Satutäti Laura Gustafsson

Laura Gustafsson asettaa haukkumasanoja pahemmuusjärjestykseen.

Laura Gustafsson ei jännittänyt Finlandia-palkinnon julkistamista.
Laura Gustafsson ei jännittänyt Finlandia-palkinnon julkistamista.

Esikoiskirjailija Laura Gustafsson, 30 000 euron Finlandia-palkinto meni juuri ohi. Onko se iso raha?

"On, tässä taloudellisessa tilanteessa se on hyvin paljon. Ei mulla varmaan ole ikinä ollut niin paljon rahaa."

Ehdokkuuden saanut romaanisi on Huorasatu. Laita pahemmuusjärjestykseen hutsu, horo ja lutka.

"Kaikki ovat ihan veikeitä. Horo on pahin. Se on ruma sana jossa on r. Tykkään lutka-sanasta, mutta ehkä se menee keskelle. Hutsu sana on vähän vähättelevä, mutta enpä voisi loukkaantua, jos joku sanoisi ’hiton hutsu’."

Olet viimeisen vuoden sisällä ehtinyt opiskella ja kirjoittaa esikoisromaanin, kaksi näytelmää sekä novelleja. Miten aikasi riittää?

"Työskentelyyn tuli hirveän paljon lisää aikaa, kun muutimme kauemmas keskustasta ja sain oman työhuoneen. Myös oman työtahdin oppiminen auttaa. Kirjoitan vartin verran ja sitten keskityn toisen vartin johonkin turhaan. Teen vähän, mutta keskittyneesti."

Jos Huorasatua ei olisi, missä olisit nyt?

"Kuvaamassa sikatiloja ja vapauttamassa kettuja."

Mutta kirjailijaesittelyssähän sinua kuvaillaan glamourblondiksi. Se kalskahtaa aika kauas kettutytöstä. Minne haluaisit lähteä Johanna Tukiaisen kanssa?

"Asumme samalla suunnalla, joten voisimme mennä Laajasalon ostarille laulamaan karaokea. Pöllin nimityksen Tukiaiselta. Siinä on ironiaa, mutta myös viehättävä ajatus, että kaikki voivat olla glamourblondeja, jos haluavat."

Sait siis itse kirjoittaa sen! Mikä sinussa on feikkiä?

"Hiukseni eivät ole oikeasti näin vaaleat. Ja oikeasti en ole näin huonosti muotoutunut, nämä vyötäröltä puristavat sukkikset ovat tyhmät!"

Tunnustaudut feministiksi. Missä asiassa miesten etua pitäisi ajaa?

"Käsitän feminismin niin, että altavastaajan asemaa ajetaan, ei pelkästään naisten. Pidän asevelvollisuutta miehiä kohtaan epäreiluna. Ihmiset, jotka voisivat olla töissä tai opiskelemassa, pidetään hillumassa metsässä ja opetetaan petaamaan sänkyjä. Jälkimmäinen pitäisi opetella vähän aiemmin."

Asteikolla 1-10, kuinka provosoiva haluat olla?

"9 ½. Uskon, että provokaatio voi olla todella eteenpäin vievää eikä sen tarvitse tarkoittaa silkkaa vittuilua. Välillä on hauska kokeilla, kuinka paljon muut ihmiset pystyvät ottamaan vastaan."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi