VR:n avulla kohti vapautta – vangit testaavat tosielämän koukeroita vr-laseilla ennen vapautumistaan

Coloradossa pitkäaikaisvangit pääsevät maistamaan virtuaalitodellisuuden läpi palan vapautta, jonka ei pitänyt olla heille edes mahdollista.

Kuva: Ruutukaappaus

Kun joudut istumaan murhatuomiota aikana ennen internetiä ja älypuhelimia, voi tosimaailmaan sukeltaminen ja kaiken tapahtuneen muutoksen omaksuminen ottaa aikansa. Onneksi uusi tekniikka voi tulla niidenkin luokse, jotka eivät ole sitä vielä päässeet kokeilemaan.

Coloradossa kokeillaan parhaillaan vankien sopeutusohjelmaa, jonka tarkoituksena on kehittää heidän kykyään ymmärtää ympäröivää maailmaa virtuaalitodellisuuslasien kautta. Vicen lyhytdokumenttiin haastatelluista vangeista osa on ollut kaltereiden takia yli puolet elämästään ja epävarmuus huokuu heistä.

“Pelkään, etten jollain tapaa pysty toimimaan vapaana aikuisena. Siitä tulee minulle mahdotonta”, sanoo Eric Davis, joka teki oman rikoksensa 17-vuotiaana ja on sen jälkeen viettänyt 31 vuotta linnassa.

Kyseiseen ohjelmaan osallistuvat ihmiset ovat saaneet tuomionsa nuorena ja sittemmin oikeusjärjestelmä on lieventänyt alaikäisten tuomioita, joten heillekin tarjotaan mahdollisuutta aikaiseen kotiutumiseen, vaikkei sen pitänyt osalla olla mahdollista. Tuomio on mahdollista saada lyhenemään, jos he suorittavat kolmevuotisen ohjelman VR-kokemusten parissa.

Vangeille on tarjolla monipuolisemmin vr-kokemuksia, mitä keskivertotallaaja on päässyt testaamaan. Ensin aloitetaan totuttamalla heidät vr-laseihin ja 360-asteen kameroilla kuvattuun sisältöön. Sitten päästään tutustumaan vangeille varta vasten räätälöityihin skenaarioihin, joissa kerrotaan, miten itsepalvelukassoilla varustettu kauppa toimii tai liikkeen tunnistavilla laitteilla, miten pyykkiä pestään pesulassa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi