Tee Halloweeniksi pikkuleipiä, joiden sisältä paljastuu yllätys

Karkki vai kepponen -keksejä voi soveltaa muihinkin juhliin.

Seattlessa asuva Megan Reardon ylläpitää Not Martha -nimistä blogia, jossa hän jakaa mm. ruokareseptejä. Megan ei blogin nimen mukaisesti todellakaan ole Martha Stewart. Megan on aiemmin tehnyt Halloweeniksi Meat Hand -lihamurekkeen, joka näyttää oikealta, uunissa kypsennetyltä kädeltä. Stewart ei koskaan uskaltaisi tehdä vastaavaa.

Tänä vuonna Megan on taiteillut hauskoja Karkki vai kepponen -pikkuleipiä, joiden sisältä paljastuu yllätys. Karkkeja edustavat minikokoiset M&M's -suklaakarkit ja kepposia syötäviksi kelpaavat muurahaisen muotoiset kakunkoristeet.

Megan antoi ystävällisesti luvan jakaa reseptin kuvineen Cityn lukijoille.

Karkki vai kepponen -pikkuleivät

Tee yksi tai useampi erä taikinaa jutun lopussa olevan ohjeen mukaan. Ota taikina sulamaan kaulimista varten ja lämmitä uuni 177 asteeseen.

Kauli puolet taikinasta kahden leivinpaperin välissä n. kuuden millimetrin paksuiseksi levyksi. Ota päällimmäinen paperi pois ja leikkaa pikkuleivät muotin avulla. Muottia kannattaa "dipata" jauhoissa, jotta taikina ei tartu siihen kiinni. Pikkuleipien väliin kannattaa jättää tilaa, sillä samaa leivinpaperia käytetään uunissa.

Taikinasta leikataan jokaista pikkuleipää varten kaksi osaa, kansi ja pohja. Jos muotti on epäsymmetrinen, se täytyy kääntää toisin päin, jotta puolet pikkuleivistä saadaan leikattua ikään kuin peilikuvina (kuten kuvassa).

Aseta taikina uunipellin päälle ja leikkaa leivinpaperi peltiin sopivaksi. Laita taikina kovettumaan jääkaappiin tai pakastimeen, jotta ylimääräinen taikina on helppo poistaa käsin.

Leivinpaperi kannattaa leikata sopivan kokoiseksi, jotta pikkuleivät paistuvat tasaisina. Pikkuleivät kannattaa pitää samalla leivinpaperilla koko ajan, niin ne eivät menetä muotoaan.

Kun taikina on kovettunut, poista ylimääräinen taikina pikkuleipien ympäriltä. Jäljelle jäävän taikinan voi säästää myöhempää käyttöä varten.

Anna taikinan kovettua jälleen jääkaapissa tai pakastimessa n. 10 minuuttia ennen paistamista. (Tällä välin voit aloittaa taikinan toisen osan käsittelyn, ohjeet seuraavan kuvan alla.)

Paista pikkuleipiä uunissa n. 10 minuuttia valvovan silmän alla. Käännä peltiä puolessa välissä, jotta pikkuleivät paistuisivat tasaisesti. Ota pikkuleivät pois uunista, kun ne näyttävät päältä kypsiltä ja niiden reunat hieman ruskeilta.

Anna pikkuleipien jäähtyä muutaman minuutin ennen kuin siirrät ne pois pelliltä, jotta ne eivät rikkoudu.

Kauli loput taikinasta n. senttimetrin paksuiseksi levyksi. Taikinasta tehdään pikkuleipien keskiosat, joita tarvitaan puolet vähemmän kuin aiemmin. Jos leikkasit aiemmin kuusi pikkuleipäosaa, nyt niitä tarvitaan vain kolme. Leikkaa keskiosan reikä pienemmällä muotilla.

Leikkaa leivinpaperi, aseta se pikkuleipineen pellille ja anna taikinan kovettua kylmässä kuten aiemmin. Kun taikina on kovettunut, poista ylimääräinen taikina.

Anna taikinan kovettua jälleen kylmässä ennen paistamista. Käännä peltiä puolessa välissä. Ota pikkuleipien keskiosat pois uunista, kun niiden reunat alkavat muuttua ruskeiksi. Anna jäähtyä.

Asettele pikkuleipien osat alustalle niin, että keskimmäisen ja päällimmäiseksi tulevan osan tasainen puoli on vasten alustaa. Pohjaksi tarkoitettu osa asetetaan alustalle toisinpäin. Pikkuleipien osien kauniimman puolen on siis tarkoitus näkyä ulospäin. Kuvassa pohjaksi tarkoitetut osat ovat alimmalla rivillä.

Jos käytit epäsymmetristä muottia, muista yhdistää osat oikein.

Liimaa pikkuleivän keskiosa kiinni pohjaksi tarkoitettuun osaan.

Täytä pikkuleivät karkeilla tai kepposella. Tarkista ennen liimaamista, että kansi menee kiinni.

Meganin pikkuleivät ovat kurpitsan, haamun, hautakiven ja arkun muotoisia. Samoja Wiltonin muotteja voi ostaa esimerkiksi Confetti.fi-verkkokaupasta. Valikoimasta löytyy myös erilaisia muotteja, joten pikkuleipien tuunaaminen johonkin muuhun juhlaan on helppoa.

Liimaa kansi kiinni, tarjoile ja katso, kun vieraat yllättyvät!

Taikinan ohje: 

  • 3,5 dl jauhoja
  • 1/8 tl ruokasoodaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 227 g huoneenlämpöistä voita
  • 1,8 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 tl vaniljauutetta
  • geelimäistä pastaväriä taikinan värjäämiseen (ei pakollinen)

Sekoita kuivat aineet keskenään (jauhot, ruokasooda ja suola).

Sekoita sähkövatkaimella voi ja sokeri, kunnes seos on tasaista. Lisää kananmuna ja vaniljauute ja sekoita n. minuutin verran. Jos käytät pastaväriä, lisää sitä tässä vaiheessa muutama tippa.

Lisää vähitellen puolet kuivista aineista joukkoon. Sekoita samalla hitaasti sähkövatkaimella. Lisää enemmän pastaväriä, jos on tarve. Sekoita muutamia minuutteja ennen kuin lisäät loput jauhot. Sekoita jälleen hitaasti. 

Jaa taikina kahdeksi palloksi ja litistä niitä hieman. Kääri molemmat omaan muovikelmuunsa. Laita taikina jääkaappiin ja anna jähmettyä neljä tuntia tai yön yli.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi