Villi maailma!

17 tapaa kokea se

Riku ja Dani Korowai-viidakosta terve.
Riku ja Dani Korowai-viidakosta terve.
He ovat syöneet rottaa Kiinassa. Levänneet love-hotellissa Japanissa. Kärsineet ameebasta Intiassa. Eläneet torakoiden kanssa Kashmirissa. Kahlanneet kaatopaikkaa Kambodzassa. He ovat Riku ja Tunna, tv:n Madventures-ohjelmasta. Nyt he kertovat, mihin sinun kannattaa matkustaa. Jos uskallat.

Kolme vuotta sitten Riku Rantala ja Tuomas Milonoff palkittiin Anti Animalialla. Eläinsuojelujärjestö Animalia oli sydämistynyt miesten maailmaa kiertävästä, kulttisuosioon nousseesta Madventures-ohjelmasta, jonka balilaisista ruokaperinteistä kertovassa jaksossa oli kuvattu kulkukoiran pieksäminen ja syöminen.

“Katsojia järkyttänyt julma eläinrääkkäys” pääsi Iltalehden lööppiin asti.

Nyt tuo lööppi on Tunnan ja Rikun Iso-Roobertinkadulla sijaitsevan työhuoneen seinällä, jossa miehet leikkaavat “vähän erilaisen matkailuohjelman” Madventuresin toisen ja toistaiseksi viimeisen tuotantokauden viimeisiä jaksoja. Tunna ja Riku palasivat toiselta maailmankiertueltaan Suomeen huhtikuussa.

Siitä on jo kymmenen vuotta kun heistä tuli travellereita.

“Lähdin Intiaan koulun jälkeen”, Tunna kertoo.

Hän yritti houkutella luokkatoveriaan Rikuakin, mutta armeija piti käydä ensin. Seuraavalle ja sitäkin seuraaville matkoille Riku ehti.

“Jokaiselta matkalta meidän piti tehdä lehtijuttu, minä kuvasin, mutta Riku ei koskaan saanut tekstiä tehtyä.”

Toive omasta ohjelmasta kehittyi matkojen myötä. Kun miehet kesällä 2001 tarjosivat ideaa SubTV:lle oli konsepti niin valmis, että matkaan lähdettiin jo tammikuussa 2002.

“Oli kiva huomata, että tv-työtä voivat tehdä muutkin kuin pretty boyt ja mannekiinit. Toisaalta me olimme erittäin halpoja.”

Ensimmäinen tuotantokausi jättikin poikien tilipussin miinukselle. Vaikka kaikki tehtiin itse. Kuvaus onnistui, koska Tunna on siviiliammatiltaan elokuvavalaisija. Käsikirjoitus toimi, koska Riku taas on toimittaja.

Hyvään, onnistuneeseen ohjelmaan se ei kuitenkaan vielä riitä.

“Pidämme kamerat aina vaatteidemme alla, kun emme kuvaa. Kun Tunna kuvaa, minä valvon ympäristöä”, Riku kertoo.

Parta, aggressiivinen ilme sekä epäsiistit ja halvat vaatteet takaavat, ettei ryöstetyksi tulla. Eikä ole tultu.

Ei edes Jamaican pääkaupungissa Kingstonissa, jossa kuulemma “kaikki ovat aseistautuneet, poliisien sijasta puolisotilaalliset joukot partioivat ja jossa valkoisiin suhtaudutaan erittäin skeptisesti”.

“Pelkään Helsingin keskustassa kännissä olevia ihmisiä enemmän. Ne ovat niin väkivaltaisia”, Riku kauhistelee.

30 Madventures-maata kiertänyt kaksikko kertoo, mihin Helsingin väkivaltaa kannattaa paeta.

Viidakkokirja

1. Korowai-viidakko, Länsi-Papua, Indonesia

“Korowai-heimon asuttama vaikeapääsyinen viidakko, joka on maapallon viimeisiä kartoittamattomia alueita. Siellä asuu ihmisiä, jotka eivät tiedä asuvansa maailmassa saati Indonesiassa. Olimme eräälle miehelle ensimmäiset hänen näkemänsä valkoihoiset. Heimo elää käytännössä kivikautta: työkalut, vaatteet ja majat luonnonmateriaaleista. Yhtään pyörää emme nähneet.”

Lento Baliin ja Jayapuran kautta Wamenaan, josta kuusi viikkoa kävelyä tai lähetyssaarnaajien pienkone (n. 1000 e/4 hlöä). Wamenan lennot saa paikan päältä halvemmalla.

Paratiisisaari

2. Uolevan saari, Haapai, Tonga, Polynesia

“Saari, jossa oli vain yksi bungalowiryhmä, jota vuokrasi paikallinen mies. Näkyvyys meressä 50 metrin syvyyteen. Tähdet näkyivät upeasti. Saarella syötiin kookosta, kalaa, perunan tyyppistä juuresta ja villejä appelsiineja. Kuulimme saaresta travellereilta, nyt se on jo mainittu Lonely Planetissa. Pian saarella on 50 bungalowia.”

Lento Uudesta-Seelannista Tongatapuun ja sieltä Haapain saariryhmälle pienkone.

Kolmen viikon bussimatka

3. Kailash-vuori, Länsi-Tiibet, Kiina

“Lonely Planet kirjoitti: One of the most remote places in the planet earth. Vuori on sekä hindujen että buddhalaisten pyhä vuori, sen uskotaan olevan Shivan kotipaikka. Pyhiinvaeltajat kiertävät vuorta ja sen vieressä olevaa järveä. Jotkut matkustavat sinne koko elämänsä. Lensimme Katmandusta Lazaan, josta Kailash-vuorelle on kolmen viikon bussi- ja rekkamatka 4000-6000 metrin korkeudessa.”

Lento Katmanduun, josta vuokrajeeppi Lhasaan tai lento Chengduun Kiinaan, josta jatkolento ja matkustuslupa Lhasaan (150 e).

Selviytymisleiri Amazoneilla

4. Amazon-joki, Peru ja Brasilia

“Joen koko on täysin käsittämätöntä. Osallistuimme Perun armeijan ilmavoimien survival-kurssille (www.jungletraining.com, 75 dollaria/päivä). Kurssilla opetetaan selviytymistä viidakossa ja lopuksi tiputetaan sinne. Viidakossa ensimmäinen tehtävä on löytää vettä. Eräät kasvit keräävät sisäänsä vettä ja siihen pääsee käsiksi viidakkoveitsellä. Veden hankkimisen jälkeen, pitää selvittää, onko loukkaantunut. Sitä varten on opetettu erilaiset lääkekasvit. Kurssilla käytiin läpi myös vaaralliset eläimet ja ansojen tekeminen eläimille. Seuraavaksi tärkein asia on löytää joki ojien avulla. Kun joki on löytynyt, balsapuusta tehdään lautta. Viidakossa on pakko tottua hyönteisiin, joita on joka paikassa. Jos niitä alkaa huitoa, ne pistävät.”

Lento Peruun Iquitosiin.

Traveller-hitti

5. Don Det, Laos

“Kambodzan rajalla, Mekong-joen leveimmässä kohdassa sijaitseva saari muistuttaa Thaimaan Koh Samuita, kun se 1970-luvulla löydettiin. Vielä jonkin aikaa hyvä chill out –paikka, jossa asioiden tapahtuminen vie aikaa. Ei sähköä, ei prätkiä, ei teitä, ei nettiä, ei seksituristeja. Kalastusmajassa nukkuu taalalla.”

Lento Bangkokiin, josta saa viisumin ja halvat bussiliput Laosiin.

Suomalainen surffiparatiisi

6. Mangkudu, Itä-Sumba, Indonesia

“Suomalaisten poikien surffiresortti (www.eastsumba.com), jossa voi kokea Sumban hienoimmat aallot. Alunperin paikallisen kuninkaan omistama pyhä saari, jonne naiset eivät saaneet nousta. Matkailijat asuvat bungaloweissa. Jääkaappi toimii aurinkokennoilla. Kalastusta virveleillä ja verkoilla, täydennykset haetaan maista.”

Lento Balille, josta esim. laiva tai pienkone Sumballe.

Trekkailua Himalajalla

7. Himachal Pradesh, Intia

“Intian osavaltiossa sijaitsevassa Parmati Valleyssa on paljon upeita vuoristokyliä. Himalajan mielettömät maisemat: kylistä näkyvät useat 6000 metrin huiput. Hieno maasto. Viikkoon ei välttämättä näe kuin paikallisia. Suositeltava keväällä omenapuiden kukkiessa.”

Lento Delhiin, josta bussilla 12 tuntia.

Rastaa!

8. Christmas River, Jamaika

“Suomessa asuvan rasta Super Onen (www.madventures.tv) omistama itärannikon pieni resort, joka ei ole mikään piikkilangalla rajattu all-inclusive -rysä. Hyvät biitsit, rastakulttuuria. Maja- tai telttamajoitus.”

Lento Kingstoniin, josta bussi Kensingtoniin.

Maailman korkein tie

9. Friendship Highway, Tiibet

“Lasasta Katmanduun vievä tie yli 5000 metrin korkeudessa. Matkan varrella on upeita luostareita ja Mount Everestin pohjoispuolen “North Facen” base camp eli vuorikiipeilijöiden perusleiri. Leirissä on koko ajan telttoja. Parhaillaan Mount Everestilla on suomalaisia kiipeilijöitä. Toiselta eli Nepalin perusleiristä Everestiä ei näe. Friendship Highwayn base campilta näkyvät kirkkaalla päivällä 8000 metrin huiput. Tiellä hengästyy helposti ja voi saada jopa vuoristotaudin, koska happimäärä on puolet siitä mitä normaalisti. Vuoristotaudissa aivot ja keuhkot turpoavat ja ödeeman riski on olemassa.”

Lhasasta tai Katmandusta vuokrajeeppi, kimppakyynti alentaa hintaa (n. 20 e/pvä/hlö).

Kelluvia ruumita

10. Varanasi, Intia

“Varanasi on maailman vanhin kaupunki ja hindujen tärkein pyhiinvaelluspaikka Ganges-joen varrella. Hindut uskovat, että jos ihmisen tuhkat tai ruumiin heittää Varanasin kohdalla jokeen, on paremmat mahdollisuudet syntyä seuraavassa elämässä hyvään inkarnaatioon. Ruumiita poltetaan joen varrella 24 tuntia vuorokaudessa, kaupungissa on jatkuva palavan ihmislihan haju. Pyhien miehien ruumiit voi heittää jokeen sellaisenaan. Silloin tällöin joessa näkyy ajelehtiva vatsakumpu, jonka päällä seisoo lintu. Hirveästi kolibakteereja, ja silti ihmiset peseytyvät siinä ja kurlaavat sen vedessä. Tunna kastautui ja joi joen veteen tehtyä teetä, mutta mitään ei tapahtunut. Tuhansia vuosia vanhoja kujia ja rakennuksia. Mausteiden, paskan, suitsukkeiden ja palavan lihan sekoittunut haju.”

Lento Delhiin ja juna Varanasiin.

Kellumista kraaterissa

11. Toba-järvi, Sumatra Indonesia

“Travelleri-klassikko, jossa onneksi vähän väkeä ja joka on edelleen siisti. Batak-heimon kotiseutu. Todella iso kraaterijärvi, ylänköistä, viileä ilmasto; muistuttaa hyvää Suomen kesää. Asuimme sarvikattoisessa majassa. Hyvää indonesialaista ruokaa.”

Lento Penangiin tai Singaporeen, josta laiva Sumatralle.

Kidutusleirin kiikarointia

13. Santiago de Cuba, Kuuba

“Son-musiikin keskus. Kompakti kaupunki verrattuna Havannaan. Hyvää biletystä. Mutta jos erinomainen rommi ja mukavat ihmiset eivät kiinnosta, voi kiikaroida läheiselle Guantanamo Bayn vankileirille, jonka yllä kotkat liitelevät. Tukikohta on kuin pieni amerikkalaiskaupunki lippuineen ja valkosine taloineen, jopa City Hall löytyy. Talibanien kidutusvalokuvat on otettu täällä.”

Lento Havannaan ja bussi Santiagoon.

Halvalla sukelluskurssille

14. Malawijärven saaret, Tansania, Mosambik, Malawi

“Eteläisen Afrikan chill out –paikka. Pieniä saaria, jossa on paljon samaa kuin Thaimaassa ja Indonesiassa. Järvessä on valitettavasti bilhartsiaa, mutta vedet ovat kirkkaat ja sukeltaminen on suosittua. Sukelluskurssit ovat maailman halvimpia: alle 160 euroa. Riippumattoja, valkoista hiekkaa.”

Lento Lilongween Malawiin, sieltä bussi Nkhata Bayhin, josta laiva saarille.

Hiekkalautailua

15. Sossusvlei, Namib desert, Namibia

“Loputtomia hiekkadyynejä. Yksi maailman ihme. Paljon aktiviteetteja: läheisessä Swakopmundissa voi “snoukata” laudalla dyynejä, mönkijällä voi kaahata erämaata, hiekkaliukureilla voi laskea mäkeä. Auto kannattaa vuokrata ja ajaa yksinäisyyteen. Aurinko värjää hiekan surrealistisen väriseksi, hiekasta löytyy puita, jotka ovat kuolleet tuhansia vuosia sitten. Kannattaa kiivetä aamuvarhain 300-metriä korkealle dyynille. Päivällä kiipeäminen tuntuu siltä, että kiipeilisi helvetissä. Tunnin kiipeily vastaa kahden tunnin juoksua.”

Lento suoraan Windhoekiin, josta bussi tai vuokra-auto aavikolle tai halpa lento Kapkaupunkiin, josta bussi Namibiaan.

Kalliokiipeilyä Kiinassa

16. Yangshuo, Kiina

“Mielikuvien Kiina. Kalkkikivikallioita silmänkantamattomiin. Potentiaalisia kiipeilyseinämiä vaikka kuinka paljon. Joka päivä voi aloittaa uuden seinän, jos haluaa.”

Lento Hong Kongiin, josta juna Guiliniin, bussilla tunti perille.

Kambodzalainen kaatopaikka

17. Steung Mean Cheun kaatopaikka, Phnom Penh, Kambodza

“Köyhät ihmiset dyykkaavat roskien joukosta ruokaa ja mitä tahansa myytävää. Satoja ihmisiä hommissa. Yksi tyttö joutui keräämään kovamuovia joka päivä kaksi kiloa, jotta hän pääsi seuraavana päivänä kouluun. Kauhea haju. Kun kaatopaikalla on vieraillut, oksentaa, itkee ja miettii, miten ne ihmiset voi pärjätä. Taksikuski vie perille.”

Lento Phnom Penhiin.

Love-hotelleja

18. Tokio, Japani

“Pärisyttävin kaupunki. Keskusta jatkuu ja jatkuu. Tehdasmaista ja futuristista: joka paikasta kaiuttimista kuulutetaan ohjeita. Munkkeja ja merkkifriikkejä sekaisin: suurimmalla osalla tokiolaisnaisista on ollut Louis Vuittonin laukku. Lähtöhinta 250 euroa! Love Hotellit ovat uskomattomia, samoin hostess-klubit, jossa länsimaalaisilla naisille maksetaan siitä, kuinka paljon he saavat japanilaismiehen juomaan. Ja siellä miehet käyvät vapaaehtoisesti.”

Lento Tokioon.

Madventures II, viimeinen jakso 29.5. Sub-Tv:llä. Syksyllä ilmestyy Madventures-DVD, extra-materiaalia 12 tuntia ja alkuperäiset Madventures I-II jaksot sensuroimattomina.

Madventures-menu

“Lepakko on huonoa, hiiret pahoja, kun ne joutui syömään luineen, karvoineen ja aivoineen.”

Riku on kunnostautunut maistelemalla kansainvälisiä gourmet-herkkuja. Menuun ovat kuuluneet:

 • Hiiret karvoineen
 • Rotat
 • Koirankieli
 • Pallokala
 • Hanhenmaha
 • Sian korvat
 • Lepakot
 • Linnun jalat kynsineen
 • Pulun sikiöt
 • Tonnikalan silmämuna
 • Sagomadot sellaisinaan
 • Tuhatjalkaiset
 • Oravat

Peltohiiret sellaisinaan 4:lle

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa pelätyt peltohiiret eli mbewat ovat helppoja valmistaa. Hiirisnack on vuoden ympäri nautittava
gourmet-herkku.

Ainekset:

8 keskikokoista peltohiirtä

2 teelusikallista suolaa

Saalista tai loukuta hiiret. Paras aika vuorokaudesta on aamuhämärä. Eliminoi hiiret ja suolista ne. Keitä hiiriä painekattilassa tunti. Lisää puolivälissä joukkoon suola.

Aseta jyrsijät laakealle alustalle ja asemoi alusta lähelle nuotiota. Loimuta hiiriä puoli tuntia. Tarjoile hiiret astialta ja koristele piharatamoilla.

HUOM! Hiiret syödään sellaisinaan. Tottumaton hiirensyöjä saattaa aluksi vierastaa suussaan hampaiden väliin jääviä karvoja ja luunsiruja. Erityisiksi herkkupaloiksi lähdekirjallisuudessa todetaan häntä jä varsin pää.

Yhdeksän kuukauden matkalaukku

Pojat matkustavat lightisti. Molempien rinkat painavat noin 15 kg. Tunnan kameralaukku ja Rikun kannettava tuovat toisen mokoman lisää.

 • Reppu
  Ei liian iso, eikä ulkopuolisia putkirakenteita – eivät mene aina lentokoneessa läpi. Meillä Milletin 58-litrainen Trek.
 • Hippikassi
  Päivä- ja lentokonekäyttöön – mahtuu vesi, uimakamat, kirja etc.
 • Riippumatto
  Aasiasta halvalla. Kankainen parempi kuin verkkomalli IMHO.
 • Hyttysverkko
  Useimmiten bungaloweissa. Varmuuden vuoksi. Maahantuoja FinnEstate.
 • Makuupussi
  Jos tiedossa ylämaita, vilpoisaa iltaa tai telttailua. Meillä Lafuman 800 Warm’n’Light.
 • Trekkikengät tai lenkkarit
  Buutsit jos trekkaat, muuten kevyet ja viileät tossut.
 • Flipflopit
  Halvat Aasiassa.
 • Taskulamppu
  Ehdoton. Meillä paras, Petzlin Tikka Plus.
 • Linkkuveitsi
 • Ompeluvehkeet
 • Narua
  Pyykkiä ja hyttysverkon ripustamista varten.
 • Lukkoja
  Bungalowi lyödään omaan Abloy-lukkoon. Jos arvotavaraa, on hyvä lukita matkojen ajaksi munalukoilla.
 • Jätesäkkejä
  Kunnon myrskyissä ehdoton tapa suojata reppu.
 • Jeesusteippiä
 • Aurinkolasit
  Lumisokeuspaikoissa.
 • International plug -adapteri sähköpistokkeisiin.
 • Rahavyö
  Lantiomalli.
 • Kosmetiikkalaukku
  Pikkumuovipulloissa sampoota ja nestesaippuaa, parranajovehkeet, deodorantti, hammasharja ja -tahna, peili, kynsisakset, huulirasva, aurinkorasva (usein muualla kallista!), hyttysmyrkkyä.
 • Vaatteet yhdelle:
  5 paria kalsareita, 5 paria sukkia (jos kylmässä tai kaupungeissa, tarvitsee useamman), 2 kpl hihattomia paitoja, 2 kpl T-paitoja, pitkähihainen (illoiksi, suojaa myös hyttysiltä, vaalea parempi), fisherman-housut, travellausliivi, uimahousut, reisitaskuhousut (lentokoneeseen), päärätti, kuoritakki, fleece (kylmässä, lentokoneessa), kevyt pyyhe, esim. sarongi.
 • Lääkärilaukku:
  Puhdistusainetta, laastaria, rakkolaastareita, särkylääkkeenä parasetamolia (muut eivät tepsi denguekuumeeseen), malarian estolääkitys, Imodiumia (vain jos pakko liikkua ripulissa), antibiootteja (kuurit haavatulehduksiin, hengitystietulehduksiin, suolistotulehduksiin), vahvaa särkylääkettä (Panacod), digitaalinen kuumemittari, Zyrtec tai vastaava antihistamiini hyönteispistoihin, kyypakkaus, Silomat yskäntabletit, ensiside isoihin haavoihin. HUOM! Monia lääkkeitä saa halvemmalla (ja ilman reseptiä) paikan päältä. Myös spesiaalilääkkeet eli uusi kiina-lainen malarialääke artemisiini tai bilhartsialääkitys kannattaa ostaa paikan päältä.

5 kommenttia

toucam

27.5.2005 16:13

Kovia jätkiä. Kateeks käy.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Stidi

27.5.2005 17:42

Riku ja Tunna ovat maineensa veroiset ja kunniansa ansainneet.

However, toivottavasti pikku traveller gonnabe / wannabe possé ei ota Madventures sekoilua esikuvakseen. Vaikka ohjelmassa on osittain erittäin asiallista ajatuksenkulkua ja skarppeja huomautuksia, todellisuus ei välttämättä matchaa ihan ruudulla nähtyjä kohtauksia. Kysymyshän on viihteestä eikä dokumentista.

Eniten annan crediittiä leikkauksesta (graffoja ja taustasampleja unohtamatta). KV-tasoista matskua. Sanon minä.

Muut voivat ja saavatkin olla toista mieltä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

moroporo

27.9.2006 09:31

Madventures on paras

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jees jees

27.8.2007 16:15

eiköhän se oo paras että jokainen matkustaa niin kuin haluaa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tapsa''

11.11.2007 12:21

Asiaa. Itekki on joskus ehdottomasti nakattava reppu selkään ja lähettävä matkalle!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi