Seurarakkautta videon keinoin

Mainoksilla ja musiikkivideoilla rakennetaan urheilun yhteisöllisyyttä.

JYPin valmentaja Jyrki Aho pyyhkii hikeä FP:n videolla.
JYPin valmentaja Jyrki Aho pyyhkii hikeä FP:n videolla.

Jaren ja VilleGallen rakkaus jääkiekkoon avasi pari vuotta sitten pitkästä aikaa pelin suomalaisen urheilumusiikin hämmentävällä saralla. Kaveruksilla näytti olevan aito kiinnostus peliin ja hyvät yhteydet kaukalon sankareihin, toisin kuin lukuisilla Suomen Leijonan selkään MM-voiton jälkeisessä huumassa hypänneillä artisteilla. Videoilla heilui lätkämiehiä Jere Karalahdesta Esa Tikkaseen.

Samalla maalla tallataan tällä hetkellä myös Jyväskylässä, missä urheiluväritteistä kotiseuturakkautta tarjoilee FP eli Fyysinen Preesens. Kyseessä on kaveripiirin kollektiivi, jonka ydinhahmot ovat työstäneet kolme JYPiä ja Jyväskylää ylistävää Jypinkylä-biisiä.

Jypinkylistä ensimmäinen keskittyi esittelemään joukkueen pelaajia, toisessa keskiöön nousivat Jyväskylän huudit ja vasta julkaistussa kolmannessa liikutaan tutuilla laduilla. Uusimmassa versiossa panokset ovat kasvaneet ja omat räppitervehdyksensä videolla tarjoilevat muun muassa Arja Koriseva ja Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Andersson.

Jos JYPin markkinointiosastolla ei ole näppinsä pelissä tämän kanssa, ollaan siellä ainakin loputtoman tyytyväisiä satojatuhansia katsojia keränneen FP:n tekemisiin. Jollain ihmeen keinolla tuoreimmasta videosta välittyy kuva kaupungista, jossa kaupunginjohtaja, iskelmätähdet, vanhat kaukaloiden kehäraakit, skeittarit ja räppärit ovat samaa jengiä, jonka yhdistävänä tekijänä on jääkiekko. Ainoa kysymys, joka jää vaivaamaan mieltä kuuluu: Missä ihmeessä on Matti Nykänen?

Suomalaisissa seuroissa on herätty ymmärtämään liikkuvan kuvan merkitys laajemminkin. Seurojen mainosvideoissa ja kauden alla esitettävissä teasereissä liutaan pikku hiljaa pois myötä häpeästä, kohti ihan aitoa kekseliäisyyttä. Tai sitten niillä yhdistetään rivit kaukaloväkivallan aiheutettua skandaalin. Näin Jokereiden tapauksessa, kun Vesku Loiri maksettiin hyräilemään Katupoikien laulua prime timeen välittömästi Jokerit-HIFK-sekoilun jälkeen.

Pirteitä esimerkkejä suomalaisesta urheiluseurojen mainonnasta tarjoilevat esimerkiksi Lahden Pelicans, jonka taklaava mummo on viihdyttävä oivallus tai Tampereen Pyrinnön korisjengi, jonka videolla tarjoillaan väläys tuuria ja taitoa koriskentältä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi