10 x Juhlaviikot

City karsi juhlaviikkotarjonnan parhaat.

Mahagonnyn kaupungin nousu ja tuho. (Kuva: Tommi Mäkelä, Ville Ranta, Jukka Rapo)
Mahagonnyn kaupungin nousu ja tuho. (Kuva: Tommi Mäkelä, Ville Ranta, Jukka Rapo)

1. Avanti!, Kapsäkki & UMO: Mahagonnyn kaupungin nousu ja tuho

Mahagonnyn kaupungin nousu ja tuho on ooppera, joka sai ensi-iltansa Leipzigissä juuri ennen Hitlerin nousua valtaan. Jazzia, ragtimea ja oopperaa sekoittava teos on tulkittu satiiriksi oopperasta, jonka kirjoittaja Bertolt Brecht ja säveltäjä Kurt Weill kokivat tyhjäksi taidemuodoksi. Mahagonny on toiminut inspiraationa monelle myöhemmän ajan taiteilijalle. Oopperan Alabama Song -kappaleesta versionsa ovat tehneet esimerkiksi The Doors, David Bowie, Marilyn Manson sekä the New York Dolls. Kapsäkin, Avannin ja UMO:n yhteistyön ohjaa Lauri Maijala, joka muistetaan Mannerheim-näytelmästä ja sen eläinseksi-kohtauksesta. Ville Ranta kuvittaa teoksen livesarjakuvalla.

Savoy-teatterissa 19.–21.8. 30/39 e.

2. Frá Íslandi: akustista ja elektronista Islannista

Huvila-teltan Islanti-ilta nostaa lavalle islantilaista taidemusiikkia. Múmin kanssa kiertäneen Ólöf Arnaldsin kirkasta ja melodista musiikkia on verrattu esimerkiksi Joanna Newsomin sävellyksiin. Seabear-yhtyeen Sindri tekee Sin Fang -nimellä Animal Collectiveen sekä Sufjan Stevensiin verrattavaa akustiselektronista musiikkia, Snorri Helgasonin musiikissa puolestaan Paul Simon ja Neil Young kohtaavat brittipopin ja glam-rockin.

Huvila-teltassa 3.9. 30 e.

Ólöf Arnalds.
Ólöf Arnalds.

3. Terike Haapoja & Co: Edge of the World

Haapoja tutkii kolmen installaation avulla, miltä tuntuu nähdä maailma toisen silmien läpi. Globaalissa maailmassa maailma on yhteinen, mutta jokaisen kokemus ihmisyydestä eroaa toisesta. Installaatiossa kuljetaan virtuaalilasit silmillä ja tietokone selkärepussa.

4. Oksanen & Kaunismaa: Kertomuksia keittiöstä

Sofi Oksasen kirjoittamassa sekä Maija Kauniston säveltämässä teoksessa nainen kuuluu keittiöön. Kostonhimoa, rasvaimua ja elämän pieniä epämiellyttäviä yllätyksiä käsitellään jenkan, valssin, runonlaulannan ja mustan huumorin keinoin. Esitys saa jokaisella kerralla ympärilleen hieman erilaiset lavasteet, kuvataiteilija Mikko Ijäs piirtää ne digitaalisesti uudelleen jokaista esitystä varten.

Kansallisteatterin Omapohjassa 30.8.–3.9.

5. Ron Sexsmith

Kanadalainen laulaja-lauluntekijä seuraa Bing Crosbyn sekä Leonard Cohenin jalanjälkiä. Americanaa ja folkia yhdistelevä Sexsmith esittää Huvila-teltassa kappaleita tuoreimmalta levyltään, jota on kehuttu miehen mittavan uran parhaaksi teokseksi. Lavan Sexsmithiä varten alustaa Liekki.

Huvila-teltassa 27.8. 45 e.

Ron Sexsmith.
Ron Sexsmith.

6. Lemi Ponifasio & MAU: Birds with Skymirrors

Lemi Ponifasion liikkeen sommitelma sai alkunsa Tyynenmeren Tarawan saarelta, jossa Ponifasio näki lintujen lentävän taivaalla, nokissaan pitkää kimaltavaa nauhaa. Nauhat osoittautuivat videonauhan pätkiksi, jotka olivat peräisin meressä kelluvasta valtavasta muovijätelautasta. Birds with Skymirrors antaa äänen kauniille ja hauraalle luonnolle, mutta antaa myös mahdollisuuden tutustua samoalais- ja maorikulttuurien seremonioihin.

Kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä 2.–3.9. 25-45 e.

7. Sisäpihat soimaan!

Talojen betoniset sisäpihat heräävät henkiin elokuun illassa. Kjell Westön tekstejä esitetään neljällä sisäpihalla Kruununhaassa, Kampissa, Koskelassa ja Vallilassa, tarkemmat tapahtumapaikat ja ilmaisliput Juhlaviikkojen festivaalikioskista 17.8. alkaen.

8. Eläimet kylässä

Karhut, pöllöt, hirvet ja sudet pakenivat unimaailmasta ja muuttivat kaupunkiin. Ympäri kaupunkia sijaitsevissa ilmaisissa työpajoissa toteutetaan suomalainen metsä, joka esitellään kulkueessa Taiteiden yönä. Työpajojen organisoijat, eteläafrikkalainen kuvataiteilija Roger Titley sekä israelilainen Airan Berg ovat tehneet erikoistehosteita esimerkiksi teattereihin, mainoksiin ja elokuviin.

Birds with Skymirrors.
Birds with Skymirrors.

9. Christoph Schlingensief: Via Intolleranza II

Vuonna 2010 menehtyneen Christoph Schlingensiefin teos käsittelee monikulttuurisuutta, auttamista sekä oikeistolaisuutta. Schlingensief ei pelännyt ottaa kantaa yhteiskunnallisiin aiheisiin, taiteilija käsitteli näytelmissään esimerkiksi Irakin sotaa, äärioikeistolaisuutta sekä muukalaisvihaa. Teoksissa liikutaan usein toden ja kuvitelman rajoilla, esimerkiksi moni uskoi, että Wienin keskustaan lavastetussa tosi-tv-performanssissa aidot turvapaikanhakijat kilpailivat oleskeluluvasta.

Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 24.–25.8. 25-49 e.

10. Liisa Risu: More Or Less Love Songs

Helsingin Juhlaviikkojen sekä Kaupunginteatterin yhdessä Helsinki Dance Companyn tanssijoille tuottama teos kertoo rakastuneen eri suuntiin poukkoilevista tunnetilojen ääripäistä. Analyyttinen ajattelu kohtaa jokaisen tanssijan vahvan ja henkilökohtaisen liikekielen.

Kaupunginteatterin Studiossa 24.–29.8. 18/24 e.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi