Teemu Selänne: Super Teemu

Vapise Hifki, vapise Ruotsi ja vapise Marko Björskin. Teemu tehoaa vastustajaan ja faneihin.

Niin monet kulttuurinuijat luulee, ettei jääkiekko ole muuta kuin silmitöntä potkimista teräkengillä mustan muovikiekon perässä. Jota isoleukaiset ja totiset miehet pyörittävät ja jota vain muutama tamperelainen marketkauppias on luotu seuraamaan.

Mutta jääkiekko ei ole vain peli. Se on oma maailmansa. Se on pukuhuoneiden taikauskoa, vastustajalle tarkoitettuja solvauksia liu'uttaessa aloituksiin, nyrkkitappeluita, pelottavia tappioputkia ja voiton humalaa, peliä palvovia faneja, seurasta seuraan vaeltavia, takaiskujen rusikoimia karuja valmentajia ja isokokoisia, romuluisia pelureita, jotka ovat viettäneet suuren osan elämästään jääkoneiden surinassa ja keinovaloissa.

Jos kenet, niin Teemu Selänteen, 20-vuotiaan tämän kauden todellisen tähden, tuo ilmapiiri on vallannut kokonaan.

Ja Teemulla on silmää tuolle ilmapiirille.

Sen jälkeen kun on voimaa ja taitoa, jääkiekkoa pelataan vaistolla. Täytyy vaistota tilanne ja pelaajat. Ja sen jälkeen, kun on vaistottu, ei turhia lässytetä. Joku on esimerkiksi joko hyvä jätkä tai ei ole. Ja Teemu on klassinen hyvä jätkä. Sellainen, jonka kanssa kuunnellaan Springsteeniä hyvässä nousussa leveässä autossa, joka ymmärtää otsaan ryntätyn oluttölkin kunnianosoituksena ja jonka kanssa voi pohtia maailmaa katukiven päällä sen jälkeen kun on lennetty ulos kuppilasta. Emme ehtineet nyt valitettavasti häitsäämään, mutta tapasimme temppelin pyhätössä, Helsingin jäähallin kabinetissa, sen jälkeen kun Jokerien kohtisuora nousu oli alkanut ja sen jälkeen kun Teemu oli löytänyt uskomattoman vireensä. Ja sen jälkeen kun jääkiekko oli vetänyt ennätyskatsomot koko maassa. Ja sen jälkeen kun siitä peruuttamattomasti oli tullut Suomen kansallispeli.

Ja. Se on hieno peli. Käykää itse katsomassa Jokereita, tai ketä kannatattekin.

Ja käykää katsomassa keväällä Suomea. Ja käykää katsomassa Teemua.

Mikä on sinulle jääkiekko-elämässä se hetki, jonka sattuessa se tuntuu taivaalta?

"Ymmmmmm..".

Onko se pukuhuoneessa kundien kanssa voitetun pelin jälkeen...

"Kyllä se on se, kun maalin tekee! Kyllä se on aika hienoa. Kyllä siinä joku räjähtää, joku tärkeä maali vielä, sitä vielä haaveilee illalla, miten se menikään."

Mikä on se tunne, kun se maalitilanne tulee?

"Ei sitä ehdi ajatella, rankkarissa ehtii, muttei muuten. Ei se käsky käy aivoissa. Se on refleksinomainen tilanne."

Mihin sä vedät mieluiten?

"Riippuu saako nousemaan, oh-hoh-hoh... ei no aika usein yritän räpylän yläpuolelle tai sitten yritän harhautusta. Kunnon länget."

Jääkiekkoilijoillahan saattaa olla mitä ihmeellisimpiä keskitymistapoja ja rituaaleja, onko sinulla mitään sellaista?

"On, yksi on se, että viikon peleihin, jotka on puoli seitsemän, niihin mä nukun päiväunet. Pukuhuoneessa istutaan tietysti omilla paikoilla. Ja pelipäivän aamuna olen vetänyt päähäni sellaisen 60-luvun kypärän. Majorov kun näki sen se sanoi, että hän on pelannut sellaisella -64. Tämä on vielä vanhempi kuin se Kurrin. Otsassa lukee mustalla VM. Se löytyi tuolta ullakolta Jokereiden varastosta, kun se hävitettiin."

(Huutoa) Hävitettiin? Kulttuuriesineitä! Kun muuten palasit koko viime kauden verottaneen loukkaantumisesi jälkeen, niin pelottiko sinua, että sinut yritetään tarkoituksella tehdä tai pelottaa vaarattomaksi? Ja onko suomalaisissa joukkueissa vain poliisin roolissa olevia pelaajia?

"Ei mua se pelottanut. Jos mulla olisi mennyt polvi, joka menee helposti uudestaan, niin se olisi ollut eri juttu. Onhan joka jengissä omat kovat jätkänsä, mutta ei siinä mielessä kuin NHL:ssä, että menisi tarkoituksella myllyttämään. Jotkut tosin luulee olevansa poliiseja. Mutta eivät ole."

Ovatko jääkiekkoilijat siviilissä keskimääräistä vaarallisempia yksilöitä?

"Eivät ole."

Paitsi ifkilaiset?

"Eh, heh, ei nekään enää ole. Silloin 80-luvun puolivälissä oli ne jutut."

Mistä lähtevät liikkeelle aggressiot pelissä?

"Jotkut on vaan pelissä niin kuumaluontoisia, ettei tarvitse kuin yksi väärä sana, niin siitä lähtee. Ja paljon on sitä, että jos joku tuntee hyvin jonkun pelaajan, niin sanotaan, että sano sitä ja sitä, niin se käy kuumana."

Aloituksissa sanotaan ilmeisesti pari sanaa...

"Ainahan siinä jotain heitetään. "

Mitä?

"Ihan urpoa."

No, sano nyt joku esimerkki?

"Lehdon Marehan käy kuumana... ja kun se oli lyönyt mua pari kertaa käsille aloituksessa, niin mä olin kuullut että jos sille sanoo: flipperipallo, minkä nimen se on saanut, kun se pyörii koko ajan ees ja taas, niin se hermostuu. No niin mä tuun siihen alotukseen ja käsken flipperipallon mennä hevon... niin se raivostuu silmittömästi. Tällasta, ihan urpoa. Se on kuumakalle, Hpk-matsissa se kävi yhtäkkiä parin minuutin jälkeen kiinni Wahlstenin Samiin."

Joku sano, että niillä oli kiistaa yhdestä naisesta, onkohan tämä yleistä?

"Häh-häh-häh, en usko, tätä mä en usko, että tässä tästä oli kysymys."

Kellä on Suomen areenoilla paras tuuletus?

"Eivolan Maurilla, se pelaa nykyään Kiekko-67:ssä. Se onkin uskomaton, välillä se heitti hanskan ilmaan ja itsensä mahalleen ja kävi mailalla ampumaan hanskaa, aivan uskomaton. Se oli ihan bluesjätkä. Fiilisjätkiä. Se oli ihan kuin Tiki, Esa Tikkanen, saattaa vetää kaksi päivää putkeen ja pelata sitten aivan loistopelin."

Niin, millainen on toinen menestyksekäs NHL-pelaajamme Esa Tikkanen?

"Mähän en tunne sitä, mutta... on se ihan luupää. Ja sen takia se pärjääkin. Se saattaa ottaa kolme kertaa matsissa yhteen vastustajan kovimman jätkän kanssa ja saada joka kerta turpaansa. Ja silti se vaan hymyilee. Edmonton hyötyy siitä helvetisti, se pystyy pitämään kenet tahansa eikä kunnioita ketään Gretzkyakaan yhtään."

Mutta onhan sen täytynyt tehdä kova karrieeri, jos, niinkuin puhutaan, se ei osannut englantiakaan kun aloitti NHL:ssä?

"Ei osannu varmaan lukeakaan, eh-heh, on se niin luonnonlapsi."

Jokerit

Kuinka tulit valinneeksi seuraksesi Jokerit?

"Mä väänsin Espoossa, EJK:ssa, ennenkuin mä tulin liittyneeksi Jokereihin 15-vuotiaana, jolloin myös kaksi mun kaveria siirtyi Jokereihin. Musta tuntui, että ne tarjos parempia mahdollisuuksia..."

Miksi sä et mennyt ifk:hon?

"Ei, ei se tullut mieleen. Tavallaan meidän ikäluokalle se oli seura, jota vihattiin. Sillä oli se maine, ne pelas rumaa peliä. Siitä tuli sympatiat Jokerien puolella. Voi olla, että siinä oli sekin että Jokerit oli huonompi, että siitä tuli se fiilis, että näyttäkää niille."

Mitä mieltä sä olit silloin Kurrista?

"Se pelas silloin viimeistä kauttaan, mutta en mä ehtinyt sen peliä silloin paljoa näkemään, mutta sittemmin se on kyllä ollut tietysti ihanteena. Nyt mä oon ollut sen kiekkokoulussa parina vuonna..."

Vetäjänä vai opissa?

"Eh, no, vetäjänä. Mä en muuten koskaan itse käynyt missään kiekkokoulussa."

Mikä Kurrin pelissä on se juttu?

"Kokonaisuus on hyvä. Luistelee hyvin, lukee peliä hyvin ja osaa tehdä maaleja."

Elämä ammattilaisena

Mitä olet kuullut, nähnyt ja kokenut tulevasta ammattilaiselämästä, onko se niin erilaista?

"On, on se erilaista. Siellä pitää olla smashing. Siellä on 3-4 peliä viikossa ilman pausseja, ei siellä ole kolmen viikon joulutaukoja. Hyvällä tsäkällä olet jouluaaton kotona, jos on kotipeli. Mutta onhan se hieno homma, on se niin erilailla organisoitua. Se on hienoa niin kauan kun pelit kulkee, kun ne eivät kulje, niin kyllä ne osaa vittuillakin."

Se näyttää aivan eri peliltä?

"Se on, se on. Se tempo on hirveä, siellä sä et ehdi pitämään kiekkoa kun muutaman sekunnin, mutta sitten kun itse kokeilee, mä kokeilin eka kerran sitä 17-vuotiaana, jolloin olin ensimmäisen kerran Winnipegin leirillä, niin kyllä siihen yllättävästi tottuu. Mutta muutenhan se on enemmän showta. Katsomossa myydään olutta, valotaululla pyörivät omat jutut, kun toinen joutuu jäähylle taululla saatetaan näyttää persettä tai fuck you -merkkiä. Katsojat menevät sinne pitämään enemmän hauskaa."

Miltä Jokereiden Suomen oloissa fanaattinen kannattajajoukko tuntuu?

"Kyllähän se hienolta tuntuu. Kyllä sekin sitten omalla tavallaan vielä vaatii ja yllyttää pelaamaan parastaan, koska hehän mahdollistavat tämän homman. Paljonhan sitä tulee kai meidänkin faneilta tyhmää juttua..."

Sille ei voi mitään, kun on lapsesta saakka istunut b-katsomossa ja kuullut kaikki ne jutut...

"Lindforsin Sakkehan kertoi, että kun se pelas Jokerit-matsissa Jokeri-fanien päädyssä ja tuli kerran pelikatkon aikana katsoneeksi katsomoon, niin siellä oli heti ollut, kuvittele, viisikymmentä keskisormea pystyssä. Sakke sano, että se oli viimeinen kerta kun tuli sinne vilkaistua. Mutta ilman katsojiahan ei tätä lajia olisi. Tästähän on nyt oikein tullut bisines..."

Niin Joillekin.

"Niin joillekin."

Suuret setelit?

Mitä raha merkitsee sinulle? Voisi kuvitella, että olet niin kiekkomies, että pelaisit ilmaiseksi vaikka Espoon vpk:ssa?

"Kyllä. Mä sanoin tänäänkin just, että tätähän mä pelaisin vaikken saisi penniäkään. Se on kuitenkin niin kova se rakkaus lajia kohtaan. Mutta ihannehommahan tää on, se mitä on aina halunnut tehdä, niin siitä vielä maksetaan. Sehän on ihannetapaus. Mutta tottakai raha tulee siinä, että miksei ota enempää, jos saa, miksei hyödynnä tätä?"

Miten reagoit seurajohtajien väitteisiin, että pelaajat ansaitsevat Suomessa liikaa?

"Musta se on ihan turhaa puhetta. Suomessahan on aina se tilanne, että hyviä pelaajia on vähän ja hintasotahan siitä tulee. Se, joka maksaa eniten, useimmiten saa myös haluamansa. Mutta ei kai se pelaajan vika ole, jos seura maksaa puoli miljoonaa käteen. Mutta turhaan tästä on nostettu numero, ja sekin täytyy muistaa, että vaikka pelaajien tulot ovat nousseetkin, ei meillä ole vielä mitään eläketurvaa, etteivät ne siinä mielessä ole kovin vertailukelpoisia. Ja mä en sano tätä sillä, että mä katsoisin, että puheet pelaajien kalleudesta tarkoittaisi mitenkään mua. Mä en ole ollenkaan niitä kalleimpia pelaajia."

Urheilijat puhuvat kipsistä. Onko sinulle tullut tilanne että olet mennyt kipsiin?

"….ei..."

Mutta kai ajasta Jokereissa ennen Majorovia voi puhua jonkinlaisesta kipsistä?

"En mä tiedä olisko se ollut kipsi. Silloin meni ihan täysin usko. Ei se ollut jännittämistä eikä mitään sellaista, mutta kun jääkiekossa on kuitenkin niin tärkeää peli-ilo, jota ei tule kun onnistumisten kautta ja jota ei saa aikaan millään hokemilla pukukopissa; kamoon jätkät tsemppiä... Silloin me mentiin kentällä, vain kun se oli pakko."

Mikä ero Majorovin tyylissä on sitten edelliseen valmennukseeen?

"On sillä erilainen rooli. Se antaa heti kaikki ulos ja selittää tarkasti. Se elää enemmän mukana. Älkää nyt kärttäkö, eihän tässä nyt mitään sellaista voi antaa ulos, että palkka olis viikon myöhässä, jolloin se oliskin jo kaksi viikkoa myöhässä, häh-häh."

Cruisin

Tuntuuko sinusta koskaan, että olet jääkiekon vuoksi joutunut luopumaan jostain asioista?

"Tuntuu, joskus. Kesällä kun on kauniit päivät ja muut menee biitsille ja sä lähdet treenaamaan, niin ei se aina hyvältä tunnu. Mutta kokonaisuutena voi sanoa kuin Rautavaaran Tapsa, että päivääkään en vaihtaisi pois."

Ovatko kiekkoilijat vain kiekkoilijoiden kanssa tekemisissä? Miten sinä itse?

"Ei, kyllä mun kaveripiirin kanssa on puhe useimmiten ihan jostain muusta kuin jääkiekosta. Jenkkiautoista ja sillä tavalla."

Niin, mä olen kuullut että sulla on...

"Lincoln Continental kuusyksi, avokatto, punainen."

Näitsä sen Jackin, sen dj:n auton, se on se suurin ja raskain sarjavalmisteinen auto, Lincoln, turkoosinvärinen?

"Hei, joo, se on viiskasi. Mä tiedän sen. Mulla on siis samanlainen, paitsi, että kuuskytyks vaihtui se malli. Se on samanlainen, missä Kennedy murhattiin. Paitsi että tietysti sitä on jatkettu. Mutta mä tiedän sen. Se oli Karjalaisen Penalla myynnissä Nummelassa."

Oletko käynyt cruisailemassa?

"Viime kesänä pari kertaa cruisin-showssa. Toissa vuonna mä olin joka kerta."

Sinullahan on poikkeuksellinen ammatti miehisen lajin edustajalle, kun olet päiväkodissa lastenhoitajana. Kuinka päädyit juuri tähän työhön?

"Sehän on huippuduuni! Se lähti siitä, että kun mun mutsi on perhepäiväosaston päällikkö ja mä olin jo 15- ja 16-vuotiaana kaksi kesää leikkipuistossa kesäduunissa. Sitten myöhemmin mä yritin olla täysipäiväinen lätkänpelaaja, mutta se meni ihan pieleen. Sitä tuhos vaan itseään kun katso kelloa ja odotteli treenejä eikä viitsinyt herätä aamuisin aikaisin ja näin. Se meni niin pitkälle, että mä haukottelin matsissakin. Silloin mä ajattelin, että ei saatana. Mä päätin mennä duuniin ja kyllä päiväkoti oli heti ykkösvaihtoehto. Siellä me pelattiin lätkäpeliä sisällä ja lätkää ulkona. Siellä mennään lujaa. Se on hienoo, kun ne kuusvuotiaat antaa kaikkensa, kun me tullaan sisään ne on aivan hiessä niin, että tukka jää pystyyn ja ne on aivan poikki. Mutta tästä pelaamisesta huolimatta, se on aivan toinen maailma, se pitää kyllä ajatukset poissa lätkästä. Se ei ole kuitenkaan mulle mikään lisäduuni rahallisesti, enhän mä kelaa, että nytpäs on liksapäivä."

Missä kiekkoilijat käyvät ulkona?

"Hesarilla, Helsinki Clubilla aika paljon. Säilynojan Keken näkee aina Roballa, Othellossa käyvät jotkut. Kyllä mäkin aika usein käyn Roballa. Silloin kun mulla oli jalka kipsissä, mä hilluin aika usein Tavastialla."

Poppari

Miten olet tullut toimeen julkisuuden kanssa, sähän olet nyt ollut kuuma nimi?

"Mä oon nyt ollut niin kypsä haastatteluihin. Nyt on ollut viikon sisällä kuusi."

Sähän olet kun paras poppari...

"Joo, sit kun ne ei jossain naistenlehdessä tiedä yhtään mitään jääkiekosta, niin se on sitten yksi lysti mitä sä sanot. Toimittajat tulee ja sanoo mulle, että susta pitää tehdä joku juttu ja kun mä oon lukenut niitä juttuja, on ne vähän ihmeellisiä. Käy nyt selittää toimittajalle, mitä on jääkiekko. Mutta hyvinhän mua on kohdeltu, enkä mä ole muuten pahemmin mokaillukaan. Pari kertaa mulle on sattunu tuolla kaupungilla kapakassa, että joku on tullut selittämään: "Ooks sä se Teemu Selänne?" Mä sanon, että mä tunnen sen. No sit ne saattaa sanoa; "Ai jaa, se on kyllä helvetin hyvä pelaamaan, mutta saatanan tyhmä jätkä." Mä oon aijaa, niin varmaan, ja kyselen mistä ne tuntee tän Selänteen. No, ne tuntee tyttöjä, joiden kanssa mä olen muka seurustellut ¬ no mä hän en ole ikinä kuullutkaan sen nimisistä. Mä käyn vähän puolustaan Selännettä tai kyseleen, miten ne voi olla noin varmoja ja ne kyselee, mistä sä sitten sen tunnet? Mä vetäsen ajokortin nenän eteen ja ne katsoo tosiaan ja sanoo: fuck you ja lähtee pakoon. Kyllä ihmiset on niin kummallisia."

Sähän olet samanlainen harhauttaja kun Kurri. Sehän oli tulevalle vaimolleen, siis Tiinalle, kertonut ensimmäisten treffien aikana olevansa rakennusmestari. Se pelkäsi, että siitä tulee ennakkoluuloja, jos se kuulee, että kundi on jääkiekkoilija...

"Ei, ei, heh-heh-heh."

Missä sä olet käynyt lomalla?

"Viime kesänä olin ensimmäisen kerran etelässä. Säilynojan kanssa oltiin viikko Kyproksella. On ne aina kovia reissuja."

Menikö viskiä?

"Meni, mutta siitähän tuli se juttu, kun no sinä päivänähän oli muuten otettukin vähän viskiä, mutta ajateltiin että otetaan rulla pois kamerasta, että saadaan kehitykseen ja mentiin parvekkeelle ja siellä oli valmentajan työkaveri. Se pyöritti päätään ja puhu, että on noi kovia jätkiä."

Mitä Matikainen täällä tekee? Onkohan se tulossa löylyttämään sua?

"Mä katoin kanssa...."

Mitä mieltä sä olet Matikaisesta?

"Se on ihan hyvä, nyt kun se on maajoukkueessa, kun se oli ifk:ssa, niin mä en oikein tiennyt. Meillä on nyt ihan hyvät välit."

Matikainen: Mikä illallinen sulla siellä on?

"Meillä on pikku palaveri. Machine on täällä."

 

2 kommenttia

Juhku_

16.2.2014 20:18

Se ei ole mikään ifki tai hifki. Ainoat oikeat kirjoitusasut ovat joko HIFK tai IFK. Nuff said.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ahahah

17.2.2014 09:22

Juhku,

eikä ole. Ifki.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi