Tuloerot kasvuun!

Sinä opettaja, joka olit väittänyt tuloerojen kasvun olevan pahasta. Valehtelija!

Kirjoittaja kuuluu kirkkoon hiljaisuuden aikaan (22–07).
Kirjoittaja kuuluu kirkkoon hiljaisuuden aikaan (22–07).

Kuulehan sinä yhteiskuntatiedon opettaja, joka olit pojalleni väittänyt, että tuloerojen kasvu on pahasta. Valehtelija! Minun lapsuudessani tällaisilla asioilla ei peloteltu koulussa. Pelkäämään opittiin kotona. Eikä silloin pelätty tuloerojen kasvua, vaan isoisää, joka ammuskeli humalassa kartanon salin kattoon linnustushaulikollaan.

Eikö teille siellä yliopistolla opeteta, mihin tuloeroja tarvitaan? Minä voin opettaa. Niitä tarvitaan siihen, että todellista rikkautta voisi olla. Enkä nyt tarkoita terveyttä, rakastavia lähimmäisiä tai puhdasta luontoa. Minä tarkoitan rahaa. Valtavia määriä rahaa. Minä tarkoitan kulutusmahdollisuuksia, jotka ovat suuremmat kuin naapurilla tai pojan luokkakaverin koko vuokratalon rapulla yhteensä.

Oletko koskaan nähnyt lapsen kasvoja, kun hän pääsee kerskumaan köyhille kavereilleen Playstation kolmosella parin viikon etelänloman jälkeen? Sille näylle ei voi laittaa hintalappua kuin kuiteista katsomalla.

Sitä paitsi jos kukaan lapsi ei eläisi köyhissä perheissä, miten sitten valittaisiin ne, joiden pitää aikuisina ryhtyä köyhiksi? Olisi epäinhimmilistä pakottaa yltäkylläisen lapsuuden jälkeen nuorukainen roskakuskiksi tai perheen tyttö kerrossiivojaaksi. Elämänhän pitäisi tarjota lapselle mahdollisuuksia asemansa parantamiseen eikä heikentämiseen.

Jos tasa-arvo tarkoittaa nykyaikana sitä, että pyritään tasaamaan ihmisten mahdollisuuksia menestyä elämässään, minun on vaikea ymmärtää nykyaikaa. Sitä paitsi, miten kenenkään mahdollisuuksia parantaa, jos otetaan rikkailta ja annetaan köyhille? Köyhät ovat silti köyhiä ja rikkaat rikkaita. Miksi emme siis antaisi rikkaiden olla superrikkaita? Silloin köyhätkin helpommin huomaisivat, että kannattaa pyrkiä rikkaaksi. Tai ainakin rikkaalle töihin.

Vastedes poikani opinnoista vastaan minä. Yhteiskuntaopista hänen tulee tietää pankin ja vartiointiliikkeen puhelinnumero. Ja se miten piikkilangasta sidotaan kestävä este. Tuloerojensa kasvua ei minun poikani tarvitse pelätä, paitsi liikkuvan poliisin kirjoittaessa ylinopeussakkoa.

Minun kannattamani tasa-arvo on mahdollisuuksien tasa-arvoa. Se tarkoittaa sitä, että jokaisella on yhtäläinen mahdollisuus menestyä elämässä aina siihen saakka, kunnes siittiö törmää munasoluun.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi