Teloituksista ei saa vaieta

Kolumni

Sotiemme aikaiset teloitukset ovat olleet paljon julkisuudessa viime aikoina ja hyvä niin. Tarvitsemme tuoretta ja ennakkoluulotonta keskustelua teloituksista. En viittaa vain sota-aikaan – myös nykyaikaisista teloituksista täytyy voida puhua. Ylisuvaitsevan, pahimmillekin rikollisille mukavat olot tarjoavan järjestelmämme on sokaissut meidät. Pitäisi kuitenkin muistaa, että teloitus on loppujen lopuksi ainoa täysin varma keino tappaa rikollinen.

Nyt on tärkeää saada keskustelu sota-aikaisista teloituksista käytyä ilman ennakkoluuloja, joihin kuitenkin törmätään jatkuvasti. Monet väittävät jopa, että teloitukset olisivat tuomittavia. Tämä on naurettava väite: länsimaiseen oikeustajuun kuuluu itsestäänselvästi, että nimenomaan rikollinen on tuomittava.

Monissa armeijan tekemissä tutkimuksissa on todettu, että kaikki teloitukset tehtiin aivan sääntöjen mukaan ja yhteisiä sääntöjä noudattaen. Juuri näin täytyi tehdä – ellemme noudattaisi sääntöjä, päätyisimme pian tappamaan toisiamme. Sen sijaan, että jauhetaan hyödyttömästi siitä, teloitettiinko ja kuka teloitti, meidän pitäisi keskittyä todella tärkeään kysymykseen: voidaanko teloitettujen syyllisyys osoittaa? Tämä onnistuu varmasti, kunhan emme pelkää ennakkoluulotonta keskustelua. Sitä paitsi: miksi heidät olisi teloitettu, elleivät he muka syyllistyneet mihinkään?

Liian usein tahallisesti unohdettu seikka on myös se, että teloitetut olivat korkeimmillaankin alempaa keskiluokkaa. Miksi ketään muita kuin kommunisteja olisi teloitettu? Tiedetäänkö yhdenkään suojeluskuntalaisen jättäneen käskyjä noudattamatta tai paenneen rintamalta? Ainakaan minun isoisäni ei kertonut yhdestäkään.

Alempi keskiluokka ei olisi koskaan kyennyt rakentamaan Suomea sellaiseksi kuin se nykyään on. Vaurautemme perustuu poliittisiin päätöksiin, investointeihin raskaaseen teollisuuteen ja myöhempään huipputeknologiaan. Milloin alempi keskiluokka on kyennyt vastaamaan mistään näistä?

Halutaanko nykyinen hyvä elintasomme ja sen ehdot asettaa kyseeseen kyseenalaistamalla sen rakentamisen ehdot? Isoisälläni oli tapana sanoa, että kaikki, jotka eivät hyväksy suomalaisten ampumista sodassa, pitäisi muuttaa Venäjälle.

Tämä antaa ajattelemisen aihetta myös tänään.

Kirjoittaja on / off

5 kommenttia

Tutkijaaaa

29.11.2007 12:39

Itseasiassa Väinö Linnan rykmentissä (JR8) syystalvella 1941 toimeenpannussa kahden sotilaan teloituksessa toinen oli suojeluskuntalainen. En nyt muista, ilmenikö tämä Yrjö Varpion vai Jaakko Syrjän Linna-muistelmassa.
Harvinaista suojeluskuntalaisen teloitus lienee kuitenkin ollut ja tuonkin teloituksen taustana on varmastikin ollut inhimillinen väsyminen, pettymys sodan jatkumiseen ja ajattelemattomuus. Joukkojen moraalihan alkoi laskea loppuvuodesta -41, eikä vain tavallisten sotamiesten vaan sotaväsymys saavutti alaa laajemmallakin pohjalla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

huhhuhHUHHU

29.11.2007 16:55

Miten tällaista tekotrollipaskaa voi mahtua tähän paskalehteen näin paljon???? OIKEESTI!!!!!!!!!!!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jugular

30.11.2007 00:44

Keskinkertaista sarkasmia. Kirjoittaja kuulostaa lähinnä mukanokkelalta yhteiskuntatieteen fuksilta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sarkasti

30.11.2007 13:42

Jugular. Jos olet jo maisteri, lyö meidät ällikällä ja kirjoita parempi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ilkkarabies

2.12.2007 09:52

Olen samaa mieltä, että sota-ajan teloituksia kyylätään oikein suurennuslasilla ja koskaan ne eivät päädy lehtiin (johtuen toimittajista itsestään) neutraaleina faktoina siitä, millaista nyt jokaisessa sodassa jossain vaiheessa tapahtuu. Ainakin molemmat iltapäivälehtemme, hyvin ymmärrettävistä taloudellisista syistä, otsikoivat ikäänkuin uutisena että sodassa on aikoinaan porukkaa teloitettu. Vaikka teloittaja samoin kuin tämän esimies sekä mahdolliset todistajat olisivat maanneet mullissa jo 30+ vuotta, niin siltikin on aiheellista kertoa nimenomaan kuinka raakalaismaisia ovat suomalaiset olleet. Venäjän teloituksia ei niin hirvittävästi tutkita tai lehdissä esitellä, sen sijaan vaaditaan Lenin-patsasta rakennettavaksi Helsinkiin.

Siinä keskustelussa kieltämättä alkaa pohtia teloitusten mielekkyyttä uudemman kerran,
-Ilkka

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi