Tutkimus: DIY-kulttuuri lisääntyy myös kirjallisuudessa

Moni kirjailija on Suomessakin tajunnut, että kirjan voi kustantaa ihan itse.

Kuva: maglara / Fotolia

Kansainvälisten mahtiyritysten vastareaktiona yleistyvä indiekulttuuri ulottuu yhä enemmän myös kirjallisuuteen. Monet kustantavat kirjoittamansa kirjat itse ilman ison kustantamon tukea - myös Suomessa. 

Julkaisupalvelu Books on Demand teki toimintamaissaan kyselyn, jolla kartoitettiin omakustannekirjallisuuden tilannetta. Saksankielisessä Euroopassa sekä Ranskassa, Suomessa, Tanskassa ja Ruotsissa toimiva BoD tarjoaa kirjailijoille suunnittelu-, paino- ja markkinointiapua sekä kustantamoille painantapalveluita. Kyselyyn vastasi Suomessa 637 henkilöä, joista 397 oli jo julkaisseita kirjailijoita.

BoD:n kyselyn tulosten mukaan suomalaiset kirjailijat valitsevat omakustanteen siksi, että haluavat itse päättää sekä kirjan sisällöstä että markkinoinnista ja pitää tekijänoikeudet. Omakustanteen julkaiseminen koetaan myös helpoksi ja hauskaksi.

Suosituimmat omakustannekirjallisuuden lajit Suomessa ovat kaunokirjallisuus (67 prosenttia) sekä tieto- ja opaskirjallisuus (39 prosenttia). Suurin osa (87 prosenttia) suomalaisista harrastaa kirjoittamista eikä tee sitä päätyökseen. Omakustanteessa arvostetaan sitä, että kaiken saa tehdä ja päättää itse, mutta se ei tarkoita sitä, etteivätkö omakustantajat käyttäisi ulkopuolista apua kirjaprojekteissaan. Oikoluku-, taitto-, graafikko- ja mainostustukea voi ostaa joko ulkopuolelta tai julkaisupalvelusta, ja 31 prosenttia suomalaisista omakustantajista tekeekin niin. 

BoD selvitti tutkimuksessaan myös lukijoiden suhtautumista omakustannuskirjoihin. Kyselyyn vastasi 221 suomalaista. Selvisi, että 71 prosenttia tuntee käsitteen omakustanne ja 55 prosenttia on lukenut omakustannekirjan. Kirjan kustantajalla ei ole lukijalle juuri merkitystä lukemista valittaessa. Kiinnostavaa on se, että suomalaisista lukijoista jopa 56 prosenttia voisi itsekin kirjoittaa ja julkaista kirjan. 

BoD järjestää yhteistyössä Imagen kanssa taas tänä vuonna omakustannekirjailijoiden Indie Book Awards -kilpailun, jonka kolme parhaiten sijoittunutta palkitaan Helsingin kirjamessuilla syksyllä. Kilpailuun voi osallistua kuka tahansa 18 vuotta täyttänyt omakustanteen julkaissut kirjailija. Ilmoittautuminen aukeaa myöhemmin keväällä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi