Virtuaaliekoilua!

Kolumni

Love Beachille on viime aikoina virrannut elämäänsä kyrpiintyneitä nuoria ekologeja. Heille ei löytynyt Suomesta töitä, vaikka ympäristönsuojelu on nyt poppia. Toisaalta en ihmettele, sikäli kun he sanoivat firmojen työhaastattelussa saman kuin meille: tietokoneet seis, nettiyhteydet poikki. Vähän eri viesti kuin ympäristönsuojelun uudella pyhimyksellä Jorma Ollilalla. Viesti joka ei ihan sopisi Suomen hallituksen “koko Suomi rikkaaksi tietointensiivisellä luovalla taloudella” -unelmaan. Suomi kuvittelee rakentaneensa korkean elintason tietoyhteiskuntansa henkisellä pääomalla kootuista immateriaalisista tuotteista, oikeastaan tyhjästä, vaikka todellisuudessa hyvinvointi perustuu halpaan työvoimaan ja ympäristön kulutukseen – jossain muualla. Vempaimia ostetaan koko ajan lisää, koska ne ovat halpoja, siksi että ne on tehty esimerkiksi Kiinassa, jossa ympäristöä saastutetaan surutta.

Tällaista mahtavaa yrittämistä on saatava lisää. Teknologiaa joka ruumiinrakoon ja vaatekappaleeseen. Serverit pyörimään 24/7. Tiedättekö mahtavan netin virtuaalimaailman Secondlifen? Sinne voi muovailla kohtuullisen lihaisan näköisiä avatareja ja käydä vaikka kasinoilla ja orgioissa suoraan kotikoneelta. Tai – jos on sivistyneempi – U2:n ja muiden bändien virtuaalikonserteissa. Mahtava keksintö. Juuri sellaisia Suomikin tarvitsee. Haluaako arvoisa tietoyhteiskunta tietää, että yksi Secondlifen virtuaalihahmo kuluttaa energiaa yhtä paljon kuin yksi brasilialainen?

Me puhumme älystä ja kulttuuriteollisuudesta sillä välin kun tehtaat rummuttavat, rahti kulkee maassa, merellä ja ilmassa, köyhät tekevät kaksitoistatuntista työpäivää kännyköitä kooten ja älykoneemme imevät seinästä öljyä, sademetsiä ja kivihiiltä. Saasteet jäävät muualle, meille tulee netin ääreen lentokoneella luomu-hunajamelonia – Brasiliasta.

Pauliina Seppälä on akateeminen prekariaari, joka tekee etätöitä trooppiselta hiekkarannalta.

6 kommenttia

eLäin

14.8.2007 14:48

Siis hetkinen. Kirjoittaja on tosissaan sitä mieltä, että serverit seis ja nettipiuhat poikki?

Se fakta, että yksi Second Lifen virtuaalihemmo kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin keskimääräinen brasilialainen, ei kuitenkaan kumoa sitä tosiasiaa, että vaikkapa virtuaali-V8 syö huomattavasti vähemmän uusiutumattomia luonnonvaroja kuin todellisessa elämässä pärisevä egonjatke.
Samoin esimerkiksi netin tuoma etätyömahdollisuus leikkaa huimasti työmatkaliikenteen aiheuttamaa polttoaineen kulutusta - minkähän verran Love Beachin ilmastopakolainen mahtaisi kuluttaa, jos käväisisi joka kuukausi fyysisesti paikan päällä Cityn toimituksessa naputtamassa juttunsa paperille?

Vai kärsinkö nyt vaan rikkinäisestä ironiasuodattimesta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Eko Warrior

15.8.2007 11:35

Jeesustellaan muiden ympäristötuhoilla ja matkustellaan itse lentokoneilla trooppisiin paratiiseihin. Joku nyt ei futaa. Vai onko kyse "emmä mut ne muut" jutuista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Teemu Sikari

16.8.2007 23:12

Taas!
Miten tällaista kuraa voi edes kukaan julkaista? Ymmärtäähän arvon kolumnisti, että omat argumentit ovat niin heikolla pohjalla, että Kallasvuon sveitsin kengätkin ne tallaavat. En paljoa allekirjoituksessa mainostaisi akateemisuutta, kun siitä ei ole ripettäkään jäljellä. Vai onko arvon Seppälä kenties tekoakateeminen tradenomi?

Kannattaisi tosissaan miettiä ensin omia lähtökohtiaan, ennenkuin kirjoittaa tuollaista. Onhan se kiva ajatus, että kaikki elettäisi luonnon armoilla ja kaislahameet vyötäröillä. Mitenköhän artikkeli on allekirjoitettu? Kaivertamalla kiveen ja uimalla se Gutenbergin painoon? Voivoi... Itseasiassa Suomessakin kannattaisi koittaa Kiinalaista tapaa tehdä kännyköitä, se säästää energiaa, kun vähän selkänahasta revitään.

Miksi näitä saatanan ympäristöhippejä ja elämäntapainkkareita löytyy vain hyvinvointivaltioista? Ehkä siksi, että on niin kivan moraalinen olo päteä kavereilleen olevansa valveutunut ja ympäristöystävällinen. Tajuamatta, että esimerkiksi kierrätys voi olla ympäristöä kuormittavaa ja vain poliittisista syistä pyöritettävää.

Mitä jos ihan ensin luopuisit itse kaikesta ja antaisit niille Brasilialaisille vaatteesi yms. Heillä asiat ovat todella huonosti, sillä USA:n valtio niin kovasti rajoittaa päävientituotteen, kokaiinin, markkinoita.

Ei ollut ensimmäinen kerta, kun osoitat pätemättömyytesi. Onko tämä kenties joku juttu, millä kerjäät sairaalla tavalla huomiota? Onko nyt hyvä olo? Oletko tarpeeksi meidän muiden yläpuolella nyt?

Idiootti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Patrick Bateman

20.8.2007 12:07

Paskin lehteen kirjoitettu kolumnisarja ikinä ja ehdottomasti paskin kolumnisti. Kuka tämä akka oikein kuvittelee olevansa? "Akateeminen prekaari osa-aikatyössä aurinkorannoilla..." WTF, mate?

Eipä ole ihme miksi. Kuka (City-lehteä lukuunottamatta) tuollaisen aasin nyt palkkaisi?

Kenen öljyä sähkön tuottaminen sinne Love Beachille sitten syö? Teidän sähkönne ja valonne kai tuotetaan keijukaisenergialla???

Jos turvan aukominen ja viisasteleminen 1,5h päivässä nettiyhteyden takaa jostain keskeltä ei mitään on jonkun mielestä jotenkin jalompaa kuin duunin tekeminen 12h päivässä täällä härmässä niin ehdotan, että jäätte sinne saatanan biitsillenne. Täällä päin maailmaa tuollaisesta skeidasta saa helposti turpaansa.

Toivottavasti kirjoittaja on oikeasti kolumnikuvansa näköinen niin tiedän ketä räkäistä naamaan jos sattuu osumaan härmässä kohdalle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JussiPetteri

23.8.2007 18:11

No selvähän se nyt on että ihmiskunnan pitäisi oikeastaan istua kannon nokkaan ja märäntyä sinne ettei aiheuttaisi ekosysteemille sen suurempaa taakkaa. Vaan kun minua ei huvita. Ja ihan varmasti lennän viikonlopuksi Lontooseen niin kauan kuin se on taloudellisesti mahdollista.

Muuten: juoksulenkki aiheuttaa enemmän hiilidioksipäästöjä kuin saman matkan ajaminen autolla. Yritä tässä nyt sitten elää oikein...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nyanya

8.7.2009 03:47

vaikka kirjoitankin kommentin netissä, taidan hakea lehden ja käyttää tämän osion vessassa todelliseen hyötykäyttöön, sillä en tämä oli vielä turhempaa kuin etanapannu ja formulakisat. Tähäkö sitä puuta käytetään?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi