Suomi-opas: Turku

Hyvä Mami! Kiitos Kakola! Tsekkaa Turun väkevät asiat, jos Kanervaa ei lasketa.

BeachFutiksessa miesten sarjan voitti viime vuonna FC Rantakirput.
BeachFutiksessa miesten sarjan voitti viime vuonna FC Rantakirput.

Paras pöytä

Kaupungin halutuin pöytä, kaupungin paras vuosimallia 2009, löytyy Läntiseltä Rantakadulta, ravintola Hermannista. Kahden hengen pöytään kuuluu oma ranskalainen parveke. Romanttisen tunnelman kruunaa jokimaisema. Pöytä on usein varattu pitkäksikin ajaksi eteenpäin. Toisinaan paikalle saapuvat asiakkaat haluavat istua pöydässä edes 15 minuutin ajan, vaikka heille kerrottaisiin, että seuraava varaus alkaa jo hetken kuluttua. 

Ravintola Herman, Läntinen Rantakatu 37

Paras ravintolakatu

Pitkän pitkä Eerikinkatu houkuttelee janoisia ja nälkäisiä turkulaisia luokseen laajalla valikoimalla ravintoloita. Aloitella voi The Castlessa, Koulussa tai Red Hot Chilisissä ja siirtyä myöhemmin yökerhoon: Vegasiin, Marilyniin tai Börsiin. Pubitunnelmasta kiinnostuneet suuntaavat Tinikseen, Hospodaan tai Erik 29:ään. Kotimatkalla ruoat haetaan Hesburgerista, Semiburgerista tai Agalista. Seuraavan päivän darraruokailut hoituvat Fransmannissa, Ricossa, Rossossa, Armadassa tai Sevillassa ja jälkipelit biljardiravintola Galaxie Centerissä. Paras vuodesta 2008.
Eerikinkatu

Paras pelastus

Pahoin ränsistynyt, legendaarinen ja maineikas ravintola Pinella sulki ovensa vuonna 2004. Siitä eteenpäin historiallisen rakennuksen kohtalo puhututti turkulaisia. Turun alueen suurimmat arkeologiset kaivaukset aloitettiin Pinellassa vuonna 2010 Aki Pihlmanin johdolla. Sunborn Oy vuokrasi kohteen itselleen ja osallistui kunnostukseen. Saneerausprojektin kokoinaiskustannukset nousivat lopulta liki kolmeen miljoonaan euroon. Tämän vuoden maaliskuussa ravintola avasi jälleen ovensa osoittaen, että aivan kaikki vanhat rakennukset eivät Turussa saakaan purkutuomiota. Pinella oli viime vuoden paras pelastus.

Pinella, Vanha Suurtori 2

Paras bäkkäri

Klubin bäkkärin on pakko olla hyvä, onhan se valittu kaupungin parhaaksi vuosina 2006 ja 2010. Paikka on legendaarinen, mutta seiniltä löytyy töherryksiä ja suttuja – ihan kuin muidenkin klubien takahuoneista. Esiintyjien raiderit ovat välillä roisiakin luettavaa: "Eräskin viiden miehen bändi pyysi yhteensä 96 pulloa olutta", tiesi Klubin toimitusjohtaja Seppo Tahvanainen kertoa vuonna 2006. Meno ei ole laantunut. Vaikka seinät maalataankin silloin tällöin siisteiksi, ne pysyvät puhtaina häviävän lyhyen hetken.

Klubi, Humalistonkatu 8

Paras tori

Carl Ludvig Engel merkitsi pääkirjaston viereisen alueen Turun palon jälkeiseen asemakaavaan Vähätoriksi. Vuonna 2009 Vähätorin ilmettä paranneltiin: suihkulähdettä kunnostettiin, nupukivestystä uusittiin ja joen rannan penkkejä lisättiin. Oman lisänsä historiallisen pääkirjaston lisäksi tuovat Mami ja Rocca, joiden tunnelmalliset terassit palvelevat alueen ruokalijoita. Tänä kesänä tori herää unestaan, kun ohjelmatarjontaa lisätään. Esimerkiksi Valtakunnallisten kotiseutupäivien avajaisia vietetään Vähätorilla monipuolisen ohjelman kera. Titteli parhaudesta tuli vuonna 2010.
Vähätori

Paras ruoka

Helsinki on täynnä hyviä ruokaravintoloita, mutta osataan meillä Turussakin! Viisi Tähteä -lehti rankkaa vuosittain 50 Suomen parasta ravintolaa, ja vuonna 2009 Mami nousi sijalta 35 sijalle 8 ollen näin paras Helsingin ulkopuolinen ravintola, ja ainoa ei-helsinkiläinen ravintola top 10:ssä. City palkitsi Mamin Vuonna 2010 takapakkia tuli parisen sijaa Mamin tipahdettua sijalle 11, mutta turkulaisravintola on edelleen paras Helsingin ulkopuolisista. Mami saa kehuja myös asiakkailtaan: eat.fi-palvelu rankkaa Mamin käyttäjien arvostelujen perusteella Turun toiseksi parhaaksi ravintolaksi.
Mami, Linnankatu 3

Paras kirjakauppa

Vuonna 1996 yhden miehen voimin perustettu kustantamo Sammakko on kasvanut melkoista vauhtia. Nykyisin Sammakolla on oma kirjakauppa Helsingissä, sekä valtuutettuja jälleenmyyjiä muualla Suomessa. Turun liike muutti Humalistonkadulta Kauppiaskadulle lähemmäs kirjallista kehtoa, pääkirjastoa. Sammakossa myydään uutta ja vanhaa kirjallisuutta suomeksi ja monilla muilla kielillä. Kustannusosakeyhtiön tallissa olevien kirjailijoiden määrä on kasvanut melkoisesti. 2010-lukulaisesti Sammakko loikkii tietysti myös netissä, ja teoksia on mahdollista ostaa verkkokaupasta. Professori Alf Rehn on nimittänyt Sammakkoa "maailman parhaaksi yritykseksi." Cityn valinta 2006.

Sammakon Kirjakauppa, Kauppiaskatu 3 ja www.sammakko.com

Artsia kahvia

Kaikkihan nyt kahvia osaa keittää, mutta Café Artissa taito todella osataan. Viidesti Vuoden Barista -titteli on mennyt Café Artin työntekijälle, ja se ei ole ihan vähän se. Kahvilan oma barista Mikko Haahti nappasi vuonna 2010 jo kolmannen kerran Latte Art -mestaruuden. Kapungin parasta kahvia saa edelleen – ihan todistetusti – Café Artista. Cityn ohjasi oikeaan osoitteeseen jo vuonna 2006.

Café Art, Läntinen Rantakatu 5, www.cafeart.fi

Jazz-klubien a-luokkaa

Jazz-musiikin liveillat ovat lisääntyneet ympäri Turkua, mutta Monk pitää pintansa. Klubin monipuolinen ohjelma ei sisällä kuitenkaan pelkkää jazzia: mukana on esimerkiksi stand up -komediaa ja viime keväänä käynnistyneitä lauluntekijäklubeja. Viikonloppuisin menosta vastaavat DJ:t ja aina silloin tällöin lava on avoin halukkaille jamittelijoille.

Monk, Humalistonkatu 3

Turistikohde-must!

Kukaan ei sinne oikeasti halua, mutta turistikierrokset ovat silti loppuunmyytyjä. Siis Kakolaan. Vankila keskellä kaupunkia on kiehtonut turisteja ja turkulaisiakin yli sata vuotta, joten tilaisuus kurkistaa sisään käytetään hyväksi. Opastettuja Kakola-kierroksia järjestetään tänä kesänä viimeistä vuotta! Lippuja voi kysellä Turku Touringista.


Check list

  • 15.7. Maalaismaisemassa Karjurock-festareilla Uudessakaupungissa esiintyvät Irina, Kotiteollisuus, Negative ja Mamba. Liput alkaen 26 e.
  • 16.7. Viime kesänä Kupittaanpuistoon kokoontui yli 5000 ihmistä viettämään suurta yhteispiknikkiä, Botellónia, hyvässä hengessä totta kai. Mukaan on ilmoittautunut jo yli 6000 ihmistä!
  • 16.7. Paraisten kalkkikaivoksessa pidettävää Rowlit musiikki-iltaa tähdittää ruotalainen Roxette. Musiikki soi koko illan uniikissa ympäristössä. 65 e.
  • 23.7. BeachFutis-turnaus käydään iloisella mielellä viileällä hiekalla Ispoisten uimarannalla. Jatkobileet ja palkintojenjako The Monkeyssa. www.beachfutis.com.
  • 23.7. Musiikkia, performanssiesityksiä, taidehuutokauppa ja kyllä – tyynysotaa – Uittamon tanssipaviljongilla ja sen ympäristössä eli Ilmiö siis. Mukana Absoluuttinen Nollapiste ja Eleanoora Rosenholm.
  • 26.7. Kaupunkifestivaali DBTL vyöryy Turkuun ja toreille kuudeksi päiväksi. Kotimaisten huippujen lisäksi esintymässä on WASP.
  • 28.7. Varsinais-Suomen Kotiseutupäivät 31.7. asti. Teemana on eurooppalainen kulttuuri Suomessa.
  • 5.8. Klassisen musiikin juhla kaikuu konserttisaleissa ja seilaa saaristoon kaksi viikkoa. 50 konserttia ja tapahtumaa. www.tmj.fi.

1 kommentti

Caelestis

24.7.2011 17:53

Ulkoiluvinkki aurinkoisille kesäpäiville: frisbeegolfrata Turun Urheilupuistossa, Itäisen Rantakadun ja Itäisen Pitkäkadun välissä, aloituspiste lähellä Martin- ja Myllysiltaa.

Leppoisaa menoa pienellä porukalla, aloittelijoillekin sopivana ja hauskana paikkana. Mikäs sen parempaa, kuin ihailla maisemia kalliolta kiekkoa heitellessä ja siideriä/olutta siemaillessa hyvällä porukalla!

Ko. paikassa itsekin tutustuin lajiin ensimmäistä kertaa, ja hauskaa oli!

—c—

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi