsa, jotka saavuttaa normaalilla 112-numerolla. Poliisia taas joutuu odottelemaan pitkään, koska lähin päivystävä poliisi majailee Paimiossa, kaukana mantereen puolella.

Ota huomioon, että läheskään kaikilla saaristopaikkakunnilla ei ole pankkiautomaatteja. Automaatti puuttuu seuraavista kunnista: Askainen, Houtskär, Iniö, Korppoo, Merimasku ja Velkua. Kauppoja sentään on, eniten Kemiönsaarilla ja Paraisilla.

Ruotsin, Saaristomeren ja Ahvenanmaan alueella törmää Skärgårdssmak-logoon. Logoa käyttävät ravintolat ja puodit myyvät korkeatasoisia lähialueella tuotettuja elintarvikkeita ja ruoka-annoksia. Suosittelemme: L´ Escale (Nauvo), Kasnäs Paviljong, Malmen (Parainen). Jos menet Ahvenanmaalle saakka, tsekkaa palkitun mestarikokin Michael Björklundin oma ravintola Saltvikissä. Moni itkee ilosta lohitartarin ääressä.

Pieni varoitus on ravintoloista puhuttaessa paikallaan: saaristossa ei juurikaan bailata siinä mielessä kuin junttilan puolella. Jopa juhannustanssit on lopetettu useimmilta paikkakunnilta, jotta järjestyshäiriöiltä vältyttäisiin.

Saariston luonto on äärimmäisen herkkää. Älä siis ole tollo ja roskaa, ja yritä muutenkin elää ihmisiksi.

Ja sist men inte minst: älä ikinä sytytä avotulta. Kiitos. Trevlig resa!

Saariston legendat
Murhia, Leninejä ja vankeja. Saaristo on täynnä tarinoita. Ota hyvä asento, matka menneisyyteen alkaa.

Murha Rymättylässä!

Vuoden 1848 marraskuussa Rymättylässä Kunstenniemen Ristniemen länsikalliolla murhattiin Heikki Simonpoika. Paikalla on risti muistuttamassa selvittämätöntä murhaa. Heikki Simonpoika murhattiin yhdellätoista kirveeniskulla. Simonpoika ei ollut pidetty: hän vietti muiden mielestä epäsäännöllistä, häiritsevää elämää.

Lenin Rengastiellä!

V.I. Lenin oli ensimmäinen ”rengastien käyttäjä”, ennen kuin tietä ehdittiin edes perustaa. Joulukuussa 1907 Lenin pakeni Paraisten kautta Lillmälöön, Nauvon Prostvikiin ja sieltä edelleen Seilin saarelle. Leniniä auttanut räätälimestari Johan Sjöholm tunsi jäät niin hyvin, että Lenin saatiin Seilistä Tukholmaan menevään laivaan tippumatta avantoon.

Vankisaari!

Kustavin Lypertön pohjoiskärjessä Katanpäässä pidettiin vuodesta 1930 eteenpäin vankilaa ja vankisiirtolaa. Vangit työskentelivät saaren kivilouhimolla: tehtävänä oli työstää viikossa 80 nupukiveä. Kivien louhinnassa syntyi käyttökelvotonta kiveä: vangit rakensivat korkean ströömin, joka halkaisee Kustavin kahtia.

Itsaari

Ennen muinoin itsemurhan tehneitä ei saanut haudata pyhään kirkkomaahan. Turun alueen itsemurhan tehneet haudattiin Ominaisen saaren maihin.

Punaisten hauta Korppoossa

Vuonna 1918 käytiin Suomen sisällissotaa myös saaristossa. Punaiset valloittivat hetkeksi Korppoon kartanon, eli Korpo Gårdin, mutta joutuivat perääntymään sieltä saariston vapaajoukkojen tieltä. Moni punasotilas kuoli: heidät on haudattu Korppoon kirkonkylään Korpo Gårdin maille. Muistokivi on valitettavan huonossa kunnossa.

Kustaa Vaasan ja Kustaa II Aadolfin satama

Korpoströmiin Korppooseen ovat ankkuroineet Kustaa Vaasa, Kaarle-herttua, Kustaa II Adolf ja Kustaa III.

Pirtun salakuljetusalus!

Kemiön Vänössä on huonokuntoinen, aikoinaan kolmimoottorinen salakuljetusvenevanhus, joka kuului Bluffen –pirtualukseen. Vänöläiset olivat innokkaasti mukana pirtubisneksessä: saari sijaitsee erinomaisella paikalla, salakuljetusväylällä. Bluffen oli tanskalainen alus, jota vuokrattiin salakuljettajille hintaan viisi markkaa per salakuljetettava pirtulitra.

Laivojen hautausmaa

Utön kohtaa kutsutaan laivojen hautausmaaksi. Turku–Tukholma-laivojen linjalla olevat karikot koituvat monen veneilijän kohtaloksi.

Lähde: Altti Holmroos: Saariston Salaisuuksia, 2002

6 kommenttia

Volter Kilpi

11.7.2003 10:31

"Kivien louhinnassa syntyi käyttökelvotonta kiveä: vangit rakensivat korkean ströömin, joka halkaisee Kustavin kahtia."

Mitä ihmettä?! Kyseessä on ehkä "toimittajien" outo huumori, mutta Ströömi on Kustavin n. pohjois-etelä suunnassa kahtia halkaiseva salmi. Ströömin rannoilta löytyy mm. eräänkin tsaarin satamapaikkanaan käyttämä lahti ja ehdottomasti parhaassa suomenkielisessä romaanissa kuuluisuutta saanut Alastalon sali.

Lisäksi Vuosnainen ei ole "Kustavin lähellä" vaan osa Kustavia!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Myrskyluodon Maija

13.7.2003 23:44

Koskas toimittaja on viimeksi syönyt Nauvon L´escalessa?
Taitaa paikka ratsastaa vanhalla maineellaan. Luonnehtisin kyllä tasoa lähinnä keskiverroksi. Saaristosta läytyy useita jutusta poisjääneitä ravintoloita jotka hakkaavat kyseisenkin paikan mennentullen. Esim. Norrskatassa Verandan ja Korpoströmissä Krog.
Kysykää veneilijöiltä ja muilta saaristossa kulkijoilta, me kyllä tiedetään paikat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Iso-Jorma

17.7.2003 10:07

Mielestani Nauvon l´escale on ihan mukava ja seisova poyta erityisesti on ollut onnistunut valinta, samoin Kustavin Laura P:n myymalan viereiselta pikkuravintolaterassilta saa mm. hyvat pihvit ja seisova pikkukalapoyta on ollut maittava. Yleensa en tuolla suunnassa muissa tapaile syodakaan, Velkuamaan Vaihelassa oli kylla joskus ihan hyva ruoka mutta pienet hintavat annokset, mene ja tieda onko meininki jo muuttunut paremmaksi? Meneillaan olevan kesan tarjonta kauniissa saaristossame kuitenkin jaa kokematta valitettavasti...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

www.e-satama.com

22.7.2003 11:18

Listoilta on jäänyt pois aivan olennaisia osia saariston upeista saarista ja paikoista, kuten Nötö, Jurmo, Utö, Lappo, Gullkrona(!?), Airisto, Högsåra ja paljon muuta. Lisäksi artikkelin kirjoittajalta on jäänyt huomioimatta että yleensä saarilla olevista kaupoista voi nostaa pankkikortilla rahaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JyrkiH

16.8.2004 16:20

Kertomus tuosta Leninin visiitistä Nauvon Prostvikiin kiinnostaa kovasti, koska kesäpaikkamme on juuri tuon jutussa mainitun Johan Sjöholmin aiemmin asuttaman tila. Tontilla on edelleen jäljellä, huhun mukaan poltetun talon perustukset. Mistä ihmeestä pääsisin kiinni sellaisiin historian kirjoihin joissa tästä asiasta olisi mustaa valkoisella. Onko teillä juttua tehdessä ollut käytössä sellaista aineistoa? Kaikki tieto asian ympäriltä kiinnostaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ehh?

18.8.2013 20:03

Mielenkiintoinen aihevalinta ja hyviä suosituksia, mutta ihmettelen miten City:n kokoinen media julkaisee näin kehnosti kirjoitettua tekstiä. Ymmärrän että kyseessä on nuorekas media joka hakee omannäköistä ilmaisua ja pyrkii uudistamaan journalistisen kirjoittamisen perinteitä, mutta tässä mennään pahasti metsään. Kirjoitusvirheet ovat yksi asia, mutta muka-hauskan viileä kirjoitustyyli jossa viljellään vanhentuneita nuoriso-ilmauksia luo lähinnä amatöörimäisen vaikutelman. Isot alkukirjaimet eivät ole poissa muodista, mutta sanat kuten "rules" ovat. Omaperäisyys ja huumori eivät ole helppoja lajeja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi