Ura yhtä alamäkeä

15-vuotias olympiavoittaja Niki Lehikoinen hyppäsi suksille kolmevuotiaana.

15-vuotias olympiavoittaja odottaa täysi-ikäisyydessä eniten ajokorttia. ”Sitten pääsee laskemaan milloin haluaa.”
15-vuotias olympiavoittaja odottaa täysi-ikäisyydessä eniten ajokorttia. ”Sitten pääsee laskemaan milloin haluaa.”

Voitit nuorten olympiakultaa skicrossissa. Voitto tuli karsintakilpailun perusteella, koska finaalia ei voitu laskea. Oletko silti ihan yhtä olympiavoittaja kuin kaikki muutkin kultamitalistit?

"No voitto on aina voitto, mutta olisihan se ollut kivempi ja hienompi voittaa finaaleissa. Kyllä se on kuitenkin ihan sama kultamitali kuin kaikilla muillakin."

Skicross on freestylehiihdon laji. Miksi skicross on parempi laji kuin murtsikka?

"Koska siinä on paljon enemmän vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja se on paljon jännittävämpää."

Skicrossissa neljä tai kuusi laskijaa starttaa samaan aikaan radalle, joka sisältää muun muassa hyppyreitä, kallistettuja ja tavallisia käännöksiä. Voitko pahoin Linnanmäen laitteissa?

"En ole käynyt kolmeen vuoteen Linnanmäellä, mutta en ainakaan pienenä voinut ikinä huonosti, enkä usko että nytkään. Skicross-radassa startti ja hypyt ovat varmaankin parasta nykyisin. Skicrossissa auttaa, jos on isokokoinen, koska se on kontaktilaji ja startissa pitää olla käsissä voimaa."

Olet kotoisin Hausjärveltä Kanta-Hämeestä. Haluatko olympiavoiton kunniaksi patsaan, aukion vai paikallisen säveltäjän tekemän laulun kunniaksesi?

"Oma laulu voisi olla ihan siisti. Olen kyllä asunut koko nuoruuteni Pikku-Huopalahdessa Helsingissä."

Pelaat myös koripalloa, ja joukkueesi on hallitseva Sveitsin nuortensarjan mestari. Miksi on hauskempaa olla suomalainen olympiavoittaja kuin sveitsiläinen mestaruussarjan voittaja?

"Sveitsissä koriksen taso ei ole mikään superkova, ja on se kivempi olla mestari yksilölajissa, kun on ainoa. Pelaan korista viikolla ja käyn laskettelukissoissa viikonloppuisin. Muutimme Sveitsiin kolme vuotta sitten isäni työn takia, ja ajattelin kyllä edustaa Suomea kisoissa sekä kannustaa Suomea urheilussa muutenkin."

Olet harjoitellut kolmevuotiaasta lähtien. Kuka pakotti suksille ja tyrkkäsi rinnettä alas?

"Eiköhän vanhemmat mut rinteeseen aluksi laittaneet. Isäni oli aikaisemmin Suomen alppimaajoukkueen fysioterapeutti, joten sekin vaikutti. Noin 7-vuotiaana laskin ensimmäiset oikeat kisat ja siitä se sitten lähti. Pitäisi käydä vielä vuosi peruskoulua, mutta ei ole hirveästi aikaa eikä motivaatiota."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi