Työkansa rintamaan!

Jari Saariahon kolumni

"Työkansa rintamaan ja korkealle punainen lippu, punainen lippu", hoilotti Arja Saijonmaa lakkojen tueksi 70-luvulla.

Nyt väsähtänyt minkkiturkkirouva raahaa ostoksiaan Tapiolassa ja piskuinen pinssi rinnassa kertoo, että lääkäreitä ollaan ja lakossa ollaan silleen niin kuin oikeesti ja ihan pakosta.

Lääkärit ovat olleet lakossa nyt kaksi kuukautta. He ovat saaneet aikaiseksi pieniä suttuisia seliseli-ilmoituksia lehtiin ja onnistuneet pidentämään jonoja terveysasemilla ja sairaaloissa. Muuten kaikki on hoitunut pohjalta business as usual.

Lääkärilakko on malliesimerkki viime vuosien lakoista. Hajutonta. Mautonta. Ja yltiöpäisen ponnetonta. Surullisia tussahduksia, jotka eivät näy, kuulu missään. Tuntumisesta nyt puhumattakaan.

Missä ovat savuavat barrikadit? Missä ovat iskulauseet? Missä liehuvat banderollit? Missä yrmäkkäät lakkovahdit? Missä huutelu ja haistattelu? Kyräily ja kyttäily? Missä luuraavat lakkokenraalit? Missä ajattelijat? Missä strategikot?

Missä lymyää yhteinen rintama? Yhteinen rintama, joka pistää maan sekaisin ja poliitikot mietteliäiksi. Yhteinen rintama, joka pistää uutistoimittajat täpinöihin ja vastapuolen polvilleen jo muutaman viikon lakkoilun jälkeen.

On vain paljon natinaa ja rutinaa. Ei oo palkkaa! Ei oo arvostusta! Ei ne ilman meitä toimeen tulis! On vain paljon möchtegerniä. Kai niille pitäis näyttää! Kai pitäis tehdä jotain! Mut ku kukaan ei ota meitä huomioon.

Lopettakaa valittaminen, lastentarhanopettajat. Tehkää jotain, opettajat. Menkää näyttävästi lakkoon, sairaanhoitajat. Hoitakaa asianne kuntoon, lentoemännät ja kaikki muut, jotka kokevat tulevansa kaltoin kohdelluksi.

Kukaan ei jaksa kuunnella jatkuvaa itkemistä. Do jotain. Koulutustako te asiaan odotatte? Työväenopiston kursseja? Ammattikorkeakoulututkintoa, agitaattori amk? Vai mojovaa potkua perseelle, joka herättäisi, panisi toimimaan?

Kannattaa kuitenkin muistaa tanskalaisia kampaamo- ja parturiapulaisia. He menivät lakkoon vuosikymmeniä sitten. Ja lakossa ovat edelleenkin. Joten runoilijoiden, mainonnansuunnittelijoiden, lifestyletoimittajien ja muiden creative plannereiden tuskin kannattaa vaivautua, edes leikkimielellä. Niin hauskaa kuin se olisikin.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi