Yhden illan luokkasota

Itsenäisyyspäivän iltana oteltiin parin tunnin luokkasota. Keitä kapinajoukoissa seisoi?

Katse kiertää ympäri toria. Kuokkavierasjuhlia, presidentin vastaanoton varjokekkereitä, viettämään on kerääntynyt kirjava joukko ihmisiä. Keskellä seisoo ryhmä työväenlauluja laulavia tyttöjä. Pitkiin takkeihin pukeutuneet 16-vuotiaat Kerttu ja Liisa kertovat tulleensa muistuttamaan, että on olemassa kansa, joka ei juhli itsenäisyyspäivänä Linnassa.

”Tapahtuma pitää Linnan juhlia elitismin ja eriarvoisuuden vertauskuvana, emme ole täällä vain vastustamassa kaikkea.”

He sanoutuvat tiukasti irti ennakoiduista väkivaltaisuuksista.

Ulkonäön perusteella olisi vaikea uskoa muuta muistakaan paikallaolijoista. Rautatientorilta on lähdössä samaan aikaan sambakarnevaalimielenosoitus, tänne kokoontuivat työväenhenkiset. Siis anarkistit? Todellisuus ei vastaa mielikuvaa ulkomaisten suurmielenosoitusten militantista mustasta blokista. Banderollia kannatteleva viiksekäs keski-ikäinen mieshenkilö tuli tilaisuuteen osoittaakseen tyytymättömyytensä tupo-neuvottelujen lopputulokseen.

”Tämä osoittaa sen, kuinka meitä taas on huijattu. Ratkaisu ei ole kentän mieleen ollenkaan.”

Metron liukuovien edessä seisoskelevat niittitakkiset punkkarit ovat ottaneet koiransa mukaan. He ovat täällä pitämässä hauskaa. Torilla viisikymppinen Auli kertoo nykymenon keljuttavan niin paljon, että hän katsoi parhaaksi tulla paikalle. 1960- ja 1970-luvuilla rakennetun hyvinvoinnin alasajo ottaa päähän. Ei silti, että hänkään uskoisi tapahtumalla mitään vaikutusta olevan.

Kulman takaa marssii torille mustanpuhuva ja punamustalippuja liehuttava joukkio. Sen mukana kävelevä kommandopipoinen poika haluaa, että kaikilla olisi syytä juhlia.

”Ja tämä on tämmöinen perinteinen tapa vaikuttaa.” Kulkueen lähtiessä liikkeelle porukka intoutuu ponnekkaaseen yhteishuutoon. Luokkasota! Unioninkatua kävellessä ihmismäärä tuntuu loputtomalta. Punaiset soihdut palavat.

Senaatintorille suuntaava massa pysähtyy. Kadut on katkaistu poliisin mellakka-aidoilla. Mielenosoittajajoukon keskellä 19-vuotias, trendikkääseen telttakuvioiseen takkiin pukeutunut Anna on tyytymätön Linnan juhlien järjestelyihin.

”Itsenäisyys on tietysti hyvä asia, mutta juhlista puuttuvat tavalliset kansalaiset ja kansalaisjärjestöjen edustajat.”

Hän haluaa vaikuttaa olemalla paikalla. Sambaamalla katuja blokannut ryhmä saa häneltä kiitosta, iskulauseet eivät sytytä.

Valtioneuvoston edessä palloilee kaksi lööppeihin pukeutunutta tyttöä. Heidän motiivinsa on ennen kaikkea mediakriittinen. Kuokkavierasjuhliin he ovat tulleet kannustamaan.

”Kiva, että joku järkkää tällaisia.”

Heidän vieressään 29-vuotias mustaan pilottitakkiin pukeutunut ja mustaa lippua kantava Mikko kertoo yllättäen olevansa paikalla eläinten oikeuksien puolesta.

”Linnaan menevät porvarit kulkevat minkkiturkit päällä.”

”Naurettavaa, että ei saa osoittaa mieltä missä haluaa.”

Tuomiokirkon kulmalla on poliiseja enemmän kuin mielenosoittajia. Yhteishuuto pysäyttää: ei väkivaltaa! Älykön oloiset Tiina ja Arttu ovat kriittisiä myös mielenosoitukselle.

”Tapahtumaa ei ole organisoitu ja yhtenäisyys puuttuu.”

He ovatkin paikalla kaveriporukalla ilmaisemassa mielipidettänsä: Linnan juhlat ovat ”oikeastaan ainoa eliitin kokoontuminen” ja siksi hyvä tilaisuus nostaa asioita esille. 24-vuotias mielenosoittajien ja mellakka-aitojen välissä kädet ilmassa kävellyt mies on kohdannut yhteiskunnan eriarvoistumisen henkilökohtaisesti pankin ja poliisin taholta.

Hän arvostelee ylikuluttamista: ”ostetaan turhakkeita, kuten minkkiturkkeja vain siksi, että on rahaa.”

Tapahtumia kauempaa tarkkaillut poninhäntäpäinen ja ruututakkinen mies pohtii sitä, että Linnassa juhlitaan ”meidän verorahoilla.”

26-vuotias hiphop-tyylinen Markku haluaa puolustaa työtä. Hyvää hässäkkää unohtamatta.

Vähitellen tiivis tunnelma purkautuu. Paikalla ollut nelisatapäinen joukko hajaantuu. Kaikki eivät silti ole lannistuneet. Vihreään maastotakkiin ja mustaan huiviin pukeutunut Eero tiivistää tunnelmansa.

”Miksi en olisi täällä? Kaikkien pitäisi olla!”

12 otettiin kiinni

Poliisi otti kiinni kaksitoista mielenosoittajaa, joista viisi päästettiin vapaaksi kuulustelujen jälkeen vasta seuraavana päivänä. Mielenosoitus poiki myös rikosilmoituksia.

Keskustan kansanedustaja Lauri Oinonen kauhistui häntä kuljettanutta taksia vastaan hyökänneistä mielenosoittajista. Oinonen teki rikosilmoituksen ja jätti eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen presidentinlinnan ympäristössä tapahtuneesta hulinoinnista.

Oinonen väitti tilanteen olleen hengenvaarallinen.

3 kommenttia

KallePuh

5.1.2003 00:42

Luin juuri Yhden illan luokkasota -artikkelin. Lopussa huomioni kiinnittyi mielestäni sarkastiseen sävyyn kirjoitettuun :"Oinonen väitti tilanteen olleen hengenvaarallinen."

Itse ajoin erästä noista takseista ja koin tilanteen myös hyvin uhkaavaksi. Vai miten kokisi toimittaja sen että kymmeniä ihmisiä yrittää hajottaa autoa ympäriltä ja jotkut näyttävät kurkunkatkaisumerkkejä. Pitäisikö sekin ymmärtää? No olenhan toki suurporvari, suorastaan valkolahtari...

Joku voi väittää tätä katkeraksi tilitykseksi ja sitä se onkin! Ei kuitenkaan toimittajaa kohtaan vaan tuota roskasakkia!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Huolestunut

5.1.2003 10:49

Viime aikoina olen huolekseni huomannut, että kaiken maailman anarkistit ovat vallanneet City-lehden. Kirjoitellaan vaan myönteisiä juttuja totaalikieltäytyjistä, homoista ja nyt mielenosoittajista.
Toimittaja maalaili artikkelissaan aika ruusuista kuvaa itsenäisyyspäivän mielenosoituksesta. Luotiin kuvaa väärinymmärretyistä pienistä tytöistä ja pojista, jotka haluaisivat vain parantaa maailmaa. Syyllistettiin poliisia joka toiminnallaan esti mielenosoitusta riistäytymästä käsistä. Syytettiin takseja ja kansanedustajia jotka tekivät rikosilmoituksia.
Yrittääkö City-lehti aivopestä lukijoitaan? Olisi hauska tietää kuinka moni toimittajista on näitä anarkian kannattajia.
Olisiko konservatiivisten oikeusvaltion kannattajien aika nousta barrikadeille.
Tiedän ettei kaikki lukeneet artikkelia samalla mielellä kuin minä ja kun lukee rivien välistä, jokainen näkee mitä haluaa nähdä....mutta silti!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ajattelija*tp

5.1.2003 12:58

Kuokkavierasjuhla on ilmiönä hyvin mielenkiintoinen joskin varsin luonnollinen. Länsimaisessa "hyvinvointiyhteiskunnassa" osa ihmisistä jää jopa Suomen sosiaaliturvalla sinne alempaan kastiin ja niinpä tämä synnyttää luonnollisesti kateutta. Mieli värjäytyy punaiseksi, pulisongit kasvavat ja paitaankin ilmestyy che gueveran kuva.

Kommarit muodostavatkin merkittävän osan ryhmästä. Toinen ovat anarkistit, jotka tulevat vain purkamaan patotumiaan ja kiukuttelemaan nuoruuden angstejaan pois ollakseen erilaisia.

On ehkä hyvä että yhteiskunnan vähemmän ruusuista puolta tuodaan esiin, mutta sosiaaliturvan varassa elävien sijaan sinne voisi rahdata oikeita asunnottomia. Miehelle joka vikisi että meidän verorahoilla siellä juhlitaan voin vain todeta, että MEIDÄN verorahoilla sinun sosiaaliturvasi kustannetaan. Linnassa olijat maksavat progressiivisen verotuksen ansiosta leijonan osan kahvikesteistä, toisin kuin sinä, jolle me maksamme SINUN jokapäiväisen leipäsi!

Myös eläinaktivisti ihmetytti minua, joskaan muita mielenosoituksia ei järjestettänekään, mutta onko tuo nyt todella oikea paikka itkeä eläinten kohtaloa. Olen itsekin eläinrakas, en vain suoraan sanottuna arvosta ns. eläinaktivismiä, joka tosin on joutunut stereotypioitten rasikaamaksi. Niin ja kyllä minullakin silti nahkahanskat on.

Summa sumarum - ensi vuonna paikalle bussilasteittain kodittomia. Muut voivat ottaa viisivuotissuunnitelmakseen päästä itse linnanjuhliin ja mikäli näitä väkivaltaisia pessimisti surkuttelija anarkistejä ilmaantuu paikalle tulee heidät ajaa riittävän kauas linnasta. (n500m) Muuten kumiluodit sinkoilevat ja vesitykki soi!

(Hyvin organisoiduissa mielenosoituksissa ei sinänsä ole mitään vikaa sillä ne muistuttavat tehokkaasti pahuuden kurjuuden olemassaolosta!)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi