Urban Sports: Ritti ja Litti

Kulman pojat -elokuvan futisfanin rooli sopi Eero Ritalalle.

Eero Ritalalla on jäänyt futiksen pelaaminen vähemmälle nousujohteisen uran takia.
Eero Ritalalla on jäänyt futiksen pelaaminen vähemmälle nousujohteisen uran takia.

"Oheistoiminta on yhtä tärkeää kuin futis."

Eero Ritala, onko mikään niin ihanaa kuin katsella Litmasen Jaria?

"Täytyy sanoa, että eipä ole. Hän on aivan huikea mies."

Ritala näyttelee pääosaa vasta ensi-iltansa saaneessa Kulman pojat -elokuvassa. Tärkeässä roolissa futisfaneista kertovassa elokuvassa on myös kuningas Litmanen, joka nousee esiin puheessa, t-paidassa ja patsaassa. Vuonna 1983 syntynyt Ritala pääsi Litin tunnelmaan maestron iskiessä maaleja Amsterdamin Ajaxin paidassa 1990-luvun puolessa välissä.

"Vaikka olin silloin vielä aika nuori, muistan huutaneeni faijan kanssa olohuoneessa, kun se teki niitä maaleja", Ritala muistelee.

Ritala suunnittelee kysyvänsä kutsuvierasnäytökseen odotetulta Litmaselta, vieläkö 41-vuotiaan futisikonin ura jatkuu ensi kaudella HJK:n paidassa. Samalla mieleen herää kysymys elokuvaan liittyen.

"Mitähän se ajattelee, kun siitä on tehty se biisi? Kyllä se varmaan vähän hivelee itsetuntoa."

"Mikään ei oo niin ihanaa, kuin katsella Litmasen Jaria" raikuu Kulman Poikia varten uudelleen sanoitetussa Tommi Läntisen Minä ja kevät -biisissä. Samalla tavoitetaan jotain oleellista jalkapalloa elävien ja hengittävien kaverusten mielenmaisemasta: edes Läntinen ei kuulosta kornilta, kun taustalla on jaettu intohimo.

Ritalan lempinimi omassa, 5. divisioonaa pelaavassa Helsingin Pumppu -joukkueessa on "Ritti". Kuten esikuva Littikin, Ritti rakastaa luoda peliä yhdellä kosketuksella ja saada sen näyttämään helpolta. Pari vuotta Ritala ehti olemaan joukkueensa maalikuningas, kunnes nuorempi maalitykki vei tittelin. Samassa jengissä pelaa myös elokuvan ohjaaja Teppo Airaksinen.

"Oheistoiminta on yhtä tärkeää kuin se futis", Ritala kuvailee.

Vitosdivari on riittävän korkea taso näyttelijänurallaan nousujohteessa olevalle Ritalalle. Ylemmillä tasoilla peli kovenisi turhan paljon, eikä nykyiselläkään kerta viikossa treenitahdilla ehdi aina kentälle. Loukkaantuminen toisi inhottavan tilanteen duunien suhteen.

"Kyllä mä varon vitosessakin hyppäämästä jokaiseen pääpalloon kaksmetrisiä vastustajia vastaan."

Mainittuun oheistoimintaan kuuluu muun muassa maajoukkuepelit.

"Viime kesänä oltiin Tepon, Jontin (Joonas Saartamo) ja Antin (Väre) kanssa Tukholmassa katsomassa Ruotsi–Suomi-matsia. 5–0. Se oli hirveää."

Futisfanin rooliin hyppääminen oli pikkupojasta asti pallon perässä juosseelle ja pelejä aktiivisesti seuranneelle Ritalalle luontevaa.

"Sairaan helppoa. Enemmän tämä ihmissuhdeosasto oli sitä, mitä piti miettiä."

Elokuvan tekijät hakivat tuntumaa suomalaiseen kannatuskulttuuriin FC Lahden ja Joensuun Jipon peleissä. Jippoa kannustamassa oli seitsemän fanaattisen fanin porukka. Kulman pojat -leffassa aladivareissa taistelevan Kulman Pallon faniryhmään kuului neljä kannattajaa. Meininki on hieman erilainen, mitä esimerkiksi brittiläistä futismaailmaa kuvaavissa, usein kannatusryhmien väkivaltaan keskittyvissä elokuvissa.

Mikä tekee futiksesta niin kiinnostavaa?

"Mulle se on se, että se on niin monimutkainen peli. Se, että niitä maaleja ei tule, on hienoa. Se on taktista, eikä niin paljon fysiikkaa. Pelaajia on niin paljon erilaisia ja on kiinnostavaa, miten ne toimivat yhdessä. Suurimmat kylmät väreet nousevat siitä, kun kentällä tulee 15 syöttöä putkeen omille", Ritala avaa suosikkilajinsa hienouksia.

Ritala toivoo, että Kulman Poikien myötä jalkapallokatsomoihin löytää entistä enemmän suomalaisia. Se tietää rahaa seuroille. Raha seuroilla puolestaan tarkoittaa parempaa suomalaista jalkapalloa.

"Ettei oltais vaan siellä lätkähalleissa kesät talvet."

Ritala ei vihaa jääkiekkoa, mutta sen painoarvo on miehen mukaan turhan korostunut Suomessa.

"Lätkä on ihan hyvää viihdettä, mutta jalkapallo on kuin lukisi jotain hyvää kirjaa. Tän mä keksin just äsken."

Näkisikö futaava näyttelijä mieluummin Suomen voittavan jääkiekon MM-kultaa kotikisoissa vai futismaajoukkueen pääsevän MM-kisoihin?

"Jalkapallomaajoukkue MM-kisoihin totta kai. Pelataanko lätkää Etelä-Amerikassa? Pelataanko sitä Afrikassa tai Aasiassa? Edes EM-kisoihin olisi parempi. Tai edes melkein EM-kisoihin. Lätkä on jo nähty."


Ilmoitus powered by City.

1 kommentti

KNVB

10.3.2012 21:14

Asiaa! Todellakin!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi