Uutta Fitness-rintamalta

Kesälätkää! Golfmatkalle Viroon. Urheiluliiveihin iskunvaimentimet.

Kesälätkää

Rullakiekko on maailmanlaajuisesti suositumpi harraste kuin oppi-isänsä, jääkiekko.

Sanakirjaselitys rullakiekosta on: jääkiekkoa, jota pelataan rullaluistimet jalassa betonilla, muovilla, parketilla tai asfaltilla päällystetyssä kiekkokaukalossa.

Lajin suosion kasvu on ollut huima. Jotain kertoo se, että kuusi vuotta sitten Benettonin Colors-lehti esitteli rullakiekkoilua marginaali-ilmiönä.

Suomessa rullakiekkoa pelataan SM-tasolla; ensimmäinen suomenmestaruus ratkottiin vuonna 1996. Harrastajia Suomessa on 6000. Kasvu alkoi vuonna 1994. Suomen rullakiekon maajoukkue on osallistunut joka vuosi Kansainvälisen Jääkiekkoliiton järjestämiin rullakiekon MM-kilpailuihin, joissa Suomi on osoittanut olevansa selvästi Euroopan paras rullakiekkomaa.

Suomen rullakiekon SM-liigassa ja maajoukkueessa pelaa useita Suomen huippujääkiekkoilijoita, kuten Ville Nieminen, Toni Mäkiaho, Jarkko Ruutu, Kari Martikainen ja Tuomas Kalliomäki.

"Monet tunnetut kiekkomiehet ovat ajautuneet rullakiekkoilun pariin kavereiden innostamina ja koska se tuo mukavaa vaihtelua jääkiekkoon", Teemu Vanhala Suomen Jääkiekkoliitosta kertoo.

Erityistä rullakiekkoiluharjoittelua ammattipelaajat eivät tarvitse, talvikaudet kun pelataan jäällä.

Rullakiekkoilu on enemmänkin kiekkoilijoiden kesäharrastus. Loukkaantumisriskit eivät ole muita kesälajeja suurempia.

Rullakiekkoilu syntyi Pohjois-Amerikassa; NHL-kiekkokulttuuri ja inline-luistimet vauhdittivat sen menestystä. Pelit siirtyivät pikkuhiljaa parkkipaikoilta ja tenniskentiltä satoihin lajin suosion mukanaantuomiin rullakiekkoareenoihin ja ulkokaukaloihin.

"Rullis" on erittäin rankka, koska kentällä saa olla kerrallaan vain neljä kenttäpelaajaa ja maalivahti.

Lisätietoja alueellisista, toukokuun ensimmäisten viikkojen aikana käynnistyvistä rullakiekkosarjoista voi kysellä Suomen Jääkiekkoliitosta numerosta 09-7567 5524.

Liikavitamiineista enemmän haittaa kuin hyötyä

Vain harvat tarvitsevat lisäravinteita perusruoan lisäksi. Vitamiinipillereitä popsivat kuitenkin ne, jotka niitä vähiten tarvitsevat. Vihannesten ja kasvisten popsijat varmistavat terveytensä syömällä monipuolisen ruoan lisäksi vielä monivitamiinipillereitä.

Vitamiinien yliannostuksesta on kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä. Suuri määrä C-vitamiinia voi aiheuttaa munuaissairauksia ja A- ja D-vitamiinin yliannostus saattaa johtaa maksamyrkytykseen. Liika A-vitamiini raskausaikana saattaa aiheuttaa epämuodostumia sikiölle. Raudankaan merkitystä ei pidä yliarvioida. Liikaa nautittuna se vaikuttaa sydänverisuonten toimintaan. Naisten lisääntynyt kasviestrogeenin käyttö luontaistuotteina saattaa lisätä kohdun runko-osan syöpävaaraa.

Tavallinen perusruoka riittää tyydyttämään vitamiini- ja hivenainetarpeen. Yksi monivitamiinivalmiste tai luontaistuote ei vahingoita terveyttä, kun noudattaa annettuja ohjeita ja pysyttelee yhdessä valmisteessa.

Lättäpohjalenkkarit muotiin

Kesän kuumimmat kenkämallit ovat kaikki vähintään 20 vuotta vanhoja. Uusia malleja ei tarvitse edes suunnitella, vaan myyntiin palautetaan 70-luvun hitit. Näin menettelee esimerkiksi Nike ottamalla Forrest Gump -elokuvasta tutuksi tulleen Cortez -mallin uudelleen myyntiin.

Kulttistatuksen saavuttanutta kenkämallia on saatavana eri väreissä. Nahkaversiossa pääväri on valkoinen, swoosh-logon värit vaihtelevat. Nike Cortez -mallin hinta on 399 mk.

Vakaasti ja varmasti pyöreillä rullilla

Rullaluistelupuolella uutuutena ovat pyöreillä rullilla varustetut Rollerball-rullaluistimet. Rollerball luistimet eroavat perinteisistä rullaluistimista sekä ulkomuodoltaan että toimivuudeltaan.

Nämä luistimet ovat jaloinkosketeltavan vakaat ja ne antavat luistelijalle luisteluvarmuutta sekä tasapainoisen ja vakaan tunteen. Pyörien leveä akseli ja kiskon leveämpi kiinnitys itse kenkäosaan saavat aikaan tukevan, kengät jalassa seisomisen tunteen.

Rollerball-luistinta voi kallistaa perinteistä enemmän menettämättä silti hallintaa. Myös luistimen taaksepotkut tehostuvat ja ne voivat olla perinteisellä luistimella tehtyjä potkuja pidempiä. Pallon leveä akseli vaimentaa alustasta jalkoihin tulevaa tärinää ja iskuja perinteistä kapeapyöräistä luistinta paremmin.

Erityisesti naisten arvellaan innostuvan uudesta turvaluistimesta, enemmistö rullailijoista on vielä toistaiseksi miehiä.

Carbon Mangia Strada -mallia (se on italiaa ja tarkoittaa suomeksi maantienielijää) myyvät urheiluliikkeet ja tavaratalot noin 1500 markan hintaan.

Golfmatkalle Viroon

Kun Suomen golfkenttien kuivumista vasta odotetaan, pelataan Viron Niitväljan kentällä jo. Tänä vuonna kentän arvioidaan olevan pelikunnossa 15.4. Perinteinen Talihan avaa vasta vappuna.

Golfmatkoihin erikoistunut matkanjärjestäjä Incoming Services IGM Oy aloittaa tasokkaiden golfpäiväristeilyjen järjestämisen Niitväljan kentälle. Laivamatkasta vastaa Nordic Jet Line kuljettamalla pelaajat uusilla, nopeilla autokatamaraaneilla Tallinnaan ja takaisin. Golffaajalle jää kokonainen päivä aikaa pelata luonnonkauniilla 18-reiän golfkentällä.

Perusmatkapaketin hinta on 698 mk/hlö. Lisätietoja antaa Incoming Services IGM Oy, puh (09) 547 3747 ja Nordic Jet Line, puh (09) 6817 7110. IGM Oy:n matkapaketin hintaan sisältyvät edestakaisen laivamatkan lisäksi kuljetukset Tallinnan satamasta Niitväljaan ja takaisin sekä Green fee -maksu.

Urheiluliiveihin iskunvaimentimet

Suurin osa naisista liikkuu ja harrastaa liikuntaa voidakseen hyvin ja kohentaakseen ulkonäköään.

Ilman oikeita varusteita liikunta saattaa kuitenkin aiheuttaa korjaamattomia vahinkoja rinnoille.

Jos rintoja ei tueta riittävästi liikunnan aikana, venyvät niitä kannattavat sidekudoskiinnikkeet ja rinnat menettävät kiinteytensä.

Kerran rupsahtamaan päässyttä rintavarustusta ei korjaa mikään, kirurginveistä lukuunottamatta.

Rintojen vaurioituminen voidaan estää käyttämällä urheiluun kehitettyjä rintaliivejä. Berlei on tuonut markkinoille kahden vuoden suunnittelun ja testauksen jälkeen Shock absorber-malliston. Tutkimuksen mukaan rintojen liikkuvuus väheni 56 prosentilla niillä naisilla, jotka käyttivät SA-liivejä urheilusuorituksen aikana.

Samainen tutkimus osoitti, että myös pienirintaiset naiset tarvitsevat tukea. A75-kokoiset rinnat liikkuvat juostessa keskimäärin 42 mm. Tuotteet on valmistettu Coolmax-materiaalista, joka imee kosteuden iholta ja haihduttaa sen nopeasti tuntuen kuivalta hikisenäkin.

Ostopaikkatiedustelut maahantuojalta puh. 09-348 700 70, hinnat vaihtelevat 239-359 markan välillä mallista riippuen.

2 kommenttia

kauhea-namu

9.4.2003 17:48

HUH.. Mulle tuli tarve kokeilla omia rajojani juoksemisessa. ensimmäsitä kertaa elämässni muuten luen juoksemisesta mitään ja huomaan harrastelijamaisuuteni heti:-D Kyllä on kevään aikana koitettava kuinka monta tuntia itse jaksaa juosta. En ole ikinä juoksemisessa kokeillut rajojani. Olisi hauskaa saada ammattilaiselta vinkkejä miten valmistaudun kokeiluuni ja miten sen aikana, pystynkö ilman tankkausta yli 2 h ja miten saan parhaan kunnon juoksun ajaksi? Auttakaa mua....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kauhea-namu

9.4.2003 17:55

Sorry kirjoitusvirheet. *meni niin äimäksi luettuaan artikkelin* :-))))))))

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi