Viidelläkympillä sinäkin voit olla ranskalaisen linnan omistaja

Joukkorahoituksessa on voimaa: internet löi hynttyyt yhteen ja osti satoja vuosia vanhan linnan.

Kuva: kuvakaappaus Dartagnans/YouTube

Ranskalaisella maaperällä on yli 30 000 ihan oikeaa linnaa, joista monet seisovat jylhinä, mutta hylättyinä, ja koska kukaan ei pidä niistä huolta, ne rapistuvat hetki hetkeltä.

Adopt Un Château -niminen järjestö koostuu linnaharrastajista, jotka haluavat auttaa omistajia ja kunnostajia palauttamaan linnoja entiseen loistoonsa. Järjestö on tehnyt sopimuksen joukkorahoitussivuston kanssa, ja nyt halukkaat voivat jopa ostaa osan satoja vuosia vanhasta linnasta. Niin he ovat myös tehneet.

Mothe-Chandeniersin linna Viennessä, Ranskassa on upea, vallihaudoin ympäröity ilmestys, jonka ostamista varten Adopt Un Château ja joukkorahoitussivusto Dartagnans ovat pyrkineet keräämään 500 000 euroa. Linnan historia ulottuu 1200-luvulle saakka ja se on restauroitu viimeksi 1800-luvun puolivälin jälkeen romanttiseen tyyliin. Tämän jutun kirjoitushetkellä rahaa on kerätty lähes 1 500 000 euroa, joten linnan pelastus on taattu. Lahjoittaa voi viisikymppiä tai enemmän, ja se tarkoittaa sitä, että olet linnan omistaja ja sinulla on sananvaltaa siihen, mitä linnalle tapahtuu. Viidelläkympillä saa yhden äänen, satasella kaksi ja niin edelleen. Tällä hetkellä lahjoittajiakin on tosin lähes 17 500 henkilöä 115 eri maasta, joten sananvaltaisia on muitakin. Mutta ajattele: olisit silti vallihautaisen linnan omistaja. Tai ainakin yksi heistä.

Järjestöt ovat arvioineet, että linnan korjausten kokonaiskustannukset nousevat kolmeen miljoonaan euroon, joten lahjoittajien taskuja kaivellaan vielä myöhemminkin. Toisaalta potti näyttää jo nyt niin hyvältä, että korjaustöissä päästään pelkästään näillä rahoilla melko pitkälle. 

Mothe-Chandeniersin linna ei ole suinkaan ainoa, josta voi ostaa palan itselleen. Adopt Un Châteaun saitilla on toistakymmentä käynnissä olevaa projektia, ja lisää tulee. Sivustolla on myös hätänappi, josta voi ilmoittaa järjestölle, jos tietää vaarassa olevan linnan, joka olisi pelastamisen tarpeessa. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi