Sidrería: aidon siiderin tähden

Helsinkiin avattiin maaliskuussa baari, joka edistää suomalaista siiderikulttuuria.

Helsingin Merimiehenkadulle avattiin keväällä baari, joka on omistettu juomista sellaiselle, joka jakaa paljon mielipiteitä: siiderille.

“On tyypillistä, että ihmiset eivät oikeasti tiedä paljoa siidereistä”, sanoo Ingrid Viertola, jolla on tehtäviä Stadin Panimossa, sen baarissa, Sidreríassa ja maahantuontiyritys Ultimatorissa.

Hän ei pidä titteleistä, ja sanoo olevansa “vain Stadin Panimon Ingrid”. Niin ja tietysti Sidrerían. Siellä, ja Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran (SASS) hallituksessa, hän on omistautunut siiderikulttuurin kehittämiseen ja siideritietouden edistämiseen.

“Koen siiderikulttuurin edistämisen Suomessa tosi tärkeäksi. Siiderin nousukautta on povattu jo pari vuotta, mutta tekijöitä täytyy olla, jotta niin kävisi.”

Sidrería sai alkunsa Stadin Panimon ja Ultimatorin omistajan Timo Konttisen ulkomaan matkoilta. Aitoja siidereitä tuotiin myös Suomeen, mutta jostain syystä ne jäivät kaikissa ravintoloissa ja baareissa sivuosaan. Niille oli perustettava oma paikka. Sillä on myös tavoite.

“Toivon kaikkein eniten sitä, että aidon siiderin käsite tulisi tutuksi”, Viertola sanoo.

Suomessa tehdään paljon siideriä, mutta haasteena on se, etteivät ihmiset osaa erottaa aitoa siideriä bulkkitavarasta. Sertifikaatteja tai leimoja ei ole, ja harhaanjohtavaa “aito siideri” -termiä saa käyttää kuka tahansa. Todellinen, aito siideri valmistetaan oikeista omenoista puristetusta mehusta, johon ei lisätä mitään, kun taas bulkkisiideri tehdään esanssista, sokerista tai laimennetaan viinistä.

“Ei sillä ole mitään tekemistä aidon siiderin kanssa.”

Vaikka kuluttajat tietävät koko ajan enemmän panimo-oluista, on tietoisuus siidereistä vielä vähäistä. Puuttuvien standardien vuoksi moni luulee juovansa aitoa siideriä, vaikka totuus on toinen.

Tutustumisen siiderkulttuuriin voi hyvin aloittaa viihtyisästä, espanjalaishenkisestä Sidreríasta. Henkilökunta opastaa mieleisen siiderin valinnassa mielellään, ja baarissa siiderin kanssa voi maistella myös juuri oikeita naposteltavia, tapaksia, jotka Sidreríaan toimittaa Vanhassa kauppahallissa toimiva espanjalaiskauppa El Mercado. Viertola liputtaa siiderin puolesta ruokajuomana ja vinkkaa, että maistelun voi helposti aloittaa halutessaan myös kotona.

“Kannattaa maistaa yhtä aitoa brittiläistä, yhtä aitoa espanjalaista ja yhtä aitoa ranskalaista siideriä. Syötäväksi on hyvä valita jotakin sellaista, mitä siiderin alkuperäalueella muutenkin syödään. Juustot ja lihat ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja.”

Ja jos ei huvita panna pystyyn siideri-iltaa kotona, järjestetään Sidreríassa myös tastingeja. Kippis!

Sidrería, Merimiehenkatu 18.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi