Taas se aika kuusta

Naiset laukovat taruakin ihmeellisempiä kertomuksia siitä, miltä tuntuu olla PMS-oireiden uhrina.

"Kun PMS iskee oikein kunnolla, suunnilleen ovulaation ja menkkojen välissä, niin tulen aina todella aggressiiviseksi ja puhun tiuskien hermostuttaen kaikki lähipiirini ihmiset. Huonoin puoli on kuitenkin se, että seksiä ja suklaata tekee mieli noin 24 tuntia vuorokaudessa. Sitä huomaa tuijottelevansa opiskelutoveriensa (miesten) takapuolia ja haarojenvälejä ihan häpeilemättä. Kaikki keskustelutkin kääntyy väkisinkin aiheeseen seksi ja sen puute."
nainen, 22

"Sunnuntaiaamuna kesken taivaallisen seksin: hirveä kramppi alavatsassa… ja ei muuta, kun vessaan oksentamaan."
nainen, 24

"PMS-oireeni ovat seuraavanlaisia: yleinen vainoharhaisuus (epäilen esim. kaikkia läheisiäni salaliitoista), yllättävät tunteenpurkaukset (saatan alkaa itkemään, jos margariini on päässyt loppumaan). Yleisesti ottaen olen aivan mielettömän rasittava ja vaativa PMS-oireiden raivotessa!"
nainen, 17

"Kerran kuussa on se aika, milloin voi lähestulkoon viikon ajan syödä vuoria tuntematta täyttä oloa. Toisin sanoen kaikki, mitä kaapista löytyy on vapaata riistaa ja jälkiruokaa voi syödä ennen, jälkeen ja kesken normaalin ruokailun. Kaverin hymystä tai auringon paisteesta voi saada itkuraivarit. Rinnat ovat arat ja sisälonkassa tuntuu pistävä kipu, joka ulottuu alaselkään asti –aivan kuin joku takoisi lonkkaluutasi ruuvimeisselillä. Sitten jotkut vielä kehtaavat ihmetellä, miksi on niin huonolla tuulella tai vitsailla’taas niistä päivistä’… jos ne vaan tietäisivät!"
nainen, 20

"Viikkoa ennen ’H-hetkeä’ olen kuin myrkyn niellyt ja sen saa tuta koko lähipiiri. Viimeksi lähdin poikaystäväni luota ovet paukkuen, sanaakaan sanomatta mukavan elokuvaillan jälkeen. Sitten ei viikkoon nähtykään. Oireet vaihtelevat kuukaudesta toiseen, mutta aina niitä varmasti on!"
nainen, 28

"Ennen menkkoja olen hirviö. Kaikki syyt kelpaavat sähähtelemiseen ja kynnys käydä ihmisiin fyysisestikin käsiksi on todella matala. Olen esimerkiksi tehnyt miehelleni mustan silmän aivan syyttä. En tuolloin edes katunut, mutta heti kun hormonit tasaantuivat, iski kauhea morkkis. Fyysisesti olen todella kipeä ja ehkä siksi niin ärtyisä. Nivelet tuntuvat yliliikkuvilta ja siksi liikunta tuntuu pahalta. Lisäksi kärsin jokapäiväisistä vatsakipu- ja migreenikohtauksista. Lääkkeistä en ole hakenut apua ongelmaani, vaan luontaishoidosta, jotka ovat jopa auttaneet. Jos pahimpina päivinä saa kivut pienemmiksi yrttisekoituksilla ja tempperamentin hillittyä välttelemällä kaikkia ihmisiä, loppumenkat sujuu kuin tanssi.
Fyysisten oireiden kanssa voin aina elää, mutta kovemmalle ottaa ne päivät, kun itkee, nauraa, raivoaa ja mököttää yhtä aikaa, ja tuntee itsensä hulluksi."
nainen, 21

"Olen kärsinyt PMS-oireista jo vuosia. Mielialamuutokset ovat pieniä sen rinnalla, mitä kipuja se aiheuttaa. Onneksi lääkkeet on keksitty. Itse olen saanut niistä helpotusta, onneksi. Tärinäkipu on ehkä pahinta ja se mitä se taas aiheuttaa… Kevyt ruokavalio helpottaa."
nainen, 33

"Särky ulottuu tänäänkin kaikkialle: selkää, vatsaa, käsivartta, päätä ja polvea särkee tauotta. Särkylääke turruttaa kivun hetkeksi, muttei tuo sen pidempää lohtua. Yhdet pahimmista menkoista meneillään, sanon minä. Tavarat lentelee, ovet paukkuu, kärsivällisyyttä ei ole mihinkään, eikä mikään tunnu onnistuvan. Kotona on kuin helvetti olisi päässyt valloilleen. Haluaisin mielelläni miesten saavan maistaa tätä ’ihanuutta’. Sitten voisi kysellä, että mistäs nyt moinen."
nainen, 21

"Kärsin hirveistä PMS-oireista, enkä ole löytänyt mitään helpotusta niihin. Oireet: äärettömän kipeät rinnat, turvonnut olo, jatkuva nälkä, itkuisuus, unettomuus, kouristuskivut ja suunnaton halu tapella, lyödä ja pahoinpidellä kaikkia, jotka uskaltavat edes tervehtiä."
nainen, 24

"En ole muutenkaan mitenkään ’mukava’, mutta elämä kanssani kaksi viikkoa ennen menkkoja vastaa avomieheni mukaan Vietnamin sotaa ilman oikeita aseita. Olen vihainen ja ärtynyt. Ärtymiskynnykseni on erityisen heikko. Esim. joutuessani jonottamaan noin kaksi minuuttia missä vaan rupean meuhkaamaan syyttömille asiakaspalvelijoille pahaa oloani. Itken lähes koko kaksi viikkoa. Kaikki on kurjaa, kaikki vihaa minua, ihmiset nauravat kadulla minulle. Psykiatrini on kerran kuukaudessa lähettämässä minua sairaalaan. Kolme kertaa olen yrittänyt itsemurhaa juuri ennen menkkoja. Mielialalääkkeet pikkuisen lieventävät pahaa oloa, eli ilman niitä en olisi enää hengissä."
nainen, 34

"Kaikki vain menee niin päin helvettiä kuin voi. Tekisi mieli rikkoa lautasia ja paiskoa kaikkia ovia. Joskus, kun olen rikas ostan pienen kivisen rakennuksen ja paljon lasipulloja, jotta paiskoa pulloja kiviseiniin ja purkaa aggressioitani. Kivut lähtee kyllä Burana 600:lla."
nainen, 22

"Viikko ennen kuukautisia on yhtä helvettiä: itkua, riitoja jne. Poikaystävä ei aina muista, mistä mielialavaihteluni johtuvat ja tästä seuraa lähes joka kuukautinen juupas-eipäs-ollaan-ei ollayhdessä-viikko. Kaikki ärsyttää ja hermot menee sekunnissa. Lääkitystäkin olen jo harkinnut, kun joka kuukaudesta menee viikko turhaan itkeskelyyn."
nainen, 23

"Tyttöystäväni on oikea Hirviö hilloviikkojensa aikaan! Valittaa, huutaa ja naputtaa, eikä mikään asia ole oikein päin. Jälkeen päin sitä pyydellään anteeksi tyyliin ’enhän minä voi mitään hormonitoiminnalleni’, ikään kuin kaikki olisi ollut täysin oikeutettua. Tasa-arvon nimissä miehienkin pitäisi saada ’lupa’ olla pahalla päällä kerran kuukaudessa."
mies, 22

"Tyttöystävä on kuin perseeseen ammuttu karhu viikon ajan. Kyllä siinä koetellan molempien hermoja!"
mies, 23

Mikä PMS?

Päänsärkyä, pahoinvointia, pyörtymisiä, nivelkipuja, rintojen arkuutta, seksuaalista halukkuutta, aggressiivisuutta ja hallitsemattomia mielialan vaihteluita. Siinä vasta pieni osa maailman kuuluisimman ja kiistellyimmän naistentaudin, premenstruaalisen syndrooman, vaivoista. Erilaisia oireita on tavattu lähemmäs satakunta.

Oireyhtymän toteamisen tekee vaikeaksi se, että naisilla on monesti yksilöllisiä oireita ja yhdenmukaista diagnoosiohjetta on mahdotonta luoda. Yhtenä perussääntönä pidetään kuitenkin toistuvia oireita ennen kuukautisia. Oireet voivat alkaa jopa kaksi viikkoa, mutta monesti vain muutama päivä ennen kuukautisten alkua.

Taudin perimmäistä syytä ei ole saatu selville, mutta mielialalla on vaikutusta oireisiin. Esimerkiksi stressi ja kiireinen elämäntyyli altistavat taudille. PMS saattaa olla myös kulttuurisidonnainen tauti. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan monissa heimokulttuureissa naisilla ei ole minkäänlaisia premenstruaalisia oireita. Toisaalta, 80-luvulla Englannissa, kahdessa murhaoikeudenkäynnissä lieventävänä asianhaarana pidettiin syytettyinä olevien naisten vakavia PMS-oireita, joihin sisältyi muun muassa hallitsematonta aggressiivisuutta. Vankilan sijasta he saivat ehdonalaista.

2 kommenttia

n.22

7.8.2007 16:26

mä oon ihan kamala.. mieski sanoo mua piruksi.. kyl mä ne fyysiset kivut kestän.. mutta ne henkiset o iha mielettömiä.. kaikki ahistaa ja tuntuu tosi toivottomalta... tää on iha hirveetä... onneks pia gynelle.. sais ees jotai helpotusta

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

blooddrunk

2.7.2008 22:01

Minusta on hyvä että tälläisestäkin saa muistutusta.Varmasti häveliästä sanoo, mut mun yks kamu sano suoraan, et mulla on nyt se aika kuukaudesta.Jos kantti kestää, ni ehkä se kandee sanoo, tosin ymmärrän jos sitä ei halua mainostaa.Ehkei kaikilla kuitenkaan noin voimakkaita oireita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi