Wikipedia menossa lakkoon protestiksi

Perustaja Jimmy Wales uhkaa sulkevansa palvelun vastalauseeksi USA:ssa puuhattavalle piraattilaille.

Osuuko sopa-laki piraatteihin vai johonkin ihan muuhun?
Osuuko sopa-laki piraatteihin vai johonkin ihan muuhun?

Wikipedian perustaja Jimmy Wales aikoo laittaa kovat piippuun, jotta USA:ssa suunnitteilla oleva sopa-laki saataisiin estettyä. Walesin mukaan laista olisi suurta haittaa internetille ja siksi hän uhkaa sulkevansa väliaikaisesti koko tietosanakirjan, kertoo Torrentfreak-sivusto.

Hän sai idean protestilleen Italiasta, jossa paikallinen Wikipedia-yhteisö päätti sulkea italiankielisen palvelun, koska maassa järjesteltiin lakia, joka uhkaisi heidän toimituksellista vapautta. Italian hallitus perääntyi välittömästi lain suhteen.

"Wikipedian käyttäjät saattavat tietää, tai saattavat olla tietämättä, että paljon huonompaa lakia, nimeltään ´Stop Online Piracy Act´, ollaan ajamassa nopealla aikataululla läpi senaatissa", Wales kirjoitti omalla Wikipedia-sivullaan.

"Omasta mielestäni yhteisön isku oli voimakas ja menestyksekäs Italiassa ja voisi olla vielä voimakkaampi tässä tapauksessa", Wales jatkoi.

Yhteisön hengessä Wales ei tahdo tehdä päätöstään yksin, vaan on pyytänyt kommentteja ja järjestänyt äänestyksen ideansa tiimoilta omille Wikipedia-sivuilleen. Äänestys on suuntaa-antava, eikä Wales aio perustaa päätöstään sen varaan. Hän kuitenkin haluaa tietää, mitä tempauksesta ajatellaan Wikipedia-"kollegoiden" joukossa.

Äänestykseen tulleet vastaukset ovat olleet pääosin idean kannalla. Sulkemisen kannalla olevat perustelevat mielipidettään muun muassa sillä, että tempaus olisi erinomainen keino tuoda sopa-lain vaikutukset suuren yleisön tietoisuuteen.

Kriitikot sanovat, että vaikka sopa-laki tulisikin pysäyttää, on kysymys joka tapauksessa poliittinen ja Wikipedian sotkeutuminen politiikkaan ei ole oikea ratkaisu.

Mitä lain vaikutukset sitten voisivat olla? Eikö piratismin pysäyttäminen ole hyvä idea?

Tarkkoja vaikutuksia on mahdoton arvioida, mutta kyseessä on laki, joka puuttuisi verkon perustoimintamalleihin mahdollisesti tavoilla, jotka tuskin miellyttäisivät sen käyttäjiä. Hollywood saattaisi hyötyä laista. Puolestaan Facebookin, Twitterin ja Youtuben kaltaiset toimijat voisivat hyvinkin olla uhattuna, koska niiden kautta välitetään osittain myös tekijänoikeuksien alaista materiaalia. Vaikka laki olisi kansallinen, antaisi se Yhdysvaltain oikeuslaitoksen ja isojen tekijänoikeuksia omistavien firmojen puuttua myös muun maailman tapahtumiin.

Protect IP / SOPA Breaks the Internet -video kuvaa erinomaisesti lain mahdollisia vaikutuksia.

2 kommenttia

shiwan8

14.12.2011 23:08

Ylipäätään piratismin rankaisumenettelystä pitäisi luopua ns. epäkaupallisen jakelun osalta. Joo, jos joku myy ansaitsemistarkoituksessa jonkun toisen tuotetta omanaan tai ilman tekijöille muuten suuntautuvaa rahavirtaa niin se on syvältä eikä sitä pitäisi sallia. Kuitenkin, jos nyt otetaan päät pois perseestä hetkeksi, piratismi pitää markkinat järkevinä. Hintavertailuna PC-pelit (piratismin vaikutus hinnoissa) maksavat kaupassa sen 50€ tai alle, konsolipelit alkaen 65€. Noin niin kuin kuriositeettina, kuka täällä maksaa parin kympin sijasta mielummin 30+€ Justin Bieberin musiikki CD:stä koska joku suvussa on joku musta lammas joka itse asiassa kuuntelee sitä paskaa? Ne jotka vastasivat korkeamman hinnan puolesta ovat niitä jotka eivät kannata piratismia hintojen säätelijänä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Francis_York_Morgan

16.12.2011 13:03

Hei Shiwan, kannattaa hommata pelit Briteistä nettikaupoista, jossa pari kuukautta (tai jopa muutaman viikon) ikäiset pelit saattaa saada n. 20-25 punnalla (about 30€ ). Vain tyhmä (tai rikas) maksaa jonkun Gamestopin 70€.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi