Surffaa Suomeen

Reppumatkaajan kuusi käskyä sohvasurffaukseen.

Ullan mukaan sohvasurffaajat eivät aina yritä päästä sohvalle, vaan joskus myös pöksyihin.
Ullan mukaan sohvasurffaajat eivät aina yritä päästä sohvalle, vaan joskus myös pöksyihin.

Rahat lopussa? Haluat lähteä reissuun halvalla? Tai ilmaiseksi? Ratkaisusi on Couch Surfing. Mutta on turha lähteä (Itä-)merta edemmäs kalaan. Tee Suomirundi sohvalta sohvalle. Tai ota väsynyt Suomi-matkaaja omalle sohvallesi. Entinen sohvasurffaaja kommentoi.

1. Rekisteröidy netissä

Paras ja laajin sohvasurffausyhteisö on Couchsurfing.org. Mukana on jo yli 18 000 suomalaista. Voit kokeilla myös pienempää, rinnalle perustettua yhteisöä Hospitality Clubia (Hospitalityclub.org). Liityttyäsi tee itsellesi profiili, jotta voit ottaa muihin yhteyttä ja sinun tietosi nähdään. Couchsurfing.com-sivuston surffaajien keski-ikä on 28 vuotta. Liity myös Facebook-yhteisöön Couch Surfing.

Ex-sohvasurffaaja Ulla, 25:
"Käytin itse Hospitality Clubia, se oli vuosia sitten paljon isompi juttu, mutta ei enää."

2. Valitse reittisi

Kaikilta kaupunkiseuduilta löytyy sohvasurffaajia. Kirjoitushetkellä Helsingissä on 377 välittömästi vapaata sohvaa, Tampereella 180, Turussa 154, Oulussa 79, Jyväskylässä 108 ja Rovaniemellä 18. Myös Kuusamossa, Kristiinankaupungissa ja Mäntyharjulla on joskus lainattu sohvaa. Kotimaan sisäinen surffaus on yleistä etenkin vaihto-opiskelijoiden keskuudessa.

Ulla:
"Olen surffannut Italiassa, Saksassa, Sveitsissä, Hollannissa, Ranskassa, Belgiassa ja Luxembourgissa."

3. Jätä pyyntö

Kun olet löytänyt sopivan ja luotettavan tyypin, jätä hänelle pyyntö. Mitä enemmän kerrot itsestäsi profiilissa, sitä paremmin sinuun luotetaan. Kuvat itsestäsi ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Jos aiot bailata aamuneljään Jyväskylän yössä, kerro aikeistasi hostaajalle.

4. Sovi yksityiskohdista

Kun pyyntösi on hyväksytty ja lyötte lukkoon ajankohdat, pidä kiinni sovitusta ja ilmoita, jos aikeesi muuttuvat. Etikettiin kuuluvat niin yhden yön pikavisiitit kuin viikonkin mittaiset pysähdykset. Mukavuuden ei kuulu olla hotellitasoa, joten harva uskaltaa antaa avaimiaan käyttöösi. Jos niin tekee, onnittele itseäsi saamastasi luottamuksesta (tai varoita sitä urpoa jatkon kannalta). Kun olet tehnyt onnistuneen visiitin, kirjoita sivustolle hostaajastasi suositus, jotta häneen luotetaan jatkossakin.

Ulla:
"Tuliainen piristää hostaajaa. Noin puolet on antanut avaimet käyttööni."

5. Varo näitä

Raiskaajat, pedarit, hullut, varkaat

Couch Surfing perustuu majoituksen ilmaisuuteen, tämä koskee myös luonnon luottokorttia vinguttavia. Niin, se sohva tarkoittaa ihan oikeasti sohvaa.

Huolissasi turvallisuudesta? Et ole ainoa. Varovaisuuteen on syytä, sivustolta on löydetty muutamia deittiseuraa etsiviä. Vuonna 2009 hongkongilainen nainen oli saanut majapaikan Britanniassa asuvalta mieheltä, joka raiskasi naisen kahdesti ja uhkasi tappaa tämän. Seurauksena oli 10 vuoden tuomio.

Ulla:
"Kolme ihmistä on tullut kohteliaasti kysymään, pääseekö samaan sänkyyn nukkumaan. Eräs intialainen, jonka luona olin Belgiassa, kosi minua ja kirjoitti lähtöni jälkeen profiiliini: When she left, it makes an empty space and hard to fill."

6. Reppu selkään ja mars matkaan!

Pidä hauskaa ja älä tule raiskatuksi.

Lähteet: Couchsurfing.com, Hospitalityclub.org, Opencouchsurfing.org, Sohvasurffaus - tutkimus ilmiöön vaikuttavista tekijöistä käyttäjien näkökulmasta (Saimaan AMK 2011)

4 kommenttia

Caelestis

24.7.2011 17:36

Couchsurfferi ilmoittautuu! Tutustuin ilmiöön täällä Hollannissa kaksi vuotta sitten, aivan eri mainio! Couchsurfing ei todellakaan rajoitu pelkkään yöpymistarjoamisiin/kyselyihin, vaan sen ympärillä on eri joukko säännöllisiä ja epäsäännöllisiä tapahtumia. Esimerkkeinä: Amsterdamin viikottaiset tapaamiset, pot luck -ruokailuilta Corkissa, yhteismatka Octoberfestille, jne. jne.

Tapahtumiin voi osallistua yleensä myös ilman rekisteröitymistä (poikkeuksia tietysti on). Jos kiinnostaa tavata uusia ihmisiä ympäri maailman (kirjaimellisesti), on CS *sinunkin* juttusi. Suosittelen seeässäilyä lämpimästi kaikille!

—c—

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Caelestis

24.7.2011 17:44

Pienenä vertailukohtana: kun aloitin Cityilyn (blogailun ja foorumilla notkuilun) 2006, täällä oli samankaltainen CS:ään verrattava ilmapiiri. Avoin, hauska ja uusia kokemuksia sekä tuttavuuksia tarjoava järjestelmä, joka CS:n tavoin toimi vain ja ainoastaan ihmisten vapaaehtoisuuteen ja uteliaisuuteen perustuen. Siitä ajasta on lämpimät muistot. Cityllä oli vankka ja aktiivinen fanijoukko, jotka jaksoivat järjestää tapahtumia säännöllisen epäsäännöllisesti.

Ne, jotka tietävät, mistä puhun: kokeilkaa CS:ää. :D

—c—

PS: Kyllä, voidaan kysyä, miksi tällaista ilmapiiriä ja "sisäpiiriä" ei ole enää olemassa Cityssä. Mutta se olisi aihe ihan omalle kirjoitukselleen ;-)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kiittiei

27.7.2011 10:40

Käväisin CS:n sivuilla ja yllätyin. En tiennytkään miten paljon puunhalaajia tähän maailmaan mahtuu. Itse en voisi kuvitellakkaan budjaavani jonkun ituhipin tahmealla sohvalla vain herätäkseni keskellä yötä siihen, että se runkkaa silmät kiiluen n. 15 sentin päästä mun naamasta.

Täytyyhän noitten kaikkien 'jäsenien' olla jotain ihme IRQ-porukkaa jolla mättää joku IRL-ihmissuhteiden solmimisessa. Itselläni ei ainakaan ole aikaa tai edes haluja kutsua ventovieraita yökylään, tarpeeksi hommaa rittää jo olemassaolevien ystävien kanssa.

Ovat kuin kassajonossa petunioittensa takana yksin homehtuvat mummot; päivän ainoa ihmiskontakti on se jenkkiä jauhava peroksiidiblondi jota kiinnostaa ihan kybällä, miten mummun suoli toimi viime viikolla.

Sori vaan, ei pysty ymmärtämään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

minni92

5.4.2015 00:45

Itse olen jäsen ryhmässä, ja koen kyllä todella hyvänä paikkana, toistaiseksi ei ole ketään epämääräistä osunut kohdalle, ja jos raiskauksia pelkää niin aina voi valikoida myös omalle sohvalle majoittuvien sukupuolta, itse en ainakaan yksin asuvana uskalla edes majoittaa miehiä :P
Tätä kautta oppii hyvin uusia kulttuureita ja uusia ystäviä saa maailman laajuisesti ^^
Ja sekin että jos on ilmoittanut ottavansa omalle sohvalleen majoittujia, ei tarkoita että kaikki on otettava sisään jotka yhteyttä ottavat. Turvallisemmaksi olen kokenut nähdä uudet tuttavuudet esim. kaupungilla, jolloin näen hiukan millaisia he ovat, ja uskallanko näyttää missä asun.

Edelliseen pakko kommentoida, mikä vika on tehdä tuttavuuksia netissä? Ei se automaattisesti tarkoita että on epäsosiaalinen eikä osaa tehdä tuttavuuksia kasvotusten, jos on nettisivuilla joissa tutustutaan uusiin ihmisiin. Omaasta mielestäni ainakin se on vain antanut ihmislle mahdollisuuden aloittaa uusia ystävyyksiä, jos ei esim ole harrastuksia tai muuta jossa kehtaisi täysin tuntemattomille alkaa höpöttää joutavia. Omista erittäin läheisistä ystävistäni moni, niin suomesta kuin ulkomailtakin, olen tutustunut juurikin netin kautta, kenet mistäkin sivulta, enkä koe sitä huonona asiana. Heitä en vaihtaisi pois mistään hinnasta!! Että tervetuloa vaan nyky yhteiskuntaan jossa tietokone elämä on osana arkea, kukin päättä vain kuinka paljon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi