Sateenkaaria Helsingin katukuvassa

Monet ottavat sateenkaaret avosylin vastaan, mutta kaikkia värikäs ilottelu ei naurata.

Pride näkyy sateenkaaren väreissä.
Pride näkyy sateenkaaren väreissä. Kuva: Helsinki Pride/Stina Salminen

Tällä viikolla Helsingissä liikkuessa ei ole voinut välttyä sateenkaaren väreiltä. Maanantaista sunnuntaihin kestävä Helsinki Pride ja keskiviikkona alkanut EuroGames-urheiluturnaus tuovat kaupunkiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ohjelmaa aamusta iltaan. Virallisten tapahtumien lisäksi Pride-viikon ovat noteeranneet monet yritykset, ja sateenkaarilippuja näkyy keskustassa muutaman näyteikkunan välein.

Alkujaan syrjinnästä vapaata tilaa merkanneet sateenkaaret toivottavat tervetulleeksi kaupunkiin. Ne edustavat paitsi yhdenvertaisuutta ja rakkautta, myös houkuttelevat Pride-vieraat kuluttamaan heille erityisesti markkinoituja ruoka-annoksia, koruja, juhlavaatteita ja drinkkejä. Sateenkaareva markkinoinnin tavoittelema pääoma tunnetaankin kansainvälisesti termillä ‘pink money’ eli pinkki raha.

Kaikissa sateenkaaret eivät herätä myönteisiä ajatuksia. Ennakkoluulot ovat tällä viikolla jyllänneet raivoisasti muun muassa Burger Kingin Facebook-seinällä. Pride-viikon kunniaksi Burger King toi sateenkaaren väriset pahvikruunut ravintoloihinsa, ja tästä kertovaa postausta on kommentoitu vihaisesti pitkässä kommenttiketjussa useiden päivien ajan. Burger Kingistä kerrotaan kruunujen edustavan arvomaailmaa – suvaitsevaisuutta ja yksilöllisyyttä, johon kannustaa myös ketjun tunnuslause “Be your way”. Sateenkaaren värejä kaipaavat voivat hakea oman kruununsa lauantain Pride-kulkuetta varten ravintoloista ilmaiseksi.

Kaikista näkyvin sateenkaarilippu on liehunut keskustassa maanantaista lähtien. GLounge-kattobaari Forumin ylimmissä kerroksissa on ripustanut Suomen suurimman sateenkaarilipun kauppakeskuksen lasikulmaan. Siinä se piristää Helsingin katukuvaa värikkyydellään vielä toisenkin viikon ajan.

Helsinki on ainakin hetken ajan kaupunki sateenkaaren väreissä. Sateenkaari-ilottelusta pahastuvien kannattaa jäädä suosiolla kotiin.

Helsinki Pride, ma 27.6-su 3.7.

Pride-kulkue, la 2.7., kokoontuminen Senaantintorilla klo 12, kulkue starttaa klo 13.

EuroGames, ke 29.6.-la 2.7.

Helsinki Pride ja EuroGames päätösbileet la 2.7., klo 20 Kaapelitehtaalla. Liput 25-30€.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi