Tuliaisia rajan takaa

Vaatekauppa Disturb.fi:n takana on rakkaustarinoita ja kolumbialaisia luonnontuotteita.

Petri Skinnari (vasemmalla), Tiina Ronkainen, Santiago Osorio Alzate ja Laura Mäkituomas pyörittävät yrityksiään samassa kivijalkaliikkeessä.
Petri Skinnari (vasemmalla), Tiina Ronkainen, Santiago Osorio Alzate ja Laura Mäkituomas pyörittävät yrityksiään samassa kivijalkaliikkeessä.

Santiago Osorio Alzatea ärsyttää. Taas sama juttu: kolumbialaista tilatut tagua-puun siemenistä valmistetut korut on rikottu tullissa.

Mutta miksi?

Palataan siihen kohta.

Hävikistä huolimatta hän on onnistunut tuomaan käsintehtyjä uniikkikappaleita Ouluun jo sen verran, että yleisö on kiinnostunut.

Divina Katalina -yrityksen perustaminen oli Santiagon vaimon, Laura Mäkituomaksen idea. Luonnonmateriaaleista valmistetut korut ovat herättäneet Oulussa kiinnostusta.

Samassa liiketilassa firmaansa pyörittää myös pariskunta Tiina Ronkainen ja Petri Skinnari. Petri turhautui viime vuonna siihen, ettei löytänyt mistään mieleisiään vaatteita. Hän ehdotti vaimolleen, että he alkaisivat myydä valtavirrasta poikkeavia, kansainvälisiä vaatemerkkejä itse. Yllytyshulluna ja "pikkuisen kahelina" Tiina innostui. Näin sai alkunsa vaatteita myyvä verkkokauppa Disturb.fi. Nuoret yrittäjät eivät jättäneet päivätöitään firmojensa takia, sillä sellaisia opiskelijoilla ei vielä ollutkaan. Petri kuitenkin heittää toisinaan keikkaa sähkömiehenä.

Miten nelikko oikein löysivät toisensa?

Tarina alkaa Kiinan Shenzenistä vappuna 2009. Suomalainen vaihtariporukka on viettämässä perinteikästä työväen ja opiskelijoiden juhlaa kadulla. Yksi heistä on Laura Mäkituomas. Yli kymmenen miljoonan asukkaan kaupungissa vastaan sattuu kävelemään kolumbialainen Santiago Osorio Alzate, johon Laura ihastuu.

Jos suhteen puolesta olisi lyönyt vetoa, olisi voittokerroin ollut aika suuri. Laura oli palaamassa kuukauden kuluttua Ouluun, ja Santiagon oli määrä matkustaa työkomennuksensa päättyessä takaisin työhönsä Yhdysvaltoihin.

Kesäisen viestittelyn ja yhden syksyisen tapaamisen jälkeen he suunnittelivat tapaavansa joulukuussa vielä kerran Suomessa ennen kuin Santiago muuttaisi Kiinasta takaisin kotiin.

New Yorkin -liput jäivät kuitenkin käyttämättä, ja toivottomasti rakastunut mies jäi sille tielleen. Häitä vietettiin jo helmikuussa 2010.

Samoihin aikoihin ranskaa opiskeleva Tiina Ronkainen oli lähdössä Tampereelta oululaisen ystävänsä Jenni-Leenan luo viettämään viikonloppua. Tiina ei tiennyt, että Jenni-Leena oli päättänyt rekrytoida hänet veljensä tyttöystäväksi.

Ystävän juoni onnistui: Tiina ja Petri Skinnari rakastuivat toisiinsa. Kun Tiina sai opintonsa päätökseen keväällä 2011, hän muutti Petrin luo Ouluun. Tiina halusi kuitenkin opiskella vielä lisää ja päätti hakea Oulun yliopiston kansainväliseen liiketalouden maisteriohjelmaan.

Myös Santiago halusi jälleen opiskelemaan. Hän oli jättänyt työnsä Yhdysvalloissa eikä halunnut jäädä toimettomaksi. Niinpä Santiagokin päätyi Oulun yliopistoon – samaan maisteriohjelmaan kuin Tiina.

Tässä vaiheessa he eivät vielä tunteneet toisiaan.

Lukuvuoden alkua odotellessaan tuore aviopari Alzate lähti matkalle Kolumbiaan. Laura ihastui paikallisten käsityöläisten valmistamiin koruihin, jotka oli tehty luonnonmateriaaleista, kuten tagua-puun siemenistä. Jokainen koru oli uniikki, ja niitä ostamalla tuki suoraan paikallisia käsityöläisiä.

Kun Laura palasi Suomeen, hänen ystävänsä ja tuttavansa ihailivat koruja. Ajatus korujen maahantuonnista kypsyi nopeasti. Pariskunta suunnitteli oman Divina Katalina -tuotemerkin ja solmi yhteydet käsityöläisiin.

Siitä päästäänkin takaisin liiketoiminnan varjopuoliin. Kolumbia tunnetaan yleisesti hieman erityyppisistä vientituotteista, minkä vuoksi myös korujen maahantuoja saa varautua hävikkiin. Tulli tuhoaa osan koruista nähdäkseen, onko puuhelmien sisään piilotettu kokaiinia.

Syksyllä Santiago ja Tiina tutustuivat yliopistolla ja huomasivat, että heillä on muutakin yhteistä kuin opiskelupaikka. Yrittäjäpariskunnat ystävystyivät ja päättivät ryhtyä yhteistyöhön.

Tiina ja Petri olivat juuri avanneet kivijalkamyymälän Oulun Asemakadulle verkkokauppansa jatkeeksi. Disturb.fi laajensi valikoimaansa Divina Katalinan koruihin. Samassa tilanteessa olevilta saa yhteisessä liiketilassa myös henkistä tukea.

Tarinalla on siis onnellinen loppu.

Se tosin olisi vielä onnellisempi, jos tullivirkailijat olisivat vähän hellempiä uniikkikoruille.

1 kommentti

DivinaKatalina

3.4.2012 16:48

Kiitos Henri hyvästä artikkelista. Meille saapui juuri uusi kevät/ kesä mallisto ja tällä kertaa tullivirkailijat olivat armahtaneet korujamme ja kaikki saapuivat ehjinä perille.
Uusi mallisto nähtävillä www.korudk.fi / facebook.com/divinakatalina

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi