Uutta katutaidetta Rovaniemeltä Kotkaan ja Kantsusta Hesarille

Kaupunkimme ovat värikkäämpiä kuin koskaan.

Argentiinalainen Milu Correch on huipputehokas. Hän teki muutamassa päivässä Kannelmäen palvelutalon muraalin ja sen jälkeen parissa päivässä seinän Helsinginkadun sisäpihalle.
Argentiinalainen Milu Correch on huipputehokas. Hän teki muutamassa päivässä Kannelmäen palvelutalon muraalin ja sen jälkeen parissa päivässä seinän Helsinginkadun sisäpihalle.

Helsinki sai viime viikon aikana paljon uutta katutaidetta – ja lisää on tulossa. Kannelmäen palvelutalo sai seinäänsä upean muraalin, jossa komeilee talon asukkaita, Piritorin pintaan maalattiin värikäs yhteisöllinen taideteos ja pyöräväylä Baana sai komistuksekseen hienoa taidetta brasialaisten huipputaiteilijoiden toimesta. 

Vaasanpuistikkoon eli Piritorille yhteisöllisesti maalatun koko aukion kokoisen katutaideteoksen työpajoihin osallistui lähes 200 vapaaehtoista. Katupintaan toteutettuun teokseen kerättiin kevään mittaan ideoita, joiden pohjalta kolme taiteilijaa teki luonnosehdotukset äänestettäväksi. Laura Lehtisen teos ‘Kemut meren äärellä’ valittiin kolmen ehdotuksen joukosta voittajaksi.

“Halusimme tehdä teoksesta monella tapaa osallistavan ja sitä kautta saada ihmiset tuntemaan torin ja teoksen omakseen. Oli hienoa nähdä, miten paikalliset asukkaat ja ohikulkijatkin innostuivat maalaamisesta”, sanoo Jaakko Blomberg Helsinki Urban Art ry:stä.

Myös Kannelmäki sai väriä viime viikolla, kun argentiinalainen Milu Correch maalasi Kannelmäen palvelutalon seinään korttipelaajia esittävän teoksen. Teosta varten käytettiin malleina palvelutalon asukkaita.

“Halusimme osallistaa asukkaat uudella tapaa mukaan ja tuoda uutta kuvastoa ja tyyliä Helsingin katutaidekenttään”, Blomberg kertoo. Kannelmäen muraali maalattiin osana viime vuonna alkanutta Katutaidetta kulmillesi -kilpailua, jonka rahoitti Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto.

Correch maalasi myös toisen teoksen Helsinginkadulla sijaitsevan talon sisäpihalle ennen kuin jatkaa maalaamaan Bulgariaan.

“Sitä ei pääse valitettavasti vapaasti katsomaan, mutta tarkoituksena on järjestää myöhemmin alueella katutaidekierroksia, jolloin myös siihen teokseen pääsee tutustumaan”, Blomberg selventää.

Helsinginkadulle tulee tänä kesänä muutenkin väriä, kun viime kesänä alkanut Brahen taidekenttä -projekti laajenee. Parhaillaan kadulla maalataan lisää sähkökaappeja, ja myöhemmin kesällä on tarkoituksena maalata mm. myös Brahenkentän kaukalonlaitoja. Loppukesästä katutaidetta on luvassa Helsinki Urban Artin toimesta myös mm. Kalasatamaan, Merihakaan ja Pasilaan.

Myös toista kertaa järjestettävä UPEA-festivaali tuo myös lisää katutaidetta eri puolilla Suomea. Syyskuussa UPEA17 tuo yli 20 pysyvää muraaliteosta sekä muuta kaupunkitaidetta ja tapahtumia 14 suomalaiskaupunkiin.

UPEA on maamme kulttuurikentällä ainutlaatuinen taidetapahtuma, joka kattaa tänä vuonna suomalaiskaupunkeja aina Helsingistä Rovaniemelle sekä Vaasasta Joensuuhun. UPEA17 tuo mukanaan Suomessa ennennäkemättömiä muraaliteoksia. Tapahtuman aikana toteutetaan useiden kerrostalojen teossarjoja, kokonaisen talon peittävä teos sekä Pohjoismaiden korkein muraali 50 metriin kohoavissa tehdassiiloissa. Mittakaavansa vuoksi UPEA kiriikin jo toisena vuotenaan maailman keskeisimpien kaupunkitaidetapahtumien joukkoon.

Tähän mennessä varmistuneet UPEA17-kaupungit ovat: Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kemi, Kotka, Lahti, Rovaniemi, Sipoo, Tornio, Turku ja Vaasa.

“Haluamme UPEAn myötä rakentaa Suomeen kansainvälisesti merkittävän kaupunkitaidetapahtuman. Taiteilijamme ovat muraalitaiteen maailman kärkeä ja kansainvälisessä viestinnässämme teemmekin yhteistyötä esimerkiksi Visit Finlandin kanssa”, valottaa festivaalin taiteellinen johtaja Jorgos Fanaris.

1 kommentti

A-AT

11.7.2017 15:38

Kuvassa ei ole palvelutalon asukkaita vaan Päivätoiminta Urkurin asiakkaita!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi