7 x outo ja ihana kätketty suomalainen taidehelmi

Ota vinkistä vaari ja tutustu maamme piilotettuihin taidehelmiin.

Risto Suomi: Summertime. Nähtävillä Mäntän Kuvataideviikoilla.
Risto Suomi: Summertime. Nähtävillä Mäntän Kuvataideviikoilla. Kuva: Matti Huuhka / Kuvataideviikot

Suomi on täynnä lähimatkailun kätkettyjä helmiä ja upeaa, hämmentävää ja koskettavaa taidetta. Kun liikut kesällä ympäri Suomen, kannattaa olla tarkkana sen suhteen, millaisia helmiä eri puolille satavuotiasta maatamme on kätkettynä.

Tässä muutama poiminta Suomen kesästä. Lista ei ole läheskään täydellinen, vaan ideana on tarjota muutamia esimerkkejä vierailemisen arvoisista mestoista.

Kerro omat piilotetut taidehelmesi kommenttikentässä!

1. Katajainen Kansa – taidetta purkutalossa, Mäntyharju

Purettavaksi määrätystä talosta jostain Kouvolan ja Mikkelin väliltä löytyy kaunis kokemus. Mäntyharjun keskustassa sijaitseva 3-kerroksinen kerrostalo puretaan syksyllä 2017 ja sitä ennen talo on täytetty taiteella. Veikko Halmetojan kuratoimat taiteilijat ovat saaneet kukin huoneen käyttöönsä ja tulokset ovat upeat.

Teoksiin kuuluu maalauksia, installaatioita, videoita, piirroksia ja kankaita. Näyttely on auki 13.8. saakka päivittäin ja 19.-20.8. ja 26.-27.8. klo 12-18.

 

#katajainenkansa

Henkilön Juhani Rajalin (@jjrajalin) jakama julkaisu

2. Taidekoti Kirpilä, Töölö, Helsinki

Kätkettyä taidetta voi löytyä muualtakin kuin maakuntien mutkien takaa. Yksi salattu taiteen koti on Töölössä löytyvä oikea koti. Taidekoti Kirpilä lääkäri Juhani Kirpilän Suomen Kulttuurirahastolle lahjoittama koti, joka esittelee herran mittavan taidekokoelman yleisölle. Nyt taidekoti tarjoilee taitelija Jenna Sutelan kuratoiman kokonaisuuden Kohtauksia pöydillä, johon kuuluu kiinnostavien suomalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden töitä. Edit-taidemedian mukaan Kohtauksia pöydällä on saanut innoituksensa Juhani Kirpilän ja hänen elämänkumppaninsa antiikkikauppias Karl Rosenqvistin 1980-luvulla järjestämistä Kastanjankukkajuhlista, joita vietettiin aina, kun Hesperian puiston kastanjapuut kukkivat.

Taidekoti on avoinna keskiviikkoisin klo 14-18 ja sunnuntaisin 12-16.

 

#taidekotikirpilä 

Henkilön hanne (@eilentein) jakama julkaisu

3. Haihatus, Joutsa

Taidelaitos Haihatus Nelostien varrella on yksi niistä kohteista, joista monet ajaa useasti ohi, vaikka pitäisi kääntyä. Nyt siellä tulijaa tervehtii muun muassa Pasi Mälkiän kukkulan laella mulkoilevat silmät The Hills have Eyes -teoksessa. Etelästä tulevat törmäävät Haihatuksen taiteeseen ensimmäisen kerran Joutsan huoltoaseman kohdalla, missä tien varressa pötköttelee vanhoista veneistä kyhätty haihatusmies.

Avoinna päivittäin klo 11-18, 25. elokuuta asti.

 

Hills have eyes by Pasi Mälkiä #haihatus

Henkilön Kiki Hawaiji / Suvi Solkio (@kikihawaiji) jakama julkaisu

4. Parikkalan patsaspuisto, Parikkala

Yksi Suomen mystisimmistä taidekohteista löytyy läheltä itärajaa Parikkalasta. Siellä selkäpiitä karmivaa taidetta tarjoilee Veijo Rönkkösen käsialaa oleva Parikkalan patsaspuisto. Syrjäisestä sijainnistaan johtuen harvat ovat käyneet Suomen tunnetuimmassa ITE-taiteen keitaassa, vaikka monet tietävät sen olemassaolon. Puistossa tuijottelevat Rönkkösen yli 50 vuotta kestäneen taiteellisen työn tulokset 560 moni-ilmeisen ja aiheisen betonipatsaan muodossa. Vaikuttavimmillaan patsaspuisto on Joogatarhassa, missä samassa patsasryhmässä joogaa 256 sammaloitunutta ja jäkälöitynyttä patsasta.

Patsaspuisto on aina avoinna.

5. Leonardo Da Vilhun veistospuisto, Sotunki, Vantaa

Leonardo Da Vilhu eli Risto Vilhunen on Vantaan oma taiteilijapersoona, jonka kesänäyttelyssä Sotungissa Vantaan laitamilla tänän vuoden teemana on post pop. Vilhunen on hankkinut ison määrän mallinukkeja ja niiden torsoja Kierrätyskeskuksesta ja Pelastusarmeijan kaupasta. Pop-kultuurin ikoneita esittäviä sapluunoita Vilhunen alkoi tekemään vuosi sitten.

“Vuoden aikana tein 2300 duunia. Sillä tavalla eläkeläinen saa aikansa kulumaan”, Vilhunen sanoo Kirkko ja kaupunki -lehden videolla.

Leonardo Da Vilhun veistospuisto löytyy osoitteesta Sepänrinne 2, Sotunki, Vantaa. Avoinna klo 14-18 heinäkuun loppuun asti. 

6. Mäntän kuvataideviikot, Mänttä-Vilppula

Mäntän kuvataideviikot eivät ole mikään pieni taidepläjäys vaan yksi Suomen kesän monipuolisimmista taiteen kodeista. Suomalaisen kesätaiteen näyttely esittelee vuosittain kesä-elokuussa maan ajankohtaisinta kuvataidetta valitun kuraattorin johdolla. Tänä vuonna kuraattorina toimii Pirjetta Brander. Mukana on installaatioita, paikallisvoimin tuotettua muraalitaidetta, lämpötilaan reagoivaa äänisaunaa, videotaidetta ja perinteisempää kuvataidetta.

Kuvataideviikot jatkuvat elokuun loppuun asti. Avoinna klo 10-18.

7. Toivakan kirkko, Toivakka

Toivakan kirkko on pysähtymisen arvoinen pieni suomalainen “tiekirkko”. Erikoisen siitä tekee Pellervo Lukumiehen kattomaalaukset, jotka tarjoilevat varsin erilaista kirkkotaidetta. Lukumiehen vuonna 1973 maalaamat kuvat ovat sarjakuvamaisia ja pop-taiteen omaisia teoksia, joissa muun muassa esitetään Jeesus pukeutuneena muovivaatteisiin.

 

4 kommenttia

Toivakan khra

26.7.2017 12:34

Sen verran korjataan, että kyllä Toivakan kirkko sijaitsee itsenäisessä TOIVAKAN kunnassa. Kiitos valinnasta joka tapauksessa!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

toivakkalainen

26.7.2017 12:42

Toivakan kirkko on upea. Ja se sijaitsee Toivakassa, ei Jyväskylässä :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jyväskyläläinen

26.7.2017 16:58

Toivakan kirkko ei sijaitse Jyväskylässä, vaan Toivakassa.
Toivakka toki lähellä Jyväskylää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sartsu72

27.7.2017 06:24

Toivakan kirkko on Haihatuksen (Joutsa) tavoin Nelostien läheisyydessä Jyväskylän eteläpuolella. Niiden välimatka on about 40 km, joten samalla reissulla kannattaa käydä kummassakin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi