Timo T.A. Mikkonen

Juuri kun luulit lukeneesi Timo T.A. Mikkosesta kaiken ja enemmänkin, on edessäsi Timo T.A. Mikkosen itseitsensä-haastattelu.

Timo T.A. Mikkoselle on helppo irvailla. Mies, jolla on amerikkalaisen tv-show-isännän ego, on aina ollut pari numeroa liian suuri Suomeen. Silti ikiomia talk-show-ohjelmia on ruudussa riittänyt vuodesta 1970 vuoteen 1997, jolloin PTV hyvästeli ohjelman Illan päätteeksi Timo T.A. Mikkonen.

Se tuskin oli helppo pala miehelle, joka 70-luvulla oli yhden miehen hyvät, pahat ja rumat. Tuolloin Mikkosen M-Show rikkoi lähes mahdottomaan tv:n katseluaikaan 1,7 miljoonan katsojan rajan. Vielä toissa vuonna Mikkonen kutsuttiin Neloskanavalle juontamaan17 tunnin yhtämittainen talk show - ilmiselvää Ennätysten kirja -kamaa.

Mikkosen 30-vuotisen mediamaratonin varrelle on osunut paljon sellaista, joka on jäänyt haaveeksi muille: hän on ratsastanut hevosella tv-studioon, lenkkeillyt Jimmy Carterin kanssa, ollut vieraana Barbara Waltersin tv-showssa, lentänyt Mauno Koiviston siivellä Kiinaan, saanut kutsun Jane Fondalta Kaliforniaan ja heittänyt läppää Henry Kissingerin, Dolly Partonin ja Julio Iglesiasin kanssa. Mikkonen on ollut tv:n Rita Tainola ja enemmänkin.

Niinpä lokakuisena iltapäivänä Café Engelin kuuluisin ihminen on itse Timo T.A. Mikkonen, joka katselee hieman hämmentyneenä ympärilleen ja moni katselee takaisin.

Paikka on täynnä kuin japanilainen disko, eikä moisessa ympäristössä voi haastatella itseään. Uudet koordinaatit määritelläänkin ravintola Kappeliin.

Kun Mikkonen astelee buutseissaan kohti Espan puistoa, hän puhuu itsestään ja illalla nauhoitettavasta Joonas Hytösen Tv-showsta, jonka päävieraaksi hänet on kutsuttu. Mikkosella on omat epäilyksensä Hytösen suhteen, ja se saa hänet vaikuttamaan mieheltä, joka ei ole julkisuuden herra vaan virheitä välttelevä renki. Käsittämättömät mittasuhteet saanut Mikkosen love story on yllättänyt mediakonkarin. Toki Mikkonen on muutenkin ajankohtainen: pian ilmestyy hänen jättimäinen, yli 500-sivuinen missikirjansa ja nuorisoradio Kiss FM on tilannut raporttisarjan Yhdysvaltain presidentinvaalien loppunäytöksestä paikan päältä. Pääosan esittäjiä, Al Gorea ja George W. Bushia, kohtaan Mikkonen on varovainen kuin ministeri eikä suostu arvuuttelemaan lopputulosta.

Pian Mikkonen istuu typötyhjän Kappelibaarin pöydässä, testauttaa nauhuria ja silmäilee paperille kirjaamiansa kysymyksiä itselleen. Eikä Timo T.A. Mikkonen olisi Timo T.A. Mikkonen, jos hän olisi ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Edellisen kerran hän haastatteli itseään 28 vuotta sitten suorassa tv-lähetyksessä.

Kun Mikkonen kumartuu papereihinsa, ohimosuoni pullistuu ja kultainen Rolex kimaltelee vuoratun Levi´sin denimtakin hieman rispaantuneesta hihansuusta. Silmillä istuvat kullatut Ray-Banit ja "puukuorisen" Nokia 6110:n näytöllä lepää suomenlippu kuin muistuttaen innokkaasta reserviläistoiminnasta.

No niin, tästä se taas lähtee; onhan hän Timo T.A. Mikkonen - ja yhä tänään, tässä ja nyt.

Nauhuri. Play.

Timo T.A. Mikkonen, olet 53-vuotias, milloin ihminen on vanha?

"Silloin, kun hän ryhtyy miettimään ikäänsä."

Nimeesi liitetyt kirjaimet T.A. ovat aiheuttaneet kysymyksiä. Mistä ne ovat lyhenne?

"Nimistä Torsti Antero."

Miksi otit ne käyttöön?

"Reserviupseerikurssilla oli useita Timo Mikkosia. Kakkoskomppanian kakkosjoukkueessa olivat TJ Mikkonen ja TTA Mikkonen. Siitä ne jäivät matkaan."

Oletko militaristi?

"En, mutta arvostan manpuolustushenkeä ja teen parhaani sen eteen."

Oletko oikeistolainen, rasisti, homojen vihaaja?

"Jos vastakohtana on vain vasemmistolainen, siinä tapauksessa olen oikeistolainen. Mitä tulee ihonväriin ja seksuaaliseen suuntautumiseen, ystäviini kuuluu erilaisia ihmisiä kaikkialla maailmassa."

Sinua on väitetty huumorintajuttomaksi. Kuinka vastaat?

"He, jotka minua paremmin tuntevat, eivät ole valittaneet, etteikö naurua olisi riittänyt."

Sinua väitetään myös kovin itsekeskeiseksi...

"Saatan olla ajoittain itsekeskeinen, varsinkin, kun olen jostain pohjattoman innostunut."

Olet tunnettu kiinnostuksestasi John F. Kennedyn murhaa kohtaan. Kuka hänet tappoi?

"Sala-ampujat, alan huiput. Heidät palkkasivat ne, jotka eivät pystyneet hallitsemaan Kennedyn veljeksiä."

Love storystasi kirjoitetaan paljon. Kumpi on naisessa tärkeämpää kauneus vai älykkyys?

"Ne eivät ole vastakohtia eivätkä toisiaan poissulkevia ominaisuuksia. Kauniissa naisessa on aina myös älyä."

Oletko pettänyt entistä vaimoasi aiemmin?

"Mikäli lehtiin on uskomista, niin ainakin 30 kertaa! Vakavasti puhuen asia ei olisi kuulunut ulkopuolisille."

Olet kirjoittanut missikirjan. Kenen idea se oli?

"Idea tuli kustantajalta. Satuin olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan."

Oletko ajatellut mennä kauneusleikkaukseen tai oletko jo ollut sellaisessa?

"Nenävarsi on sisältäpäin lytyssä 1960-luvulta. Oikean silmän alle nousee helposti allergian iskiessä pussi.

En ole käynyt kauneusleikkauksessa, enkä usko meneväni."

Kun on seurannut sinusta kirjoitettuja lehtijuttuja, voisi kuvitella, että ajattelet kuin Andy McCoy: any publicity is good publicity.

"Politiikassa ja showbisneksessä julkisuutta on siedettävä. Kirjailijana ja media-alan yrittäjänä tänäkin syksynä on vain joutunut seisomaan sateessa. Halusi tai ei."

Timo T.A. Mikkosen kirja Suomen kauneimmat - missivuodet 1931-2000 (WSOY) julkaistaan marraskuun lopulla.

11 kommenttia

Kreivi67

8.3.2006 15:50

John F Kennedyn murhan takana oli salaliitto pääosin cia:sta attentaatin suoritti mafiaan kuuluneet miehet. Siin elokuvassa on virhe dal-texin rakennuksesta ei amuttu vaan ryhmät olivat koulukirjavaraston katolla, kuudes kerros ja heinikkoinen kumpare. Syy salamurhaan oli ett JFK oli vaarallinen valassaolijoille, aivan miehet jotka eivät pystyneet hallitsemaan Kennedyn veljeksiä"valtataistelu"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

säälien katsoin

28.11.2006 23:58

Palautteesi
Olit häirikkö 28.11.06 TV2 Ajankohtainen Kakkonen ohjelmassa. Nolasit itsesi kaiken kansan kesken, käyt liian kovilla kierrolla, harkitse mieliala lääkitystä. Tiedoksesi: Tyttäreni mies on kahden pienen lapsen koti-isä ja maailman paras sellainen, yo-merkonomi, insinööri. Tyttäreni, farmasetti koulutukseltaan, vastaa ainoataan perheen toimeentulosta, lisäksi tulee kotityöt, tosi raskasta hänelle. Mies ei halua olla töissä, tyttäreni haluaa. Olisko sinusta kivaa elättää heidät molemmat....yhteiskunnan varoilla? Toivottavasti olit jättäessäsi ex-vaimosi Tuiren turvannut aikoinaan hänen nykyisen toimeentulotason ja hänen tulevan eläketurvan.....kotiäitinä on ihanaa!!!! Oletan, että hän hoiti kotona teidän lapsianne ilman ansiotuloja. Kuinka paljon aikoinaan itse olit läsnä lastesi kanssa heidän olessa pieninä? Jääppä itse hoitamaan lastasi ja anna vaimollesi hieman vapaata. Tekisi vaimollesi varmaan hyvää. Käytä hyväkseksi vanhempainloma mahdollisuutta. Vai onko kyse siitä, kuinka sinun nykyinen pikku perhe pärjäisi nykyisen vaimosi tuloilla? Itse olin aikoinaan töissä heti äitiysloman jälkeen lasten ollessa pieniä, heillä oli ihana perhepäivähoitaja, jota he rakastivat ainakin yhtä paljon kuin minua, ehkä enemmän. Itse en olisi pystynyt antamaan lapsilleni niin paljon virikkeitä ja rakkautta, olen työtäni rakastava veronmaksaja. Lapsillani on "ihana isä" (käyttää alkoholia liian paljon, ex-mieheni), jota he todennäköisesti rakastavat enemmän kuin minua, kaikesta antamastani turvallisuudesta huolimatta. En ole kade. Lapsen etu on paras etu. Timo mene itseesi.
Tiedoksesi: Jos oma elämäsi on sekaisin Suomesta löytyy edelleen perheistä, joilla menee suunniilleen ok. Normaaleja perheitä, joissa iskän ei tarvitse tärkeillä (törkyillä). Toivottavasti sinun oma perheesi kuuluu siiheen joukkoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kari vaan

30.11.2006 16:57

Katsoin pelastakaa lapset ohjelmaa, enkä ollut uskoa silmiäni ja korviani. en ollut Timoa aikaisemmin pahemmin noteerannut (julkkis julkkisten joukossa).

Nyt olin otettu. Räjäytit jauhot suuhun niille kenelle ne kuului. Vertauksesi rottaperheestä oli osuvampi kuin snipperin kuula. Tiedän kokemuksesta, kuinka turhauttavaa tässä yhteiskunnassa on kertoa totuutta. Totuutta jota vääristelevät hyväosaiset päättäjät, sekä ne jotka alentuvat elämään näiden päättäjien tiputtamilla muruilla. Moraaliin kuuluu olennaisena nykyään ajattelumalli, kun minulla menee hyvin menee automaattisesti muillakin, jos ei mene syy on itsessään.

Itse olen 43 v. 3 lapsen isä, ja hoidan nuorinta itse. (2 vanhinta jo muuttanut kotoa pois). Vaimoni käy vakituisessa töissä. Omasta halustaan, ja hyväksyn sen täysin. Aika ajoin käyn myös itse pätkätöissä, mutta pääasiassa, kun vaan yhteiskunnan asettamat paineet pärjäämisestä sallivat vähänkin, jään kotiin lapseni kanssa.

Muistan kun nuorimmainen oli esikoulusssa tarvittaessa. Katselin kauhulla sitä kaaosta mihin lapset joutuivat. 20-30 lasta / 2-3 hoitajaa. Ei, en voinut hyväksyä skennaariota miettiessäni, miten tuollainen arki vaikuttaa lapsen kehitykseen.

Oikeassa olet. Yhteiskunta ei anna perheille monesti edes mahdollisuutta kasvattaa lapsiaan, (toimeentulon paineet, markkinavoimien asettamat paineet, uraputkien ja menestymisen ihannoiminen ymm..) Sitten kun paskat on housuissa, puhutaaan "viisaita" ja tuhlataan rahaa säälittäviin korjausyrityksiin, ja Näennäisesti hoidetaan oireita, itse tautiin kajoamatta.

Anna kuulua itsestäsi lisää. Ja Tiedä, että sanomasi kosketti. Ainakin naamanväri muuttui, niillä kenellä sen arvelinkin muuttuvan. "Jokainen omassa sielussaan tietää Totuuden"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

oot p#ska

19.6.2009 14:54

timo ta on yksinkertasen vammanen paska

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mrjayho

26.8.2009 18:33

Timo TEIJA ANNELI Mikkonen...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ässä

26.10.2009 13:28

No voi sun..miksei Miksalle saa lähetettyy kommentteja sen blogeihin? Joko mies alkaa olla rapakunnossa, ku mitää muuta ei pysty tekee ku kirjottaa vaimons blogeja kaikenmaailman kaasuputkista ym.En usko Ninan olevan niin yleistietoinen et kirjotta ne ite.HÖH! Onko Miksa vakavasti sairas? Eikö Suomen karhu enää elämöi? Ny on jotain pahasti pielessä ku Miksa ei o mediassa. Kertokaa nyt totuus, pariskunta "totuudentorvi"!!Ei maitoilla, anna tulla vaan! Onhan mIksal jo ikääkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

AN79

13.10.2011 11:53

Saahan sitä itsestään puhua omassa persoonassaan. Muistan Timon ikuisesti ohjelmasta Tänään, tässä ja nyt.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MattiTO

25.10.2011 22:30

Timo T A on ihan hyvä tyyppi, tulee juttua ja naurua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Timo_J_A

28.10.2011 09:10

"Te ette edes tiedä mitä todellinen työnteko on, kun huolet ja murheet painavat 24 h/vrk 7 päivää viikossa aamusta iltaan, eikä vain ma-pe 8-16, paitsi lomilla, ruokatunneilla ja muilla tauoilla."

Timo T. A. Mikkonen 9.11.2006

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Waka Wanha

25.1.2017 15:44

Kateus ja kaunaisuus paistavat useasta kommentista. Kuka näistä mollaajista on tehnyt jotain edes läheltä vastaavaa tai ollut oman alansa ehdoton uranuurtaja. Mutta pieni maa pienet piirit ja suuri kademieli!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kunnioittaja

27.5.2020 13:17

Timo TA Mikkonen jää historiaan paitsi sotaveteraanina kuin myös suositun "Kuinka saisin rikki kookospähkinän" laulun tekijänä ja esittäjänä. In memoriam Timo TA Mikkonen

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi