Täältä nirvanaan

Haluatko löytää itsesi? Sitten sinun on matkustettava Intiaan, sanoo kaikkien tieteiden maisteri Walter de Camp.

Meistä voi tuntua naurettavalta, että Richard Gere haluaa asua teltassa Intiassa. Mutta se on hänen asiansa. Sen tähden myös sinun täytyy ensimmäiseksi painaa päähäsi yksinkertainen juttu: kenelläkään ei ole oikeutta asettaa kyseenalaiseksi Intian matkasi motiiveja. Olivatpa ne mitkä tahansa - tai miten huteroja hyvänsä - ne ovat sinun yksityisasiasi.

Länkkärit matkustavat Intiaan monesta syystä. Turvallisesti voidaan väittää, että kaikkein kyynisinkin matkailija toivoo Intiassa kokevansa jotakin, joka muuttaisi hänen sielunsa rakennetta. Monet matkustavat Intiaan löytääkseen sieltä itsensä.

Intian ihmeellisyys perustuu paljolti sen väestön enemmistön hindulaisuuteen. Sen tähden rohkeimmat ja seikkailuhenkisimmät Intian kävijät ovat kautta aikojen halunneet kurkistaa sisään hindulaisuuden pyhään maailmaan. Eräät ovat jääneet sille tripille. Missä he ovat nyt? Ehkä nirvanassa.

Seuraavia ohjeita noudattaen sinäkin voit lähteä matkaan.

Intiaan päästyäsi sinun pitää löytää pyhä mies eli sadhu. Olet luultavasti nähnyt heitä valokuvissa tai postikorteissa. älä ole huolissasi. Intiassa on arviolta kahdeksan miljoonaa sadhua.

Sahdut erottuvat helposti ulkonäkönsä ansiosta jopa keskellä väentungosta. Sadhut eivät yleensä aja partaansa. He tuhrivat ihonsa tuhkalla, ja heidän tukkansa on rastamaisesti takuilla. Muutamat sadhut liikkuvat ihmisten joukossa täysin alastomina. Useimmat ovat kuitenkin pukeutuneet lungiin. Se on kangas, joka kierretään löysästi vartalon ympärille ja solmitaan paikoilleen. Sadhun lungin väri sekä hänen tilakinsa (otsaansa ja ylävartaloonsa maalatut merkit) osoittavat, mihin sektiin hän kuuluu. Shiva-jumalan palvojat käyttävät oranssin väristä lungia ja heidän otsatilakissaan on kolme vaakasuoraa raitaa. Vishnu-diggarit taas käyttävät valkoista tai ruskeaa lungia ja kolmea pystysuoraa raitaa. Simppeliä, eikö vain.

Sadhut ovat pyhiä miehiä sen tähden, että he ovat onnistuneet uudelleensyntymisen loputtomissa kiemuroissa nousemaan hindulaisen neliportaisen valikon ylimmälle tasolle. Seuraava askel vie heidät nirvanaan, jos mikään ei mene pieleen.

Vishnu-sadhun tunnistaa kolmesta pystyraidasta.
Vishnu-sadhun tunnistaa kolmesta pystyraidasta.
Hindulaisen käsityksen mukaan elämän neliportaikko on alhaalta lukien seuraava: brahmachari (opiskeluvaihe), grihastra (avioliitto ja perhe-elämä), vanaprastha (materiaalisesta maailmasta irrottautuminen) ja sanyasa (materiaalisen maailman hylkääminen). Sanyasit eli sadhut ovat päässeet neljännelle tasolle, jättäneet kotinsa ja omaisuutensa ja hylänneet lihalliset ilot. Heidän elämänsä on askeettisen kurinalaista, ja he harjoittavat pyhiinvaeltamista ja meditaatiota saavuttaakseen valaistumisen ja yhteyden jumalan kanssa.

Eräs asia on kuitenkin tärkeä: mistä sinä voit tietää, että kadulla bongaamasi tuhkanpeittämä hiippari on aito sadhu eikä feikkisadhu, joita myöskin kuhisee Intiassa? Feikkisadhut ovat hommanneet lunginsa ja tilakinsa muiden ihmisten, pääasiassa turistien, kusettamiseksi. He ovat liikkeellä viedäkseen rupiasi.

Vastaus: Oikeat pyhät miehet eivät ole kovin innostuneita tekemään itseään tykö. Hindulaisuus ei ole käännyttämiseen orientoitunut uskonto. Asiat tapahtuvat päinvastoin: sinun pitää löytää tie pyhän miehen luokse. Jos joku siis tyrkyttää itseään, hän on taatusti feikki. Lisäksi voit olla melko varma, että sadhu ei ole hirveän pyhä, jos hän pyrkii välittömästi säpisemään seksiä kanssasi.

Sadhun bongattuasi sinun pitää lähestyä häntä kunnioittavasti. Tervehtiessä on parhainta käyttää intialaista namaskar-elettä. Kämmenet painetaan yhteen siten, että sormenpäät ovat leuan korkeudella. Sen jälkeen kumarretaan kevyesti. Voit samanaikaisesti lohkaista pyhälle miehelle tervehdyssanan namaste. Sillä tavalla annat ymmärtää, että tiedostat häneen sisältyvän jumalan.

Kun keskustelette, käytä sadhusta nimitystä babaji. Se tarkoittaa kunnianarvoisaa vanhaaherraa.

Intiassa on myös jonkin verran naispuolisia sadhuja, joita puhutellaan matajiksi.

älä missään tapauksessa kosketa sadhua tai hänen vähäisiä tavaroitaan. Silloin tahraisit hänen rituaalisen puhtautensa, ja hän joutuisi näkemään tavattomasti vaivaa puhdistautuakseen likaisesta kosketuksestasi.

Jos saat tilaisuuden istua pyhän miehen kanssa nuotion ääressä, älä herran tähden nakkaa röökiäsi tai muuta inhottavaa roinaasi liekkeihin. Intiassa tulta pidetään pyhänä.

Sadhun pyhiin tavaroihin ei kannata koskea, koska kosketuksesi on likainen
Sadhun pyhiin tavaroihin ei kannata koskea, koska kosketuksesi on likainen
Muuten sinun ei tarvitse pelätä aitoa sadhua. Nöyrästi ja kunnioittavasti lähestyvä vieras toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi. Monet ovat havainneet, että aidon sadhun läsnäolo on kummallisella tavalla rauhoittava kokemus. Se voi olla juuri sitä, mitä olet lähtenyt hakemaan.

Kannattaa huomioida, että kolmen vuoden välein Sadhut vaeltavat yhteiseen pyhään juhlaan Kumbh Melaan. Silloin voit nähdä miljoonien normaalien pyhiinvaeltajien lisäksi satojatuhansia sadhuja. Seuraava Kumbh Mela järjestetään ensi tammikuussa Allahabadissa. Sinne.

Intian matkallasi sinun pitäisi ehdottomasti käydä Ganges-virralla. Aikojen alkupäässä Ganges-jumalatar lähetettiin taivaasta maahan. Hänet saattoi matkaan Bhagiratha, aurinkokuninkaiden dynastian jumalallinen perillinen. Näin muodostunut Gangesin joki on niin pyhä, että sen vedessä kylpemällä voi pestä pois seitsemän elämän synnit. Gangesin vesi vapauttaa kuolleiden sielut, kun heidän tuhkansa on kylvetty jokeen. Pyhiinvaeltajilla on tapana ottaa Gangesin vettä purkkiin kotiin vietäväksi. Sillä tavalla sinäkin voit suorittaa puhdistautumisrituaaleja vielä Suomeen palattuasi (ja vaikuttaa ystäviesi keskuudessa täysin kajahtaneelta.)

Kaikkien hindutemppeleiden ovet eivät avaudu sinulle, mutta Etelä-Intiassa on monia hindutemppeleitä, joihin päästetään sisään myös ei-hinduja. Niissä paikoissa papit järjestävät usein kävijöille kierroksen temppelissä ja selittävät seremonioita ja kertovat temppelin esineistöstä. Vieraiden tulee ennen sisään astumistaan riisua kenkänsä. Käsivarsien ja säärien tulee olla peitettyjä. Varaudu siihen, että temppeleiden papit yrittävät äärimmäisen nokkelin ja sitkein menetelmin saada sinut lahjoittamaan jumalille niputtain rupioitasi

Kun olet kylpenyt Gangesissa, tutustunut parin temppelin ilmapiiriin ja keskustellut pätevän sadhun kanssa, olet valmis tapaamaan tulevan opettajasi eli gurusi. Sinun on mentävä hänen tykönsä ashramiin.

Ashramas-sana on sanskriittia ja tarkoittaa hinduelämän neljää tasoa. Käytännössä ashramit ovat paikkoja, jonne itseään etsivät ihmiset kokoontuvat meditoimaan ja joogaamaan ja oppimaan oikeita elämäntapoja ja -asenteita sekä ylimalkaan tutkimaan pyhiä asioita ansioituneen gurun johdolla.

Intiassa on satoja ashrameja, joista voit mielesi mukaan valita tarkoitukseesi parhaiten sopivan tyyssijan. Etäisimmät ashramit ovat kaukana korpien kätköissä. Siellä voit asua hengenheimolaistesi kanssa luolassa. Jos tämä ei sovellu tyyliisi, voit hakautua myös lomahotelli-tyyppisesti varustettuihin ashramiin, jossa asut yksityissviitissä ja opiskelet maailmankuulun gurun johdolla. Huomioi kuitenkin, että kaikkein ylellisimmissäkin ashrameissa tarjoillaan vain kasvisruokaa.

älä kuitenkaan erehdy kuvittelemaan, että ashramiin voi marssia sisään yhtä helposti kuin lomarannalle. Sinut skriinataan tullessasi. Sinun pitää vaikuttaa aidolta asianharrastajalta. Esimerkiksi Bombayn lähettyvillä Punassa sijaitsevassa länkkäreiden suosimassa ashramissa sinun pitää antaa verinäyte osoittaaksesi, että sinulla ei ole aidsia. Omat neulat mukaan.

En soimaa sinua, jos kaiken tämän jälkeen toivot jo pääseväsi nirvanaan. Mutta mikä nirvana on? Hindulaisen käsityksen mukaan ihminen voi tietyin edellytyksin katkaista syntymisen, kuolemisen ja uudelleensyntymisen kierteen ja päästä elämäksi kutsutusta oravanpyörästä nirvanaan. Se onnistuu, jos kykenee muuttamaan elämänsä karmaa (syyn ja seurauksen lakia) toteuttamalla dharmaansa (oikeita tekoja oikeassa iässä ja oikeassa elämänvaiheessa). Juuri tämän asian selvittämiseksi tarvitset gurua, ettei sinun tarvitsisi itse lukea pyhiä kirjoituksia Scrutista, Smritista, Puranasia, Agamasia ja Darshanasia.

Valitettavasti oikotietä nirvanaan on lähestulkoon mahdoton löytää. Kun olet joogannut kuukausia ashramissa, gurusi antaa sinulle yhä uusia tehtäviä. Ne ovat siinä vaiheessa juuri oikeita tekoja dharmasi kannalta. Guru panee sinut esimerkiksi keräämään päivittäin lehmien lannan ashramin pelloilta.

Yksi oikotie on kuitenkin olemassa. Intiassa on seitsemän äärimmäisen pyhää kohtaa, joista käytetään nimitystä tirthas. Henkilö, joka kuolee tällaisessa paikassa, saavuttaa lähes takuuvarmasti vapautuksen ja pääsee nirvanaan. Nämä ovat Mathura (Krishnan synnyinpaikka), Varanasi (valon kaupunki), Kanchipuram (temppeleiden kultainen kaupunki), Ayodhya (Raman synnyinpaikka), Haridwar (portti Vishnun luo), Dwarka (Krishnan kotipaikka 5000 vuotta sitten) ja Ujjain (jossa Shiva tappoi demoni Tripuran). Näistä kaikkein pyhin on Varanasi, joka yleensä on täynnä henkisesti valaistuneita ihmisiä ja turisteja.

Kaikki edellämainitut paikat ovat sinun kannaltasi joka tapauksessa näkemisen ja kokemisen arvoisia. älä piittaa tungoksesta. On vapauttavaa tietää, että jos niissä paikoissa kuolee, maallinen vaellus on ohitse. Hyvää matkaa.

2 kommenttia

kaljamies90

2.11.2010 14:43

aivan hölyn pölyy ootko polttanu pilveä ei ihmine voi valaistua taidat olla jonkinsortin hörhö!!!! mene vaa valaistumaa sinne kotisohvalles ja unohda ne intian höpinät mokomakin viisastelija hörhö1!!111

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Powananda

17.8.2011 15:00

Eriomainen ja valaiseva kirjoitus. Kiitos.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi