Tiitu Takalo

Tasa-arvotaiteilija.

Tiitu Takalon mielestä Suomessa ei ole tarvetta supersankarisarjakuville.
Tiitu Takalon mielestä Suomessa ei ole tarvetta supersankarisarjakuville.

Sukupuolirooleja kyseenalaistavista sarjakuvistaan tunnettu Tiitu Takalo on piirtänyt Pauli Kallion käsikirjoittaman sarjakuvatarinakokoelman Tampereen historiasta. Sarjakuvan originaalipiirrokset ovat olleet esillä Helsingin Sarjakuvakeskuksessa vuoden alusta.

Oikea nimesi on Vilja Takalo. Tarvitseeko suomalainen sarjakuvapiirtäjä taiteilijanimen?

"Vanhempani nimesivät minut Viljaksi mutteivät koskaan käyttäneet sitä. Tiitu ei siis ole taiteilijanimi. Uskon, että suurin osa suomalaisista sarjakuvataiteilijoista työskentelee omalla nimellään."

Nettisivuillasi feministi on tittelilistallasi ensimmäisenä. Kuinka paljon käytät aikaa naisten oikeuksien ajamiseen?

"Kyse ei ole vain naisten oikeuksista vaan tasa-arvosta kaikille sukupuolille. Toisinaan se vie enemmän aikaa, toisinaan vähemmän. Esimerkiksi itsepuolustuksen opettelu on tärkeää feminististä toimintaa. Moni nainen kokee, että voisi puolustaa lastaan muttei itseään."

Milloin luit viimeksi Aku Ankkaa?

"Olen ehkä selaillut jotain kokoelma-albumia muutama vuosi sitten. Aku Ankka ei ole koskaan ollut minulle erityisen tärkeä."

Mitä opit Tampere-kuvia piirtäessäsi?

"Yhteiskuntaluokkien erot konkretisoituivat. Kokoelmassa on kaksi 1800-luvulle sijoittuvaa tarinaa. Toinen kertoo 1850-luvulla tehtaassa työskennelleestä perheestä. Heillä ei ollut käytössään kuin yhdet vaatteet kullakin."

Kiinnostaisiko historia enemmän koululaisia, jos kirjat korvattaisiin sarjiksilla?

"Minua olisi ainakin kiinnostanut. Sarjakuvaa voisi hyvin käyttää opetuksessa."

Sinua on kehuttu yhdeksi sukupolvesi taitavimmista sarjakuvataiteilijoista. Kumpi on tosi hyvälle tärkeämpää: piirto- vai ajattelutaito?

"En tiedä, mistä tuo titteli tulee. Itse en ihan allekirjoita sitä. Piirroksella ja tarinalla on selvä ero. Sarjakuva on huono, jos sen tarina on huono, vaikka piirrokset olisivat kuinka hyviä. Hyvin käsikirjoitettu sarjakuva voi olla hyvä, vaikka piirrokset olisivatkin hieman heikompia."

Kuvitustöiden lisäksi opetat sarjakuvapiirtämistä. Miten sitä voi opiskella?

"Sarjakuvien piirtämistä pitäisi opetella kirjoittamalla. Moni osaa piirtää tosi hienosti, mutta ei siitä automaattisesti synny tarinaa."

Olet julkaissut runsaasti omakustanteita. Mistä summasta alistuisit suuryrityksen palvelukseen?

"Se riippuu suuryrityksestä. En tekisi kuvituksia sellaiselle yritykselle, jonka toiminta on mielestäni epäeettistä. Omakustantajana ei tarvitse kysyä lupaa siihen, minkä tyyppistä materiaalia voi julkaista."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi