Siiri Nordin

Naisen tuoksu saneli Siiri Nordinin kohtalon.

Killer-yhtyeestä pop-ikoniksi noussut Siiri Nordin väittää rakastuneensa vaimoonsa hajun perusteella. Hänen mielestään yksityisautoilu pitäisi kieltää ja ihmisten tulisi ottaa pandoista mallia taistelutilanteissa. Onko Siiri enää järjissään?

1970-luku elää Eerikinkatu 27:ssä sijaitsevan Saunabarin väreissä ja pöytäliinoissa. Siiri Nordinin kantapaikka on täynnä muusikoita ja poikkitaidetta. Oven viereisessä julisteessa on kaksi tyttöä, toinen heistä on tummatukkainen Siiri. Tänään kameleontilla on vaaleat hiukset, kravatti, musta neuleliivi ja...

Flunssa?

"Joo. Olin rakentamassa mutsin kanssa lavasteita yhteen tanssi-

teatteribiisiin, eikä me kumpikaan käytetty maskeja. Hiottiin isoja vanerilevyjä ja niiden puupöly yhdistettynä moottoritiellä ajelemiseen ikkunat auki johti 39 asteen kuumeeseen. Perjantaina on keikka Umo Jazz Clubilla, äänen pitäisi olla silloin kondiksessa."

Toivottavasti helpottaa siihen mennessä. Levynjulkistamiskeikka on siis toukokuussa täällä Saunabarissa?

"Toivottavasti. Olin täällä viisi vuotta tarjoilijana. Siitä asti, kun täytin 18. Omistajan eli Simon kanssa me tunnettiin jo ennestään, koska olin mukana yhdessä Kaurismäen Mikan leffassa, jossa Simo oli järjestäjänä. Mutsi on suunnitellut sisustuksen ja tsekannut värejä. Aikaisemmin tässä oli Fitness-sali. Alhaalla on makeat tilaussaunat."

Tykkäsitkö tarjoilijan työstä?

"Se ei eroa kovin paljon popparin työstä. Molemmissa vastataan yleisön tarpeisiin ja molemmissa saa osakseen tuijotusta. Popparin ammatti on mun mielestä palveluammatti siinä missä tarjoilijakin."

Olet kasvanut Saunabarissa aikuiseksi?

"Joo. Touhusin aika aktiivisesti täällä 18 vuotiaasta 23 vuotiaaksi. Olen tutustunut täällä hirveän moniin ihmisiin."

Toiletissa käydessäni mietin, että mitäköhän se Siiri on duunannut täällä. Oma sukupolveni rakasteli vessoissa, entä sun ikäiset?

"Mä olen sukupolveni huono edustaja, ugly duckling. Ehkä se johtuu boheemista kodista, että silloin kun muut rakastelivat vessoissa, mä poltin sikareita ja mietin kansakunnan kohtaloa. Nuorempana otin asiat hirveän vakavasti. Meinasin ryhtyä aktivistiksi, kun ranskalaiset tekivät ydinkokeita. Ajoin voimakkaan vihreitä arvoja. Saatoin lukea muutaman artikkelin ja esiintyä hyvin tietäväisenä. Politiikka on hirveän kiinnostavaa, samoin politiikan historia. Tulen loppuelämäni ihmettelemään, miksi ihmiset toimivat yksinkertaisissa asioissa vastoin parempaa tietoa. Sotaa ei esimerkiksi pitäisi olla enää olemassa. Kaikki tietävät, ettei siitä seuraa ikinä mitään hyvää. Enkä tajua, mikseivät ihmiset kierrätä, tai miksei yksityisautoilua ole vieläkään kielletty. Vaikka olen itsekin yksityisautoilija, kieltäydyn ymmärtämästä miksi vahingolliset asiat ovat yhä sallittuja."

Siiri, et voi kieltäytyä ymmärtämästä, ellet aloita itsestäsi. Sun on luovuttava autosta.

"Mutta kun mä olen panda. Me olemme uhanlaisia, ja meitä on koko ajan vähemmä maapallolla. Pandat ovat tyytyväisiä kohtaloonsa, ne eivät edes yritä jatkaa sukua. Panda ei voi olla aktivisti."

Okei, olet mainio. Nostan kädet ilmaan. Näin pari kuukautta sitten jättiläispandan Kantonin eläintarhassa. Siellä se tosiaan köllötteli ihan tyytyväisenä.

"Pandat OVAT tyytyväisiä. Ne ovat päättäneet toisin, että nyt on niiden aika lähteä. Panda symboloi kaikkea makeata ja on myös erittäin makean värinen, mustavalkoinen. Alter egoni oli pienenä Tao Tao. Katsoin sitä piirrettyä niin hartaasti, että vanhempani meinasivat saada hermoromahduksen. Tao Taon tunnari on ensimmäinen biisi, jota olen laulanut."

Panda on siis toteemieläimesi?

"Toteemieläin on juuri oikea sana. Kun kaksi pandaurosta kohtaavat toisensa, ne eivät suinkaan ala flaidata reviiristä, vaan juoksevat päinvastaisiin suuntiin! Tuollaisen etiketin hallitseminen on harvinaista. Jos pandat ovat sellaisessa tilanteessa, jossa ne eivät voi välttää konfliktia, ne mittelevät käsillään seisomalla! Ihmisten kannattaisi ottaa mallia pandoista. Riitatilanteessa juostaisiin eri suuntiin ja taistelussa katsottaisiin, kumpi seisoo paremmin käsillään?"

Aivan mahtava sotastrategia.

"En tykkää konflikteista enkä riitelemisestä. Olen diplomaattinen myös silloin, kun ei pitäisi olla. Vasta pikkuhiljaa olen alkanut oppia suoraan sanomista. Täräytän totuuteni, panen silmät kiinni ja odotan mitä tapahtuu. Riidat syntyvät usein verensokerin alhaisesta tasosta, kun ihmiset ovat väsyneitä ja nälkäisiä. Isommat riidat ovat eri juttu. Sitä, miksi israelilaiset tappavat palestiinalaisia, ei korjata levolla ja voileivillä."

Puhutaan hajuaistista.

"Olin pienenä niin herkkä, että haistoin kaiken äärimmäisen tarkasti. Haistoin isoäitini boheemiystävien mielentilat. Jokaisella ihmisellä, myös lapsella, on oma henkinen ja fyysinen neliömetri. Isoäidin ystävät loukkasivat sitä. Jotkut heistä käyttivät parfyymia, mutta eivät deodoranttia. Heissä leijui Chanel vitosen tuoksuun sekoittuva, epävarmuuden tuoksuinen hiki. Sellaiset ihmiset halusivat shokeerata, koska pelkäsivät, ettei heitä hyväksytä muuten. Haa, sieltä tulee mun Greenpeace-burgeri."

Ja tuoksuu hyvälle.

"Nam. Hajuaistini on yhä inhottavan terävä."

Minä haistan lääkkeet, vitamiinit ja luomupillerit ihmisten ihosta.

"Tuttua. Mä rakastuin vaimooni tuoksun perusteella. Se tapahtui tuolla alakerrassa. Se pelasi biljardia sellaisessa seurueessa, jossa oli mun tuttuja. Kävelin sen selän takaa, ja pelkästä hajusta tuli sellainen olo, että se on tässä, ei ole vaihtoehtoja. Mulle ei ole aikaisemmin käynyt kenenkään tytön tai pojan kanssa samalla tavalla. Se oli niin voimakas juttu, etten tajunnut sitä ennen kuin muutaman päivän päästä. Tuoksu saneli loppuelämän."

Tiedän. Olen yrittänyt kirjoittaa mieheni tuoksusta. Se tuoksuu merelle ja keltaiselle hiekalle.

"Ihmisillä, jotka syövät sellaista ruokaa, mitä tekee mieli ja liikkuvat elämässään eteenpäin, on hyvä ominaistuoksu. Haju kertoo paljon. Ihmiset luulevat, että kyse on henkilökemioista, mutta ei se niin ole. He vaan haistavat jotain, mistä eivät pidä. Mullekin on tapahtunut niin, että joku on ilmoittanut, että kuule Siiri, meistä ei varmaan koskaan tule kavereita. Ja katkerat ihmiset haisevat tosi pahalle."

Yksi opiskelijakaveri oli jo kaksikymppisenä niin katkera, että se haisi kuolemalle. Joidenkin ominaistuoksu on tunkkainen pyykkikori.

"Tottakai näissä jutuissa voi olla kysymys myös henkilökohtaisesta hygieniasta. Jotkut eivät vaan tuuleta tai pese vaatteitaan. Faijan puoleinen isoisoäiti, Glory Miettinen, eli yli 90-vuotiaaksi ja tuoksui loppuun asti Marseille-saippualle. Hänen kotinsakin tuoksui sille! Glory oli viimeinen oikea leidi. Kulki turbaanihattu päässä Ratakatua pitkin ja käyttäytyi arvokkaasti."

Menneessä maailmassa parfyymien tarkoituksena oli peittää pahoja hajuja.

"Äiti kertoi kirjasta, jossa rintamalta tuleva mies kirjoitti rakastetulleen toivovansa, ettei tämä kävisi kylvyssä ennen miehen paluuta. Hyi helvetti, mikä ajatus. Mitä muhineemmat tuoksut, sen paremmat!"

Haju, makuaisti ja jopa kuuloaisti ovat jääneet näköaistin varjoon. Ajattele musiikkivideoita.

"Joo. Toi on tuttua. Olen inhonnut joitain videoita niin paljon, että olen sen takia vihannut koko biisiä. Kuullessani sen yhtäkkiä radiosta ilman kuvaa olenkin tykännyt siitä."

Videot ovat seksistisiä, mutta toisaalta rapin ääripäiset mies- ja naisroolit ovat seksikkäitä. Ne kimmat ovat omalla tavallaan machoja?

"Tasa-arvokeskustelut sen kun vellovat, mutta silti miehet ovat voimakkaampia kuin naiset. Sitä ei voi feikata. Naiset osaavat rakentaa taloja ja ajaa trukkia, tehdä melkein kaiken nykyään itse, joten ei ole ihme jos miehistä on kurjaa ettei niitä tarvita. Valitetaan kun miehet ajattelevat asioista eri tavalla kun naiset, mutta eivätkö naiset muka kelaa eri asioita kuin miehet? En ymmärrä, miten naisasialiikettä enää tarvitaan?"

Se johtuu ehkä siitä, että olet naimisissa naisen kanssa. Olet ulkona arvostelukuviosta ja siitä todellisuudesta missä monet naiset taistelevat?

"Joo, tavallaan olen ulkona, mutta teen paljon töitä miesten kanssa ja mulla on läheisiä miesystäviä. Miehet ovat uskollisia toisilleen. He hellivät kaveria ei jätetä -periaatetta. Naiset valittavat, kuinka paljon on tekemistä ja sen lisäksi on kuukautiset ja päläpälä. Entä joku armeijasta tuleva poika? Se on niin romuna, ettei selviä siitä välttämättä koko loppuelämänsä aikana. Pojat eivät valita, heillä ei ole tapana analysoida asioita."

Naiset kelaavat, miehet korvaavat analysoimisen tekemisellä. Se on hyvä. Itse en harrasta ihmissuhdekelailuja.

"En mäkään. Mä vihaan tehdä töitä pelkässä naisporukassa."

Sinulla oli aikanaan siilitukka. Pidätkö myös kaljuista?

"Ne ovat maskuliinisuuden ylikorostamista, vähän sama kuin ostaisi urheiluauton. Siili on mun mielestä kaljua parempi."

Entäs tatuoinnit? Esimerkiksi Kiinassa näkee todella vähän tatuointeja tai lävistyksiä.

"Siellä voi saada vatsaansa vaikka pikanuudeliravintolan menun. Mä en ole halunnut tärvellä ihoani. Kuka haluaisi piirrellä hienon keittiönpöydän pintaan? Iho on niin kaunis itsessään, ettei se välttämättä tarvitse mitään taidetta."

Siiri Nordinin albumi Me Too ilmestyy 3.5.

File: Siiri Nordin

  • Ikä: 25
  • Pituus: 165 cm
  • Paino: 60 kg
  • Juoma: Vodka
  • Tuoksu: Orvokki
  • Auto: Ford Sierra
  • Siviilisääty: Naimisissa

Oikolukija

Kansanedustaja Oras Tynkkynen esiluki artikkelin

"Feromonit lienevät tärkeitä parinmuodostuksessa. Feminismiä tarvitaan niin kauan, naisen euro on 80 senttiä ja yritysten johdossa on miehiä yli viisi kertaa niin paljon kuin naisia. Hybridiautot kuluttavat bensaa jopa 40 prosenttia vähemmän kuin tavalliset autot. Tao Tao on loistava."

8 kommenttia

Hissa haussa

28.4.2006 18:05

Eikös se ollut Napoleon joka lähetti naiselleen viestin etta on tulossa rintamalta - ja kielsi peseytymisen?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

30.4.2006 05:15

Olipas mielenkiintoinen artikkeli Siiristä :D Oli vähän pirtsakka olo näin vielä vappu bileiden päälle, pysähdyin ihan täysin tätä lukemaan. Oli kyllä niin mehevää ja kiinnostavaa tekstiä, ja hauskoja puheenaiheita et oli todella ilo lukea juttua :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kookoseläin

30.4.2006 11:47

Siiri on ilmiselvästi katsellut "värikästä luontoa" televiisiosta noin kuukausi sitten.:)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

daala

17.5.2006 18:31

Hauska ja sievistelemätön juttu Siiristä:). Oli ilo lukea.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dala

17.7.2006 18:44

Siiri, musiikkisi on upeaa. Se on pelastanut monta päivääni. Me too on uskomattoman hieno levy, kappaleet tyylisuunniltaan erilaisia mutta kaikki yhtä korkeatasoisia.
Toivottavasti jatkat musahommia vielä pitkään. Hyvää kesän jatkoa sulle, keikoilla ehkä nähdään!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nuuh... nam

19.7.2006 17:32

Ihan extembore kävin kattoos kaikkii juttui ja eksyin tänne... Tulipa luettua ja todelliselta immeiseltä vaikkutti... Mukava lukuista teksitiä, suoraan sanottu mitä ajatellaan... Nykyään kun ihmiset ovat niin sisäänpäin kääntyneitä... Ainakin täällä pohjanmaalla vai liekko sitten itse olen vaikka höpsö olenkin... Eli siis asiaan, hyvä artikkeli =)

Terv: vähemmistö

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

helo!

31.7.2007 00:38

hi!!!!! my name is dafne and I'm from Mexico city!!!
here in mexico we like a lot suomi bands. if anyone wants to chat with me(wich i'll love to), plese add me!!!! happends that I like a lot these bands and i want to learn more about them. my msn is gikabtam@hotmail.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tiijja

2.8.2008 03:32

Tämä on vaan niin upea ja mielialaa kohentava juttu, että on pakko aina tulla lukemaan uudestaan.
En kyllä ikinä poista tätä kirjanmerkeistä. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi