Suomalaisen peliteollisuuden jalokivi Control keräsi huippuarviot maailmalta

Vaikka arviot olivat odotetun hyviä, ehti Remedyn johto jo myymään ison kasan peliyhtiön osakkeita.

Martti Suosalo sai pelissä talonmiehen roolin.
Martti Suosalo sai pelissä talonmiehen roolin. Kuva: Remedy

Tänään on suomalaisen peliteollisuuden kannalta suuri päivä, kun peliyhtiö Remedyn Control-peli julkaistiin. Peli, jota on tehty jo vuosia ja jonka budjetiksi on kerrottu 20-30 miljoonaa euroa, on yksi suurimpia suomalaisen pelifirman satsauksia koskaan.

Peli keräsi julkaisupäivänään hyvät arvostelut, kun muun muassa Metacritic-sivusto antoi sille 81 pistettä sataan yltävällä asteikollaan.

Eräs kriitikko sanoo pelin kuuluvan vuoden parhaimmistoon, toinen puolestaan antaa kiitosta sen outoudesta ja siitä, että se pakottaa pelaajan ajattelemaan. Peli saa kiitosta myös siitä, että se tarjoaa räiskinnän oheen erilaisia pulmia ratkaistavaksi ja supervoimia käytettäväksi.

Monissa arvioissa nousee esiin pelin outous nimenomaan vetovoimatekijänä.

“Control nojaa mysteereihin ja hämmennykseen jotka syntyvät siitä, kun havaitsemamme todellisuus rakoilee ja normaaleina pitämämme luonnonlait rikkoutuvat”, kirjoittaa Mikrobitin Jori Virtanen arviossaan

Peliammattilaiset tunnistavat pelistä myös suomalaisen Remedyn kädenjäljen. Osa sanoo pelin muistuttavan yhtiön aiempia pelejä, kuten Max Payne tai Alan Wake -pelejä, toiset toivovat että Remedy saisi pelejä ulos tiuhempaan tahtiin.

Controliin tehdyt kymmenien miljoonien satsaukset ovat isoja myös kansainvälisellä mittapuulla. Muutamat maailman kalleimmat pelit ylittävät sadan miljoonan dollarin budjetin ja isoimmat nousevat yli 200 miljoonaan, mutta harvassa ovat useiden kymmenien miljoonien pelitkin.

Satsausta on verrattu leffateollisuuteen: Controlin 20-30 miljoonaa euroa ovat moninkertaiset verrattuna keskimääräiseen 1,3 miljoonaa euroa maksavaan suomalaiseen elokuvaan ja jopa seitsemän miljoonaa euroa maksaneen Aku Louhimiehen Tuntemattomaan sotilaaseen.

Miksi Remedyn johto myi osakkeitaan ennen julkaisua?

Jotain muutakin “outoa” on Controlin tarinassa kuin itse peli. Helsingin Sanomat haastatteli Remedyn toimitusjohtajaa Tero Virtalaa peliin liittyvistä odotuksista. Virtala kertoi jutussa tekijöiden jo tietävän, millaiset arviot peli tulee saamaan ja miten ennakkomyynti on sujunut valituilla markkinoilla.

”Sanotaan nyt näin, että meillä on positiivinen, innostunut tunnelma”, Virtala sanoi Hesarille.

Pörssiyhtiön kuten Remedyn tulisi ilmoittaa pörssikurssiin mahdollisista vaikuttavista uutisista omalla pörssitiedotteellaan. Nyt on tulkinnasta kiinni, oliko Virtalan optimistisilla kommenteilla merkitystä pörssikurssiin.

Ei tunnu kovin kaukaa haetulta, että vastaavat kommentit ennen pelin julkaisua voisivat vaikuttaa pörssikurssiin yrityksessä, joka nojaa vahvasti yksittäisen, superkalliin ja pitkään rakennetun tuotteen varaan.

Epäilykset pörssikurssiin vaikuttamisesta nousivat entistä kiinnostavammaksi, kun kaksi päivää Hesarin jutun julkaisemisen jälkeen sekä toimitusjohtaja Virtala ja Remedyn perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Markus Mäki myivät Remedyn osakkeitaan yhteensä yli kahdella miljoonalla eurolla.

Kirjailija ja toimittaja Karo Hämäläinen bongasi johdon osakemyynnit ja nosti esiin aiheellisia kriittisiä kysymyksiä, joita myös Hesari käsitteli jatkojutussaan. Hesari kysyi, menikö kaikki toimitusjohtaja Virtalan mukaan pörssiyhtiön sääntöjenmukaisesti?

”Kyllä minä sen ymmärrän, että voi syntyä tuon tyyppisiä kysymyksiä. Meidän näkökulma oli se, että emme ole myyneet yhtään kahteen vuoteen, ja nyt tulosjulkistuksen ja pelin julkaisemisen välissä oli tilaisuus myydä.”

13. elokuuta Remedy julkaisi puolivuosikatsauksen, jossa yhtiön osakkeen arvo oli noin 9,76 euroa. Hesarin jutun ilmestymispäivänä kurssi oli 10,40 euroa, mutta johdon myydessä osakkeita arvo oli noussut jo noin 12,50 euroon. Viikon sisällä osake ehti jo pudota alle yhdentoista euron, mutta on jutun kirjoitushetkellä noussut jo takaisin 12,50 euroon.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi