Suomalainen sukeltaja keräsi kymmenien miljoonien katsojien yleisön jäänalaisella sukelluksellaan

Johanna Nordblad hallitsee mielensä jäätävissäkin olosuhteissa.

Suomalaisen Johanna Nordbladin jäätävä rohkeus ja uskomaton hapenottokyky ovat nousseet maailman tietoisuuteen. Vapaasukeltaja Nordblad esiintyy National Geographicin videolla, joka on kerännyt Facebookissa jo huikeat 28 miljoonaa katselukertaa. Ian Derryn ohjaama lyhytdokumentti osallistuu National Geographicin Short Film Showcaseen, joka esittelee poikkeuksellisen upeita lyhytdokumentteja.

Videolla Nordblad esittelee hapenottokykyään, rauhallisuuttaan ja filosofiaansa.

“Siellä ei ole tilaa pelolle. Ei tilaa paniikille. Ei tilaa virheille”, Nordblad sanoo.

“Jos pystyt siihen, löydät uuden maailman. Maailman, joka on rauhallinen, kaunis, loputon ja eristynyt.”

Nordblad ei ole kuka tahansa vapaasukeltaja, vaan hän pitää hallussaan Guinnessin ennätyskirjan ennätystä sukellettuaan 50 metriä 2-asteisessa vedessä uima-asussa ja -maskissa vuonna 2015 Päijänteellä.

Lämpimässä vedessä sukeltaessa pinnan alla voi pysyä pidempään kuin reilun pari minuuttia kestävässä kylmäsukelluksessa. Parhaimmillaan Nordblad on pidätellyt hengitystään lämpimässä vedessä perästi 6 minuuttia 39 sekuntia.

Nordblad on harrastanut syväsukellusta kylmässä vedessä jo vuosituhannen alusta, mutta päätyi kylmään veteen myös hyvästä syystä onnettomuuden myötä. Hän loukkasi jalkansa pahasti vuonna 2010 alamäkipyöräilyssä ja aloitti lääkärin suosituksesta jalan kylmähoidot vuonna 2013. Heti onnettomuuden jälkeen hänen jalkansa oli jo lähellä joutua amputoiduksi, eikä hän pystynyt Marie Claire -lehden artikkelin mukaan kävelemään puoleentoista vuoteen onnettomuuden jälkeen.

Koska kivut eivät hellittäneet vuosienkaan jälkeen, tuli kylmähoito tarpeeseen. Marie Claire -lehden artikkelin mukaan Nordblad oppi siinä tilassa nauttimaan hyisestä vedestä ja on siitä lähtien keskittynyt harrastuksessaan jäänalaiseen sukeltamiseen.

Yle tutustui Johanna Nordbladin mielenhallintaan helmikuussa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi