Urban Sports: Juoksuelämys maastosta

Trail running monipuolistaa juoksutreeniä ja säästää niveliä.

Viime syksynä Helsingin Paloheinässä juostiin Salomon Trail Run -tapahtumassa. Paloheinästä löytyy kiinnostavia maastoja trail runningiin.
Viime syksynä Helsingin Paloheinässä juostiin Salomon Trail Run -tapahtumassa. Paloheinästä löytyy kiinnostavia maastoja trail runningiin.

Kyllästyttääkö rikkoa niveliä samalla asfalttilenkillä vuodesta toiseen? Keski-Euroopasta Suomeen rantautunut trail running tarjoaa juoksijalle vaihtoehtoja ja elämyksiä. Juokseminen siirtyy kaupungeissakin yhä enemmän teiltä maastoon.

"Minulle trail running tuli mukaan seikkailu-urheilun kautta. Paljon treenavana piti miettiä, miten paikat tulevat tulevaisuudessa kestämään. Maasto monipuolistaa treeniä eikä rasitus keskity vain yhteen niveleen", seikkailu-urheilija Noora Pinola kertoo.

Tunnin lenkkikään ei tunnu pitkältä, kun maasto ja maisemat vaihtuvat.

"Luonnossa on kivempi treenata, kun puut suojaavat tuulelta, sateelta ja kylmältä. Vuodenajan vaihtelut muuttavat maastoa ja aina on erilaista vastusta edessä. Jos haluaa käyttää mielikuvitusta, niin voi keksiä kreisejäkin treenejä, kuten uinnin ja juoksulenkin yhdistämisen: lammen sattuessa kohdalle uidaan yli ja jatketaan juoksua vastarannalla", Pinola kuvailee.

Suomen väljään rakennetut kaupungit kätkevät sisäänsä loistavia juoksumahdollisuuksia. Kaupunkiympäristöstä pääsee helposti luonnonhelmaan reiteille, jotka koostuvat metsästä, pururadoista, pikkupoluista, pellon pientareista ja pitkospuista.

Esimerkiksi Helsingissä voi Töölönlahdelta lähteä juoksemaan tunnin lenkin maastossa. Luontopolut saavat uuden merkityksen ja kaupungin voi kokea uudella tavalla.

"Sitä ei tajuakaan, että jokaisen kotiovelta löytyy lenkki. Ensin olen juossut peruskuntoilureittejä, osannut astua muutaman askeleen polulle ja sitten on tajunnut, että polku kiemurtelee tosi makean kallion välistä", Pinola pohtii.

Panu Jansson

Sovellukset

Uudet reitit löytyvät erilaisten juoksusovellusten avulla. Niihin voi tallentaa omat reittinsä tai valita niiden avulla itselleen sopivan muiden tallentamista reiteistä. Tässä muutamia vaihtoehtoja:

• Suunto Movescount kertoo missä liikut ja millä nopeudella. Voit suunnitella reittisi etukäteen tai jakaa juoksemasi reitit muistiinpanoineen Movescount.comissa.

• Sports Tracker on miljoonien lataama sovellus, joka tallentaa reittisi ja tiedot treeneistäsi treenipäiväkirjaan sekä kertoo niin polttamasi kalorit, keskinopeutesi kuin korkeuserot. Käytössä yli 200 maassa ympäri maailman.

• iMapMyRUN tallentaa treenidatasi ja tarjoaa sosiaalisen aspektin harjoitteluun. Lisänä äänikehoitukset, jotka kertovat treenisi etenemisestä.

Varusteet

Trail runningissa tärkeimmät varusteet ovat kengät. Kengän on sovittava vaihteleville alustoille ja monipuoliseen juoksuun. Kevyt ja rullaava kenkä ohjaa ja tukee jalkaa. Vakaus, vaimennus, suojaavuus ja pito ovat kengän tärkeimpiä ominaisuuksia. Esimerkkinä kuvan Salomon XR Crossmax Neutral (kuvassa).

Vaatetuksen on oltava hengittävä. Kuumissa olosuhteissa saattaa tarpeeseen tulla vesipullo, aurinkovoide ja -lasit. Jotkut juoksijat käyttävät jäisessä maastossa kevyitä kenkiin kiinnitettäviä piikkejä.


Ilmoitus powered by City.

3 kommenttia

Kaupallistamista_vastaan

7.3.2012 09:36

Suomalaiset ovat iän kaiken juosseet lenkkipoluilla, poluilla ja metsässä. Mallia tuskin tarvitsee hakea Keski-Euroopasta. Tämänkin "uuden" liikuntamuodon taustalla on nähtävästi vain tavoite tehdä siitä kaupallinen sovellus maahan, jossa jokainen voi laittaa lenkkarit jalkaan ja lenkkeillä maastossa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

etteootosissanne

13.3.2012 00:28

Kai tämä on vitsi? Pieni usko ihmisyyteen ja jonkin sortin toimittajanylpeyteen pistää toivomaan.

Kuinka pihalla elämästä pitää olla jos
a.) ei ole tajunnut ulkona ja luonnossa lenkkeilyä muuten kuin uutuutena Keski-Euroopasta?
b.) tekee jutun tästä "uutuudesta"?
c.) "löytää" ulkona ja luonnossa lenkkeilyn ja seikkailu-urheilun kautta?
d.) mainostaa "trail runningia" kivaksi tavaksi liikkua kun maisemat vaihtuu. Yleensähän sitä juostaan paikallaan?

Mut siistii hei, vois mennä zumbaryhmän kanssa treilaamaan, kun se treenaa paikkoja niin monipuolisesti ja pääsee vähän seikkailemaan! En ookaan ennen tajunnut ettei oo pakko juosta parkkipaikalla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

takaisinluontoon

13.3.2012 00:32

Seikkailijattarelle tiedoksi: puut eivät suojaa kylmältä paitsi poltettaessa. Voin myös luvata lajiuutuudesta innostuneille että kyllä te kastutte jos juoksette sateella metsässä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi