Suomi-opas `08 - Oulu

1 200 euron seksilelu

Keltainen aitta. Hanna-Maaria, 19  ja  Jemina, 19
Keltainen aitta. Hanna-Maaria, 19 ja Jemina, 19

Suurin erotiikkaliike

Yli 3 000 eroottista leffaa. Sata erilaista dildoa, nukkeja, ruoskia, kahleita, öljyjä, vaatteita, kuulia, lehtiä. Vuonna 1995 perustettu Erotica Shop käsittää 250 neliötä aikuisten leluja. Talon (ja kaupungin) kallein seksituote on 18 karaatin kullatu, moottoroitu klitoriskiihotin, jonka saa omakseen 1 200 eurolla. Erotica Shop järjestää myös Oulun Erotiikkamessut.

Erotica Shop, Rautatienkatu 16

Vaarallisin risteys

Jos haluat säilyä hengissä, on Joutsentien ja Paljetien liittymäkohta parempi kiertää kaukaa. Vuonna 2007 se vaati viiden kevyen liikenteen käyttäjän hengen. Kolme viidestä risteyksessä tapahtuneesta henkilövahinko-onnettomuudesta sattui polkupyöräilijöiden kanssa. Risteys mainittiin jo vuonna 2005 liikenneturvallisuusraportissa henkilövahinko-onnettomuuksien kasaumakohteena. Risteys on alamäessä, eikä siinä ole liikennevaloja.

Joutsentie-Paljetie, Taka-Lyötty

Kulunein kaupunkivitsi

”Oulussa teatteri on rakennettu merelle, yliopisto suolle ja satama kuivalle maalle”. Oululaisten logiikalla tässä ei ole mitään kummallista, mutta ulkopaikkakuntalainen kun ei aina tajua.

Vanhin sauna

Kauppaporvareiden vanha huvilamiljöö Villa Salmenranta sai vuoden 2008 Oulun läänin rakennussuojelupalkinnon. Pihapiiristä löytyy myös Oulun vanhin sauna, jonka löylyihin mahtuu kerralla kymmenen saunojaa. Hirsirunkoista savusaunaa ei ole nykyaikaistettu: siellä on edelleen osin maalattia ja vesi kannetaan muualta. Sauna on saavuttanut yli sadan vuoden iän.

Villa Salmenranta, Hietasaari

Kallein hotellihuone

Holiday Inn -hotellin ylimmän kerroksen 32-neliöinen luksussviitti sisältää makuu- ja olohuoneen, saunan, poreammeen, katetun parvekkeen sekä suoran näkymän Tuomiokirkolle. Perushinta sviitille on 279 euroa yöltä. 292 eurolla irtoaa myös huoneeseen toimitetut kuohuviinit, suklaakonvehdit ja hedelmät sekä aamiainen, joka koostuu kuoharista, tuoreista mansikoista, briejuustovoisarvista, belgialaisesta suklaasta ja kahvista. Kesäviikonloput ovat jo varattuja, kokeile syksyä.

Holiday Inn, Kirkkokatu 3

Korkein uimahyppypaikka

Oulun ja Kempeleen rajalla Nesteen huoltoaseman takana Ouluntullissa on Kalliomontuksi kutsuttu uimaranta, jossa voi harrastaa uimahyppyjä enimmillään kuuden metrin korkeudesta. Siellä viihtyvät myös laitesukeltajat: vesi on paikoin jopa 12 metriä syvää.

Kalliomonttu, Ouluntulli

Historiallisin kesäkahvila

Oulun kauppaseura perusti Oulun linnan raunioiden jäljelle jääneeseen osaan vuonna 1828 ruutikellarin, jonka päälle rakennettiin vuonna 1875 Oulun merikoulun tähtitorni astronomian opetusta varten. Volmar Westlingin suunnittelema torni on toiminut kesäkahvilana vuodesta 1912.

Tähtitornin kahvila, Linnansaari 1

Vanhin pizzeria

Pikaruokagurujen pitämän kaenkky.comin tutkimusten mukaan Oulun pitkäikäisin pizzeria on Da Mario. Siitä on kaupparekisterimerkintä päiväyksellä 27.5.1982 ja yritys on toiminut samalla nimellä jo reilut 22 vuotta. Erikoisuutena Da Mariossa on kiviseinään integroitu akvaario.

Da Mario, Torikatu 24

Suosituin pussikaljapaikka

Kiikelinsaaren suosiosta kertoo se, että Kiikeli piti viime vuona sulkea kesäöiksi. Samaa linjaa jatketaan myös tänä vuonna. Saaren rauhoittaminen paksulompakkoisten omaksi pikku takapihaksi maksoi viime kesänä 31 800 euroa. Näin ollen päivätissuttelu on alueella suorastaan pakollista, jotta maksetuille verorahoille saisi vastinetta.

Kiikeli Pokkisen kaupunginosassa

Marginaalisin kirjakauppa

Kirjakahvila Nispero on pienen kahvilan ja valtavan kirjavalikoiman yhdistelmä. Edustettuna on paitsi pienempien kustantamojen, kuten Aseman, Sammakon ja Liken kirjallisuus, myös paikallisten omakustanteet. Pullakahvit voi juoda vaihtuvien ”hiplauskirjojen” parissa.

Kirjakahvila Nispero, Pakkahuoneenkatu 5

Vanhin rokkiklubi

45 Special aloitti toimintansa vuonna 1990 Oulun ensimmäisenä rokkiklubina. Taipaleen aikana oululaisyleisöä on ilahduttanut niin Kauko Röyhkä kuin Remukin. 1997 Nelivitonen sai yläkerran, ja vastikään remontin kokeneesta keskikerroksesta saa nyt myös ruokaa.

45 Special, Saaristonkatu 12

Halvin olut

40-paikkaisen Wingerin oluen litrahinta on 7,5 euroa. Hanassa on Karjalaa, ja sitä myydään 0,6 litran tuopeissa 4,5 euron hintaan.

Winger, Kauppurienkatu 9

Kirkkain vesi

Hiukkavaaran pohjoispuolella sijaitsevan Valkiaisjärven kirkas vesi muodostuu pohjavesipurkaumista ja hiekkaisten kankaiden läpi kulkevista lumien sulamis- ja sadevesistä. Länsirannalla on Oulun kaupungin hoitama yleinen uimaranta, pohjoisrannalla kesäasuntoja.

Valkiaisjärvi, Niiles

Kummallisin virkistysalue

Pateniemen vanhan sahan alue on yleisessä virkistyskäytössä, vaikka se on Stora Enson yksityisalue. Maaperä on saastunutta, mutta dioksiinit ovat painuneet maan sisälle. Suunnitelmia on tehty alueen kunnostamisesta jopa asuinkäyttöön, mutta toistaiseksi mitään ei ole pantu täytäntöön. Tästä stalkermaisesta ilmapiiristä voinee siis nauttia vielä jatkossakin.

Pateniemen saha, Sahatie 21

Laajin olutvalikoima

Oluthuone Leskisessä on 16 hana- ja 50 pullo-olutta. Erikoisuuksina Leskinen tarjoilee kuukausittain vaihtuvan Hyvät Olutravintolat Ry:n Kuukauden Oluen, belgialaisiin erikoisuuksiin keskittyvän Vierailevan Belgin ja saksalaista olutperinnettä kunnioittavan Gäst Schimanskin.

Oluthuone Leskinen, Kirkkokatu 10

Opiskele Oulu

  • Biisi: Kauko Röyhkä: Paska kaupunki. Oulun pojan näkemys nuoruuden kotikaupungistaan.
  • Kirja: Ari Paulow: Jesse Hackman -dekkarit. Pulp-tarinoita Oulun alamaailmasta, pohjautuvat löyhästi tositapahtumiin.
  • Leffa: Dark Floors – The Lordi Motion Picture. Scanfilin vanhassa tuotantohallissa kuvattu ja Energia Areenalla maailmanensi-iltansa saanut kauhuraina.

1 kommentti

sofiaL.

17.7.2008 15:24

ihan järkyttävä läävä koko kaupunkI! Kiertäkää oulu kaukaa jos etsitte mitään vähänkään tasokasta...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi