Verkkopalvelu kertoo mitä lääkärikäynti oikeasti maksaa

"Läpinäkyvyyden puute mahdollistaa hintojen karkaamisen", Lääkärihinta.fi -palvelun perustaja Alec Hellström sanoo.

Kuva: PHILETDOM / Fotolia

Lääkärikäynti julkisella ja yksityisellä sektorilla maksaa aina jotain. Uusi verkkopalvelu auttaa valitsemaan kaikista edullisimman vaihtoehdon omille tarpeille. Palvelun takana oleva opiskelijaporukka loi jotain, mistä on hyötyä monelle.

Lääkärihinta.fi on start-up-yritys eMedi Innovationsin viime vuoden lopussa julkaistu verkkopalvelu, joka keskittyy yksityislääkärin, hammaslääkärin ja magneettikuvauksien hintavertailuihin. Palvelun takaa löytyy kauppatieteiden maisteri ja lääketieteen opiskelija Kristian Ahlers, geoinformatiikan opintojen loppusuoralla oleva Taru Vainikainen ja lääketieteen opiskelija Alec Hellström.

Palvelu tekee terveyshuollon hintavertailusta läpinäkyvämpää. Perustajat totesivat hintojen olevan lähes aina piilossa, ainakin yksityisissä palveluissa. Palvelun ansiosta saat tietoosi mahdollisimman realistisen hinta-arvion, joka sisältää kaikki piilokulut, joita useimmiten lisätään lääkärikäynnin hintaan. Näitä voivat olla toimistomaksut ja jopa sairaslomien kirjoittaminen. Lisätyt piilokulut raotetaan auki palvelun kautta.

"Huomasimme, että noin puolet hammaslääkäriyrityksistä ei ilmoittanut ainuttakaan hintatietoa verkkosivuillaan", kertoo Hellström.

Hintatiedot kerättiin palveluun kyselyillä ja tarvittaessa kerääjät menijät paikan päälle terveydenhuoltoa tarjoavaan pisteeseen. Tieto oli saatava ja tuotava ihmisten saavutettavaksi. Nyt palvelu kattaa yli 400 hintatietoa 20:stä eri Suomen kaupungista.

"Läpinäkyvyyden puute mahdollistaa hintojen karkaamisen, mikä tapahtuu täysin potilaan kustannuksella", Hellström sanoo.

Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta artikkelin, johon Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling otti kantaa seuraavasti:

"Kuluttajan kannattaa joissakin toimenpiteissä jopa matkustaa toiseen kaupunkiin halvemman hinnan perässä."

Palvelun perustajat kyselivät hintatietoja yhdeltä Suomen suurimpiin kuuluvan terveyspalveluketjun viestintäjohtajalta, jonka vastaus perustajien mukaan oli "En voi tästä hinnoiksi muuttua." Aika tympeää.

"Yksityisellä terveyspalvelualalla on paljon toimijoita, mutta kilpailu on tehotonta, koska alalla ei ole läpinäkyvyyttä. Potilaalla ei ole työvälineitä, millä verrata hintaa ja laatua, joten mistä potilas voisi tietää mille lääkärille kannattaa mennä? Hinnat kohoavat vuosittain muita aloja nopeammin. 5 vuoden aikana Helsingissä hinnat ovat nousseet 23 prosenttia tavalliselle lääkärinkäynnille. KELA-korvaukset ovat samaan aikaan tippuneet, mikä tarkoittaa, että potilaan maksama nettohinta on noussut yli 50 prosenttia", Hellström pistää faktat pöytään.

Tutustu Lääkärihinta.fi -palveluun.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi