Beatbox-ykkösnimi Felix Zenger

Mistä toi ääni tuli? Suomen beatbox-ykkösnimi on vaatimaton tee se itse -mies.

”Mä vastaan ketsuppivitseihin vaan aina, että mun broidi on Heinz”, kertoo Felix Zenger.
”Mä vastaan ketsuppivitseihin vaan aina, että mun broidi on Heinz”, kertoo Felix Zenger.

Kuvittele poika, hymykuopat ja maantienharmaa tukka. Sitten kuvittele se lavalle. Odota rauhassa ja anna sen päästä vauhtiin.

Eikö kuulostakin hyvältä? Felix Zenger todistaa, että vaatimattomista kuoriutuu karismaattisimmat tyypit lavalla. Suomalainen beatbox on tämän miehen käsissä. Eikä sitä edes pelota yhtään.

Harva osaa ajatella beatboxia musiikkina: sen ajatellaan usein olevan jotain show'ta ja siksi muun musiikin alapuolella.

"Joudun edelleen selittämään jatkuvasti, mitä beatbox on. Ei siitä vieläkään tiedetä paljoa."

Parasta beatboxissa on se, että sitä voi oppia kuka vain. Zenger on itse lähtenyt nollasta.

"Mulla se lähti footbag-harrastuksen parista. Kuulin, kun kaverit jotain beatboxaili ja aloin sitten itsekin harrastaa sitä. Eka suihkussa ja bussipysäkeillä. Aika nopeasti pääsin keikkalavoille."

Nyt keikkaa irtoaa enemmän kuin ikinä uskalsi kuvitella. 27 miljoonaa osumaa saanut Youtube-video on poikinut mitä yllättävämpiä keikkakutsuja. Esimerkiksi Good Charlottea lämppäämään El Salvadoriin. Mies on ehtinyt käydä kaikilla muilla mantereilla paitsi Afrikassa ja Yhdysvalloissa ennen kuin on saanut ensimmäistä levyään ulos.

Ainoa haitta on herkästi poksahtava ammattitauti, kipeä kurkku. Äänihuulet protestoivat. Vaiva on kiertueella yleinen, mutta järkeenkäypä.

"Jos ekan keikan jälkeen menee ääni, niin sitten pidetään suosiolla mykkäkoulua loppuilta. Usein muusikot kaivavat keikan jälkeen jaloviinapullon esiin, mulla on vähän eri meininki: teetä ja hunajaa ja sitruunaa. Heh."

Lyhyesti Zenger on yhdessä paketissa sitä, mikä muilta vaatii kymmenen hengen kokoonpanon. Sen lisäksi, että hän vastaa niin laulusta kuin koko soitinskaalasta, hänen debyyttialbuminsa ponnahtaa ulos oman levy-yhtiön uunista! Miten sä jaksat?

"Tulihan tää työn määrä vähän yllätyksenä, mutta ajattelen, että kyllä tää on pakko kokea. En mä mitään pelkää tai stressaa. Parasta tässä on se, että opin samalla hurjasti musabisneksestä. Oon vähän niinku samalla työharjoittelussa omassa firmassa."

Lähtökohdat eivät ole taloudelliset. On mahdollista, ettei levymyynnistä saa edes omaansa takaisin. Mutta Zenger marssii luottavaisena eteenpäin uskoen, että mitä vain voi tapahtua.


Zengerin beatboksausopas

  1. Youtubeta beatbox-videoita. Sinun ei tarvitse tässä vaiheessa tietää edes kunnolla, mitä beatbox on.
  2. Yllätyt lajin moniulotteisuudesta. Ryhdy matkimaan rumpusoundeja, niistä on helppo aloittaa. Tämä vaatii kärsivällisyyttä: voi kestää pitkään, ennen kuin saat äänet kuulostamaan identtisiltä, mutta kun se tapahtuu, oivallus tuntuu hienolta.
  3. Kun olet tsekannut kaikki netistä löytyvät opetusvideot läpi, olet omillasi. Käy keikoilla. Matki lisää ääniä.
  4. Beatbox on kuin skeittausta: et tarvitse ammattiohjaajaa. Tutustu alan ihmisiin. He voivat kertoa sinulle, kuinka kieli kannattaa laittaa tietyssä äänessä, mutta he eivät voi opettaa sinua puolestasi.
  5. Laita itse videoita nettiin, harrasta, tyrkytä!

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi