Virtuaalisovellus auttaa pääsemään peloista

Samsungin kehittämä sovellus pakottaa kohtaamaan pelot turvallisesti VR-laseilla.

Kuva: ArtFamily / Fotolia

Samsung teetti keväällä Pohjoismaissa kyselyn, jolla se selvitti, mitä ihmiset tässä maailman kolkassa pelkäävät. Tuloksista selvisi, että lähes kolmanneksella suomalaisista on jokin fobia. Kaksi kolmesta suomalaisesta myönsi myös jättäneensä tekemättä jotakin pelkonsa vuoksi. 

Pelko voi olla lamaannuttavaa. Suurin osa ihmisistä toivoo pääsevänsä yli pelostaan, mutta tutkimuksen mukaan vain puolet tekee asialle jotakin. Pelkoon auttaa siedätyshoito: pelon kohtaaminen vähitellen johtaa ymmärrykseen, ettei pelottavaa asiaa tarvitse pelätä. 

Mitä suomalaiset sitten pelkäävät? Tutkimuksen mukaan käärmeitä (46 prosenttia), oksentamista (41 prosenttia), yleisön edessä puhumista (31 prosenttia), korkeita paikkoja (29 prosenttia) ja hämähäkkejä (29 prosenttia). Vastanneista suomalaisista 53 prosenttia olisi valmiita kohtaamaan pelkonsa, jos se auttaisi pääsemään niistä eroon. Avuksi tulee virtuaaliteknologia. 

Samsung kehitti ruotsalaisen startup-yritys Mimersen ja ruotsalaisen innovaatioyritys Vinnovan kanssa sovelluksen, joka yhdistelee virtuaalitodellisuutta ja psykologiaa. Sovellus käyttää hyvkseen kognitiivisen käyttäytymisterapian muotoja ja altistaa käyttäjän peloilleen. Itsy-nimistä sovellusta käytetään Samsungin VR-lasella, ja sen sanotaan lievittävän hämähäkkipelkoa kolmessa tunnissa. 

Sovelluksessa leikitään ensin pikkuisten, söpöjen hämähäkkien kanssa, mutta mitä pidemmälle siinä pääsee, sitä suuremmiksi, pelottavimmiksi ja karmaisevimmiksi kahdeksanjalkaiset muuttuvat. Samsungilla uskotaan, että virtuaalilasien avulla ihmisiä voidaan auttaa psykologisissa ongelmissa enemmänkin. Korkean paikan kammon siedätys onnistunee VR-laseilla, mutta kuinkakohan käy oksennuspelon?

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi